Geographical information systems supported green logistics solutions for urban food supply
Kentsel gıda tedarı̇ğı̇ ı̇çı̇n coğrafı̇ bı̇lgı̇ sı̇stemlerı̇ desteklı̇ yeşı̇l lojı̇stı̇k çözümlerı̇
- Tez No: 991496
- Danışmanlar: PROF. DR. SAYE NİHAN ÇABUK, PROF. DR. GÜRKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemleri, Karbon ayak izi, Geographical information systems, Carbon footprint
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kentsel gıda sistemleri, iklim politikası ve sürdürülebilirlik biliminde önem kazansa da, gıda lojistiğinin ulaşım boyutu hâlâ yeterince ele alınmamaktadır. Bu doktora araştırması, bu boşluğu kapatmak amacıyla yeşil lojistik yaklaşımlarının — özellikle tedarikte yerelleşme ve güzergâh optimizasyonunun — kentsel gıda tedarik ve dağıtım sistemlerini (KGTDS) nasıl karbonsuzlaştırabileceğini incelemektedir. Çalışma, Türkiye'deki orta ölçekli bir kent olan Eskişehir'e odaklanarak, yeniden yapılandırılmış tedarik zincirleri ve emisyon duyarlı rotaların gıda taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltma potansiyelini analiz etmektedir. Senaryoya dayalı modelleme çerçevesi, yol ağı yapısı, eğim, ürün verileri ve hal kayıtlarını içeren Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile oluşturulmuştur. Emisyonlar, IPCC Tier 1 yöntemiyle, dört yerelleşme düzeyi (%25–100) ve üç dağıtım stratejisi (en kısa, en hızlı, en yeşil) altında hesaplanmıştır. Mesafe ve eğimi dikkate alan özel bir“en yeşil güzergâh”algoritması geliştirilmiştir. Şehirler arası tedarik ve şehir içi dağıtım ayrı ayrı analiz edilerek yüksek çözünürlüklü emisyon çıktıları üretilmiştir. Sonuçlara göre, tam yerelleşme şehirler arası emisyonları %50,04; en yeşil güzergâh stratejisi ise şehir içi emisyonları ortalama %7,45 (eğimli rotalarda %11,6) azaltmaktadır. Bu önlemler birlikte yıllık yaklaşık 280 ton CO₂e tasarrufu sağlamaktadır. Araştırma, son kilometre dağıtımının önemini vurgularken, kısa tedarik zincirleri, CBS araçları ve mekânsal planlamayla karbonsuzlaştırmaya katkı sunmakta; düşük karbonlu ulaşım, kent çeperi üretimi ve karbon vergilendirmesi için politika önerileri geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Urban food systems are increasingly emphasized in climate policy and sustainability science, yet the transport aspect of food logistics remains underexplored. This PhD research addresses this gap by examining how green logistics, specifically sourcing localization and routing optimization, can decarbonize Urban Food Supply and Distribution Systems (UFSDS). The study focuses on Eskişehir, Türkiye, a mid-sized city, analyzing how spatially reconfigured supply chains and emissions-sensitive routes can reduce greenhouse gas (GHG) emissions from food transport. A scenario-based modeling framework integrates Geographic Information Systems (GIS), incorporating road network structure, urban slope, crop production, and wholesale market data. Emissions are estimated using the IPCC Tier 1 method across four localization levels (25–100%) and three routing strategies (shortest, fastest, greenest). A custom greenest-path algorithm is developed to reduce fuel consumption by minimizing both distance and slope. Inter-urban supply and intra-urban distribution are analyzed separately for high-resolution emission outputs. Results show that full localization reduces inter-urban emissions by 50.04%, while the greenest-path strategy lowers intra-urban emissions by an average of 7.45%, reaching 11.6% on slope-intensive routes. Combined, these measures save around 280 tons of CO₂e annually. Intra-urban distribution emerges as a major emission source, emphasizing the importance of last-mile optimization. The study contributes to urban food logistics decarbonization by integrating SFSCs, spatial planning, and GIS-based tools, offering policy insights on low-carbon transport, peri-urban production support, and carbon taxation.