Alabalık (Oncorhynchus mykiss) çiftliklerinde hastalık etkeni aeromonas türlerine karşı bakteriyofaj saptanması
Detection of bacteriophages against pathogenic aeromonas species in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farms
  1. Tez No: 991494
  2. Yazar: ENES FURKAN BOYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Akuakültür, Antibakteriyel ajanlar, Bakteriyofajlar, Aquaculture, Anti-bacterial agents, Bacteriophages
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan iki ticari gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmesinde görülen ölümlerden sorumlu bakteriyel etkenlerin belirlenmesi ve Aeromonas türlerine karşı etkili litik bakteriyofajların karakterizasyonu amaçlanmıştır. Eylül 2023–Mart 2024 döneminde yaklaşık 30 ölü balıktan elde edilen 98 bakteri izolatı, klasik mikrobiyolojik yöntemler ve MALDI-TOF MS ile tanımlanmış ve toplam 35 tür belirlenmiştir. İzolatların %37,7'sini (n = 37) oluşturan Aeromonas spp. en baskın grup olurken, Lactococcus garvieae, Acinetobacter, Staphylococcus ve Pseudomonas spp. diğer önemli etkenler olarak saptanmıştır. Klasik yöntemler ile MALDI-TOF MS sonuçları arasında %90'ın üzerinde uyum belirlenmiştir. Aeromonas pozitif izolatlar ve çevresel örneklerden dört litik bakteriyofaj izole edilmiş, güçlü litik aktivitesi nedeniyle Y27 fajı ayrıntılı olarak incelenmiştir. Y27 fajı, Aeromonas hydrophila ve Aeromonas media suşlarına karşı 90 saniye içinde %90'ın üzerinde adsorpsiyon göstermiş, 35–45 dakikalık latent periyot ve yaklaşık 1000 PFU/hücre patlama boyutu ile 1,0 × 10⁵–4,0 × 10⁵ PFU/mL tepe titrelerine ulaşmıştır. Faj, pH 6–8 ve 25–30 °C aralığında yüksek stabilite sergilemiştir. Sonuç olarak, özellikle Y27 fajının, alabalık akuakültüründe Aeromonas kaynaklı enfeksiyonların kontrolünde antibiyotik kullanımını azaltmaya yönelik çevre dostu bir biyokontrol ajanı adayı olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to identify bacterial agents associated with mortality in two rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farms in Nizip (Gaziantep, Türkiye) and to characterize lytic bacteriophages effective against Aeromonas species. Between September 2023 and March 2024, 98 bacterial isolates were obtained from approximately 30 dead fish and identified as 35 species using conventional microbiological methods and MALDI-TOF MS. Aeromonas spp. were the dominant group (37.7%, n = 37), followed by Lactococcus garvieae, Acinetobacter, Staphylococcus, and Pseudomonas spp., with over 90% concordance between classical and MALDI-TOF MS identification. Four lytic bacteriophages were isolated from Aeromonas-positive samples and environmental sources. Among them, phage Y27 showed strong lytic activity against Aeromonas hydrophila and Aeromonas media and was selected for detailed characterization. Y27 exhibited rapid adsorption (>90% within 90 s), a latent period of 35–45 min, an average burst size of approximately 1000 PFU/cell, and peak titers of 1.0 × 10⁵–4.0 × 10⁵ PFU/mL. The phage remained stable at pH 6–8 and 25–30 °C but showed reduced activity under extreme pH and temperature conditions. These findings indicate that native Aeromonas phages, particularly Y27, possess properties suitable for use as environmentally friendly biocontrol agents to reduce antibiotic use in trout aquaculture.