Yapay zekâ teknolojisinin muhasebe uygulamaları üzerindeki etkisi: Kırşehir ili araştırması
The impact of artificial intelligence technology on accounting applications: A study in Kırşehir province
  1. Tez No: 991508
  2. Yazar: ZEYNEP BATI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE PINAR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal muhasebe, Financial account
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, yapay zekâ teknolojisinin muhasebe uygulamaları üzerindeki etkilerini incelemek ve değerlendirmektir. Bu kapsamda yapay zekâ teknolojisinin muhasebe alanında hangi süreçlerde kullanıldığı, muhasebe uygulamaları açısından avantajları ve dezavantajları, yapay zekâ teknolojisi kullanımının muhasebeci-mükellef ilişkilerine etkisi, yapay zekâ eğitimleri ve muhasebe mesleğinin geleceği konusunda muhasebe meslek mensuplarının görüşlerine başvurulmuştur. Araştırma niteldir, görüşme tekniği kullanılarak Kırşehir'de bağımsız olarak faaliyet gösteren Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucu elde edilen verilerin analizi MAXQDA 25 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre yapay zekâ teknolojisinin kullanımı muhasebe meslek mensuplarının iş yükünün azalmasında ve mali tabloların hazırlanmasında oluşabilecek hata risk oranlarının düşmesinde ve mali veri analizlerin kolaylıkla kısa sürede yapılabilmesinde önemli avantajlar sağlamaktadır. Bununla birlikte muhasebe meslek mensuplarını endişelendiren yapay zekâ teknolojisindeki eksikliklere bağlı olarak veri güvenliğinin sağlanamaması riski, mükellefin sisteme adapte olamamasına bağlı sorumluluklarını muhasebecisine yüklemesi, meslek mensuplarının yapay zekâ teknolojine uyum zorunluluğu ve yeterli eğitimi alamamaları gibi konular, yapay zekânın muhasebeye entegre olma süreçlerinde dikkate alınması gereken temel risk alanları olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, yapay zekâ teknolojisinin mali müşavirlik mesleğini sadece teknik açıdan değil aynı zamanda mesleki yetenekler, mali süreçler, eğitim ihtiyaçları, kalifiye eleman bulamama, mükelleflerin ve kurumların muhasebe meslek mensuplarından sürekli beklentileri, iş yükleri ve etik standartlar bakımından da derinden etkilediğini göstermektedir. Bu nedenle yapay zekâ teknolojisinin muhasebe alanına entegre olabilmesi hem mükellef ilişkileri açısından hem de mesleki açıdan bütüncül pozitif politikaların geliştirilmesi gerektirdiğini ortaya koymuştur. Yapay zekâ teknolojisinin muhasebe meslek mensupları tarafından doğru, bilinçli ve denetimli kullanımı, muhasebe mesleğinin verimliliğini ve güvenilirliğini artırarak mesleğin geleceğini şekillendiren kritik bir unsur haline gelmektedir. Mesleğin gelecekteki şekli, evrak işleme sürecinden çıkıp danışmanlık hizmetine dönüşebileceği yönündedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to examine and evaluate the impact of artificial intelligence technology on accounting practices. This research sought the opinions of professional accountants on the processes in which artificial intelligence technology is used in accounting, its advantages and disadvantages in accounting practices, the impact of the use of artificial intelligence technology on accountant-taxpayer relationships, artificial intelligence training, and the future of the accounting profession. The research is qualitative, using face-to-face interviews with independent Certified Public Accountants (CPAs) operating in Kırşehir. Data obtained from the interviews was analyzed using the MAXQDA 25 program. According to the findings of the research, the use of artificial intelligence technology provides significant advantages in reducing the workload of professional accountants, reducing the risk of errors that may occur in the preparation of financial statements, and enabling the easy and rapid analysis of financial data. However, issues that concern accounting professionals include the risk of data security due to deficiencies in AI technology, the burden of taxpayers' responsibilities on their accountants due to their inability to adapt to the system, the necessity of professionals to adapt to AI technology, and the lack of adequate training. These issues have been identified as key risk areas that must be considered in the integration of AI into accounting. In conclusion, this study demonstrates that AI technology profoundly impacts the accounting profession not only technically but also in terms of professional skills, financial processes, training needs, the inability to find qualified personnel, the constant expectations of taxpayers and institutions from accounting professionals, workloads, and ethical standards. Therefore, the integration of AI technology into the accounting field requires the development of holistic, positive policies both in terms of taxpayer relations and professional development. The correct, conscious, and controlled use of AI technology by accounting professionals increases the efficiency and reliability of the accounting profession, becoming a critical element in shaping its future. The future shape of the profession is that it may move away from paperwork and transform into a consultancy service.