Kaşmir, ipek ve yün karışımlı dokuma kumaşların fiziksel ve tutum özelliklerinin incelenmesi
Examination of physical and handle properties of cashmere, silk and wool blended woven fabrics
  1. Tez No: 991519
  2. Yazar: ÖZNUR ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN GÜRKAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İplik, İplik hataları, İplik makineleri, İplik sektörü, İplik tüylülüğü, Yarn, Yarn faults, Yarn machinery, Yarn sector, Yarn hairiness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yün, kaşmir ve ipek gibi hayvansal kökenli doğal liflerin farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen iplik ve kumaşların fiziksel ve mekanik özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, yüksek maliyetli kaşmir lifi yerine kullanılabilecek daha ekonomik doğal lif karışımlarını belirlemek ve bu karışımların iplik kalitesi ile kumaş performansına etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada; %100 yün, %70 yün/%30 ipek, %70 yün/%30 kaşmir, %100 kaşmir ve %70 kaşmir/%30 ipek gibi farklı atkı iplikleriyle dokunmuş kumaşlar kullanılmıştır. Bu kumaşlara ait iplik numarası, tüylülük, kopma mukavemeti gibi iplik parametreleri ile kumaş düzeyinde kopma mukavemeti, yırtılma dayanımı, dikiş açma mukavemeti, boncuklanma, eğilme dayanımı, hava geçirgenliği, uzama ve kalıcı uzama gibi testler gerçekleştirilmiştir. Tüm örnekler aynı dokuma parametreleri ve apre koşulları altında değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre, lif inceliği, iplik üretim yöntemi (siro/konvansiyonel) ve karışım oranı hem iplik hem de kumaş performansını anlamlı düzeyde etkilemektedir. %70 yün / %30 ipek karışımı, dengeli mekanik özellikler, iyi hava geçirgenliği ve düşük boncuklanma eğilimi ile teknik performans ve konfor açısından öne çıkmıştır. Ayrıca, konvansiyonel yöntemle üretilmiş %100 yün (21,5 mikron) iplikler, yüksek mukavemeti ve düşük maliyetiyle seri üretim için uygun bir seçenek sunmuştur. Elde edilen bulgular, lüks liflerin optimize edilebilir karışımlarla ikame edilebileceğini ve daha erişilebilir, yüksek performanslı kumaşların üretilebileceğini göstermektedir. Bu kapsamda çalışma, sürdürülebilir ve maliyet-etkin tekstil ürünlerinin geliştirilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the physical and mechanical properties of yarns and fabrics produced by blending natural animal fibers such as wool, cashmere, and silk in various proportions were comparatively investigated. The primary objective of the study was to identify more economical natural fiber blends that could serve as alternatives to high-cost cashmere fibers, and to examine the impact of these blends on yarn quality and fabric performance. Fabrics woven using different weft yarn types—such as 100% wool, 70% wool/30% silk, 70% wool/30% cashmere, 100% cashmere, and 70% cashmere/30% silk—were evaluated. Yarn properties such as yarn count, hairiness, and breaking strength, as well as fabric-level tests including breaking strength, tear strength, seam slippage resistance, pilling resistance, bending rigidity, air permeability, elongation, and residual elongation were conducted. All samples were assessed under identical weaving parameters and finishing conditions. The results indicated that fiber fineness, yarn production method (siro/conventional), and blend ratio significantly affected both yarn and fabric performance. The 70% wool / 30% silk blend stood out with its balanced mechanical properties, high air permeability, and low pilling tendency, offering advantages in terms of technical performance and wearing comfort. Furthermore, conventionally spun 100% wool yarns with 21.5 µm fiber diameter exhibited high strength and low cost, making them a suitable option for mass production. Overall, the findings suggest that luxury fibers can be effectively substituted by optimized blends, enabling the development of more affordable, high-performance textile products. In this context, the study contributes to the production of sustainable and cost-efficient textile alternatives.