Üniversite öğrencilerinin ruhsal zekâ, tükenmişlik ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between university students' spiritual intelligence, burnout and psychological resilience levels
- Tez No: 991518
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik dayanıklılık, yılmazlık, psikolojik sağlamlık, tükenmişlik, ruhsal zekâ, Psychological resilience, hardness, psychological toughness, burnout, spiritual intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık, tükenmişlik ve ruhsal zekâ düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak psikolojik dayanıklılık değişkeni ile ilgili veri toplamak amacıyla Türkçe'ye uyarlaması Basım ve Çetin (2011) tarafından geliştirilen“Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”, tükenmişlik değişkeni ile ilgili veri toplamak amacıyla Tümkaya, Çam ve Çavuşoğlu tarafından 2009 yılında Türkçe'ye uyarlama çalışması gerçekleştirilen“Tükenmişlik Ölçeği Kısa Versiyonu”ve ruhsal zekâ değişkeni ile ilgili veri toplamak amacıyla Türkçe'ye uyarlama çalışması Karadeniz ve Aydın (2016) tarafından gerçekleştirilen“Ruhsal Zekâ Özellikleri Ölçeği”kullanılmıştır. Bu kapsamda psikolojik dayanıklılık, tükenmişlik ve ruhsal zekâ değişkenlerinin cinsiyet değişkenine göre farklılaşma durumu ilişkisiz örneklemler için t Test aracılığıyla incelenmiştir. Elde edilen veriler ışığında kadınların erkeklere oranla daha yüksek tükenmişlik ve psikolojik dayanıklılık düzeyine sahip olduğu bulunurken ruhsal zekâda herhangi anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılan Korelasyon analizi sonucunda psikolojik dayanıklılık düzeyi ile tükenmişlik düzeyi arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Psikolojik dayanıklılık düzeyi ile ruhsal zekâ düzeyi arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunurken tükenmişlik düzeyi ile ruhsal zekâ düzeyi arasında anlamlı ilişki tespit edilememiştir. Tükenmişlik ve ruhsal zekâ düzeyinin psikolojik dayanıklılık düzeyini yordama durumunu incelemek amacıyla yapılan Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi sonucunda en yüksek yordayıcının tükenmişlik (β= -0.376) düzeyi olduğu bulunurken bunu ruhsal zekâ düzeyi takip ettiği (β= 0.249) tespit edilmiştir. Elde edilen veriler literatürdeki bilgiler ışığında tartışılmış ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between university students' psychological resilience, burnout, and emotional intelligence levels. The data collection tool used to collect data on the psychological resilience variable was the“Psychological Resilience Scale for Adults,”adapted into Turkish by Basım and Çetin (2011). The data collection tool used to collect data on the burnout variable was the“Burnout Scale Short Version,”adapted into Turkish by Çam and Çavuşoğlu (2009), and the data collection tool used to collect data on the emotional intelligence variable was the“Emotional Intelligence Scale.”Çam, and Çavuşoğlu in 2009, and the“Mental Intelligence Characteristics Scale,”adapted into Turkish by Karadeniz and Aydın (2016), was used to collect data related to the mental intelligence variable. Within this scope, the differentiation of psychological resilience, burnout, and mental intelligence variables according to gender was examined using the t-test for unrelated samples. The data revealed that women had higher levels of burnout and psychological resilience than men, while no significant difference was found in mental intelligence. The correlation analysis conducted to examine the relationship between variables revealed a moderately significant negative relationship between psychological resilience level and burnout level. A low level of positive correlation was found between psychological resilience level and emotional intelligence level, while no significant correlation was found between burnout level and emotional intelligence level. A multiple linear regression analysis was conducted to examine the predictive power of burnout and emotional intelligence levels on psychological resilience levels. The results revealed that the highest predictor was burnout level (β = -0.376), followed by emotional intelligence level (β = 0.249). The obtained data were discussed in light of the information in the literature, and suggestions were made for future studies.