Sevinç Çokum'un hikâyelerinde söz varlığı ve kelime grupları
Vocabulary and word groups in Sevinç Çokum's stories
- Tez No: 991522
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SARIKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, Vocabulary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Dil, insanın düşünce dünyasının en temel yapı taşıdır. Hem bireysel hem de toplumsal düzeyde varoluşun, duyguların ve kültürel mirasın ifadesi olan dil, edebiyat alanında estetik ve yaratıcı biçimde yeniden yapılandırılır. Bu yapılandırma sürecinin olabilmesi için dilin edebî değeri olan eserler ortaya koyma potansiyeline sahip olması gerekir. Bu durum dilin doğası, tarihi alt yapısı ve derinliği, yenilenme gücü, uyum sağlama yeteneği gibi özelliklerin var olması ve sağlıklı işlemesiyle mümkün olabilmektedir. Edebî eserler bir bakıma anılan özelliklerin dilde var olup olmadığının ya da bu özelliklerin sağlıklı işleyip işlemediklerinin yazılı kanıtlarıdır. Bu bağlamda, edebî metinler yalnızca hikâyelerin anlatımını sağlamaz; aynı zamanda yazarın dilde ortaya koyduğu özgünlük, yaratıcılık ve kültürel zenginliğin de bir göstergesidir. Bu çalışma, başarılı tahkiyeci Sevinç Çokum'un hikâyelerinde kendine has biçimde var olan“söz varlığı”nı ve bu varlığın, metin içerisinde kelime grupları aracılığıyla nasıl yapılandırıldığını detaylı bir biçimde incelemeyi amaçlamaktadır. Sevinç Çokum hikâyeleri üzerinden yapılan inceleme hem Türk dilinin hikâyelerin kaleme alındığı dönemdeki gücünü, potansiyelini ve zenginliğini ortaya koyacak hem de bu üretken sürece Sevinç Çokum'un katkısını açığa çıkaracaktır.
Özet (Çeviri)
Language is the fundamental building block of human thought. Language, which expresses existence, emotions, and cultural heritage at both individual and societal levels, is aesthetically and creatively restructured in the field of literature. For this restructuring process to occur, a language must possess the potential to produce works of literary value. This is made possible by the existence and healthy functioning of characteristics such as the language's nature, historical background and depth, its power of renewal, and its ability to adapt. Literary works are, in a sense, written evidence of whether these characteristics exist in the language or whether they function effectively. In this context, literary texts not only narrate stories but also serve as indicators of the originality, creativity, and cultural richness that the author embodies in the language. This study aims to examine the“vocabulary”inherent in the stories of accomplished storyteller Sevinç Çokum and to examine in detail how this entity is structured through word groups within the text. The analysis of Sevinç Çokum's stories will reveal the power, potential and richness of the Turkish language in the period when the stories were written and will also reveal Sevinç Çokum's contribution to this productive process.