Adramyttene coğrafyasında yerleşim modelleri incelemesi
An analysis of settlement patterns in the Adramyttene landscape
  1. Tez No: 991525
  2. Yazar: ALİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Adramyttion, Arkeolojik yerleşim, Coğrafi bilgi sistemleri, Yerleşim modelleri, Adramyttion, Archaeological settlement, Geographical information systems, Settlement models
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
2012 yılında başlatılan Adramytteion Antik Kenti Kazı ve Onarım Çalışmalarına paralel olarak, kentin çevresiyle birlikte bir bütün halinde değerlendirilmesi amacıyla 2015 yılında Balıkesir İli Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Gömeç ve Havran ilçelerini kapsayan Adramytteion Kenti Egemenlik Alanı Yüzey Araştırmaları projesine başlanmıştır. Yüzey araştırmaları kapsamında Neolitik Dönem'den Bizans Dönemi sonuna kadar uzanan tarihsel süreçte çok sayıda merkezi ve kırsal yerleşim ile birlikte höyükler, kale yerleşimleri, taş ocakları, yol ve köprü kalıntıları, mağaralar ve işlikler tespit edilmiştir. Aynı coğrafyada gerçekleştirilen farklı araştırmalardan literatüre yansımış arkeolojik alanların da dâhil edildiği bu çalışma, tarihî ve siyasî arka plan çerçevesinde coğrafyanın etkisini analiz ederek, yerleşim teorileri ışığında yerleşim modellerinin ve bu modellerin arkasındaki nedenlerin ile rasyonel planlama yaklaşımlarının anlaşılmasını amaçlamaktadır. Bu çalışmanın temel arkeolojik veri kaynağını Adramytteion Kenti Egemenlik Alanı Yüzey Araştırmaları projesi kapsamında elde edilen saha verileri oluşturmaktadır. Saha verilerine ek olarak antik kaynaklar, epigrafik, nümizmatik ve diğer arkeolojik veriler de çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Adramyttene coğrafyasında yerleşimlerin niteliği ve işlevi ile mekânsal hiyerarşinin ve tarihsel süreç içerisinde değişen yerleşim modellerinin anlaşılabilmesi amacıyla, ulusal ve uluslararası kurumlardan açık kaynak veya ücretsiz olarak temin edilen sayısallaştırılmış coğrafi veriler, coğrafi bilgi sistemleri ortamında arkeolojik verilerle birlikte analiz edilmiştir. Çalışma, sosyoloji, antropoloji ve şehir coğrafyasına ait kuramsal yaklaşımlar ile yerleşim modellerinin, Adramyttene bölgesindeki yerleşim örüntüleriyle tarihsel süreç boyunca geçirdiği değişimler değerlendirilerek tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In parallel with the Adramytteion Excavation and Conservation Works initiated in 2012, the Adramytteion City Territory Survey Project was launched in 2015 with the aim of evaluating the city together with its surrounding landscape. The project covers the districts of Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Gömeç, and Havran in Balıkesir Province. Within the scope of the surface surveys, numerous central and rural settlements dating from the Neolithic Period to the end of the Byzantine Period were identified, along with mounds, fortified settlements, quarries, road and bridge remains, caves, and workshop areas. This study also incorporates archaeological sites documented in the literature as a result of previous research conducted in the same geographical area, and aims to analyze settlement patterns, the underlying factors behind these patterns, and rational planning strategies by examining the influence of geography within its historical and political context through the lens of settlement theories. The primary archaeological data source for this study consists of field data obtained from the Adramytteion Territory Survey Project. In addition to the field data, ancient literary sources, epigraphic and numismatic evidence, as well as other archaeological data, have been evaluated within the scope of the research. In order to understand the impact of the Adramyttene geography on the character and function of settlements, spatial hierarchy, and changing settlement patterns over time, digitized geographic data obtained as open-source or freely available resources from national and international institutions were analyzed together with archaeological data within geographic information systems. The study was completed through an evaluation of theoretical approaches and settlement models derived from sociology, anthropology, and urban geography, and by assessing the transformations of settlement patterns in the Adramyttene region throughout the historical process.