Spor yapan ve yapmayan bireylerde risk alma ve problem çözme beceri düzeylerinin incelenmesi
Examining the risk taking and problem solving skill levels between individuals doing or not doing sports
- Tez No: 991619
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAL AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Problem çözme, Problem solving
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, rekreatif spor yapan ve yapmayan bireylerin problem çözme becerileri ile risk alma düzeylerini karşılaştırmak ve aralarındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada veriler, sosyodemografik bilgi formu, Problem Çözme Envanteri ve Alana Özgü Risk Alma Ölçeği (DOSPERT-30) kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini, çeşitli demografik özelliklere göre farklılaşan 66 spor yapan, 78 spor yapmayan toplam 144 katılımcı oluşturmaktadır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, normallik incelemeleri ve bağımsız örneklem t-testi kullanılmış, ayrıca post hoc güç analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, spor yapan bireylerin problem çözme becerisi algılarının spor yapmayan bireylere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca spor yapan bireylerin risk alma eğilimi ve eğlence alt boyutunda risk alma eğiliminin anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Spor yapmayan bireylerde problem çözme ile risk almanın sosyal alt boyutu arasında negatif yönde, problem çözme ile risk almanın finansal alt boyutu arasında ise pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişkiler elde edilmiştir. Bireylerin spor yapma durumları ile risk alma eğilimleri ve problem çözme becerileri, demografik ve spora ilişkin değişkenler açısından incelenmiş olup farklılaşmalar olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, bu bulgular, sporun bilişsel ve davranışsal süreçler üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları, eğitim kurumlarında, spor kulüplerinde ve klinik psikoloji uygulamalarında problem çözme becerilerinin geliştirilmesi ve risk alma davranışlarının sağlıklı şekilde yönlendirilmesi açısından yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the problem-solving skills and risk-taking levels of individuals who engage in recreational sports and those who do not, and to examine the relationship between these variables. The data were collected using a sociodemographic information form, the Problem Solving Inventory, and the Domain-Specific Risk-Taking Scale (DOSPERT-30). The sample of the study consisted of a total of 144 participants, including 66 individuals who engage in sports and 78 individuals who do not, who differed in various demographic characteristics. Descriptive statistics, normality analyses, and independent samples t-tests were used for data analysis, and a post hoc power analysis was also conducted. The results indicated that individuals who engage in sports had significantly higher perceived problem-solving skills compared to those who do not engage in sports. In addition, individuals who engage in sports demonstrated significantly higher levels of risk-taking behavior, particularly in the recreational subdimension. Among individuals who do not engage in sports, a moderate negative relationship was found between problem-solving skills and the social subdimension of risk-taking, while a moderate positive relationship was observed between problem-solving skills and the financial subdimension of risk-taking. The relationships between sport participation and both risk-taking tendencies and problem-solving skills were also examined in terms of demographic and sport-related variables, and certain differences were observed. Overall, these findings suggest that sport participation has significant effects on cognitive and behavioral processes. The results of the study provide important implications for educational institutions, sports clubs, and clinical psychology practices in terms of enhancing problem-solving skills and promoting healthy regulation of risk-taking behaviors.