Anadolu'daki kahramanlık öykülerinin konsept tasarımı ile yeniden canlandırılması
Reviving heroic stories of Anatolia through concept design
  1. Tez No: 991697
  2. Yazar: SARP SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. TUĞCAN GÜLER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital illüstrasyon, Görsel tasarım, Güzel sanatlar, Digital illustration, Visual design, Fine arts
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Anadolu'daki kahramanlık öykülerinin, konsept tasarımından başlayarak illüstrasyona dönüşümüyle yeniden canlandırılmasını amaçlamaktadır. Anadolu coğrafyası, prehistorik dönemden mitolojik ve klasik çağlara uzanan anlatılarıyla, kültürel mirasın değerli bir taşıyıcısı olmuştur. Çalışmada, seçilen öyküler günümüz estetik anlayışı doğrultusunda yeniden görselleştirilmiş, dijital illüstrasyon teknikleri kullanılarak hem tarihsel hem de mitolojik veriler ışığında özgün bir seçki oluşturulmuştur. Araştırmanın yönteminde arkeolojik bulgular, tarihsel belgeler, antik yazılar ve sanat tarihi literatürü referans olarak kullanılmıştır. Prehistorik dönem öykülerinde; yaşamın kaynağı olarak su ve toprak, ateşin icadı ve işlevleri, kadınların seramik üretimindeki rolleri ile yiyecek ve içeceklerin depolanması gibi temalar işlenmiştir. Örneğin“Kadınların Ellerinde Şekillendi: Seramik”başlıklı anlatı, üretim süreçlerinde kadınların rolünü görünür kılarken;“Sakla Samanı, Gelir Zamanı”adlı çalışma, yiyecek ve içecek depolama yöntemleri üzerinden prehistorik dönemin toplumsal pratiklerini ortaya koymaktadır. Mitolojik ve klasik dönem öykülerinde ise Büyük İskender'in Pagos Dağı'ndaki rüyası ve Smyrna'nın kuruluş miti, antik yazıtların işlevi, Sophilos'un vazo resimleri ve Apollon kehanetleri ele alınmıştır. Dönemin günlük yaşamı ve eğlence kültürü de bu anlatıların tamamlayıcı bir boyutu olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Homeros'un İlyada destanındaki Hector ve Achilles karşılaşması ile Odysseia'daki Odysseus'un sirenlerle imtihanı, illüstrasyonlarda yeniden yorumlanarak antik dönemin görsel hafızadaki yerini güçlendirmiştir. Dijital ortamda üretilen illüstrasyonlar yalnızca bireysel bir sanatsal üretim olarak kalmamış, aynı zamanda izleyiciyle buluşarak deneyimlenebilir bir sergiye dönüştürülmüştür. İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası'nda sergilenen çalışmalar, Anadolu'nun kadim öykülerini günümüz sanat diliyle yeniden kurgulamış ve ziyaretçilere tarih ile sanat arasında bir köprü oluşturmuştur. Sonuç olarak, bu tez çalışması Anadolu'nun çok katmanlı kahramanlık öykülerini hem akademik hem de sanatsal açıdan incelemekte; illüstrasyonlar aracılığıyla geçmişin anlatılarını günümüz estetik anlayışıyla buluşturmaktadır. Sanat ve tasarım alanında disiplinlerarası bir yaklaşım sergileyen çalışma, kolektif belleğin görsel sanatlar aracılığıyla yeniden nasıl inşa edilebileceğine dair özgün bir örnek ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the revival of Anatolian heroism stories through their transformation from concept design to digital illustration. With its narratives spanning from the prehistoric period to mythological and classical eras, Anatolia constitutes a significant repository of cultural heritage. The research draws on archaeological findings, historical documents, ancient texts, and art history literature as references. Prehistoric narratives address themes such as water and soil as sources of life, the invention and functions of fire, the role of women in ceramic production, and methods of food storage. Mythological and classical narratives revisit Alexander the Great's dream on Mount Pagos, the founding myth of Smyrna, ancient inscriptions, Sophilos' vase paintings, and the oracles of Apollo, alongside reinterpretations of Homeric episodes from the Iliad and the Odyssey. Through contemporary aesthetic approaches and digital illustration techniques, these stories have been re-visualized, creating an original selection that bridges historical and mythological contexts. The works, exhibited at the İzmir Culture and Arts Factory, reconstruct Anatolia's ancient stories in the language of todays art technics, offering visitors an interactive experience between history and visual culture. Ultimately, this thesis provides both an academic and artistic examination of Anatolia's multilayered heroism stories. It demonstrates an interdisciplinary perspective in art and design and presents an original case of how collective memory can be reinterpreted and reconstructed through visual arts.