HIV doğrulama sonucunu öngörmede ELISA tarama testi S/CO değerinin kullanımı: İdeal bir cut-off var mı?
Use of the ELISA screening test s/co value to predict HIV confirmatory results: Is there an optimal cut-off?
  1. Tez No: 991698
  2. Yazar: EDA NUR ÇAKIR ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA ADALETİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, HIV, ROC eğrisi, HIV, ROC curves
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: HIV (Human Immunodeficiency Virus) enfeksiyonu tanısında kullanılan dördüncü kuşak ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) testleri yüksek duyarlılığa sahip olmasına rağmen, özellikle düşük prevalanslı toplumlarda yalancı pozitif sonuçlara yol açabilmektedir. Doğrulama testlerinin zaman alıcı olması nedeniyle, tarama testlerinde elde edilen signal-to-cutoff (S/CO) değerinin doğrulama testi sonucunu öngörmede kullanılabilirliği önem kazanmıştır. Bu çalışmada, hastanemizde kullanılan dördüncü kuşak HIV ELISA tarama testlerinden elde edilen S/CO değerlerinin, doğrulama testi sonuçlarını öngörmedeki etkinliğini değerlendirmek ve doğrulama sonucu beklenirken HIV pozitifliğini tahmin etmede kullanılabilecek optimal bir cut-off değerini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda Ocak 2021 – Aralık 2024 tarihleri arasındaki veriler kullanılarak yürütülmüştür. HIV taraması, ECLIA (Electrochemiluminescence Immunoassay) prensibine dayalı Elecsys® HIV Combi PT testi (Roche Diagnostics, Almanya) ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, HIV tarama testi reaktif saptanan ve doğrulama test sonucuna Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi (LBYS) üzerinden erişilebilen olgular dahil edilmiştir. ROC (Receiver Operating Characteristic) analizi ile optimal cut-off değeri belirlenmiş; duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 27.0 programı ile yapılmıştır. Anlamlılık p<0.01 ve p<0.05 düzeylerinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplam 141.473 HIV tarama testi değerlendirilmiş, 948 (%0,7) örnek reaktif bulunmuştur. Doğrulama test sonucuna ulaşılabilen 404 olgunun 246'sı (%60,9) pozitif, 158'i (%39,1) negatif olarak belirlenmiştir. ROC analizinde testin ayırt edici gücü oldukça yüksek bulunmuştur (AUC=0,998). Optimal cut-off değeri 35,55 olarak belirlenmiş olup, bu değerde duyarlılık %98, özgüllük %98,7, pozitif prediktif değer %99,16 ve negatif prediktif değer %96,94 olarak saptanmıştır. S/CO ≤ 5,87 olan tüm örnekler doğrulamada negatif, S/CO ≥ 177 olan tüm örnekler pozitif bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada belirlenen 35,55 değeri, HIV pozitifliğini öngörmede optimal cut-off değeri olarak tanımlanmıştır. Bulgularımız, S/CO değerinin doğrulama sonucu beklenirken klinik kararı destekleyen güvenilir bir öngörücü parametre olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Yüksek S/CO değerlerinde HIV pozitifliği olasılığının hızla değerlendirilmesi, hasta bilgilendirmesi, danışmanlık ve takip gibi klinik adımların daha erken başlatılmasına olanak sağlayabilir. Düşük S/CO değerlerinin ise yalancı pozitiflik olasılığının yüksek olduğunu göstermesi, gereksiz endişe ve ileri test istemlerinin önlenmesine katkı sağlayabilir. Ancak, 35,55 eşik değeri dikkate alındığında, bu sınırın altında kalan sınırlı sayıda doğrulama pozitif olgunun bulunduğu ve eşik değere dayalı tek başına bir değerlendirme ile bu olguların tanı sürecinin gecikebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Although fourth-generation ELISA tests used in the diagnosis of HIV infection have high sensitivity, they may lead to false-positive results, particularly in low-prevalence populations. Since confirmatory tests can be time-consuming, the use of the signal-to-cutoff (S/CO) ratio obtained from screening tests to predict confirmatory test outcomes has gained importance. This study aims to evaluate the effectiveness of S/CO values obtained from the fourth-generation HIV ELISA screening tests used in our hospital in predicting confirmatory test results, and to determine an optimal cut-off value that can be used to estimate HIV positivity while awaiting confirmatory test results. Materials and Methods: This retrospective study was conducted at the Department of Medical Microbiology, SBÜ Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, between January 2021 and December 2024. HIV screening was performed using the Elecsys® HIV combi PT test (Roche Diagnostics, Germany) based on the electrochemiluminescence immunoassay (ECLIA) principle. Repeatedly reactive samples with accessible confirmatory test results through the Laboratory Information Management System (LBYS) were included. The optimal cut-off value was determined using ROC analysis, and sensitivity, specificity, positive predictive value, and negative predictive value were calculated. Statistical analyses were performed with SPSS version 27.0, and significance was assessed at p<0.05 and p<0.01 levels. Results: A total of 141,473 HIV screening tests were evaluated, of which 948 (0.7%) were reactive. Among 404 cases with confirmatory results, 246 (60.9%) were positive and 158 (39.1%) were negative. The ROC analysis demonstrated excellent discriminative power (AUC=0.998). The optimal cut-off value was 35.55, with 98% sensitivity, 98.7% specificity, 99.16% positive predictive value, and 96.94% negative predictive value. All samples with S/CO ≤5.87 were negative, while those with S/CO ≥ 177 were positive on confirmation. Conclusion: The value of 35.55 was identified as the optimal cut-off to predict HIV positivity. Our findings indicate that the S/CO value can serve as a reliable predictive parameter to support clinical decisions before confirmatory results are obtained. High S/CO values allow early assessment of HIV positivity, whereas low values help reduce false positives, unnecessary testing, and patient anxiety. However, considering the threshold value of 35.55, it should be noted that there are a limited number of confirmation positives below this threshold, and relying solely on a threshold-based assessment may delay the diagnosis of these cases.