Göz hastalıkları kliniğinde meydana gelen adenovirüs salgınının kontrol altına alınması için olguların ve ekipmanların adenovirüs PZR ile taranması
Screening of cases and equipment with adenovirus PCR for the control of an adenovirus outbreak in an ophthalmology clinic
- Tez No: 991700
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE TOYGAR DENİZ, DOÇ. DR. BÜŞRA YILMAZ TUĞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN UZUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Adenovirüs, PZR, epidemik keratokonjonktivit, konjonktivit, dezenfeksiyon, Adenovirus, PCR, epidemic keratoconjunctivitis, conjunctivitis, disinfection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Adenovirüse bağlı epidemik keratokonjonktivitler (EKK), göz kliniklerinde tıbbi ekipman ve çevresel yüzeyler aracılığıyla kolayca yayılarak görmeyi tehdit eden komplikasyonlara yol açabilen, yüksek derecede bulaşıcı bir enfeksiyondur. Bu tez çalışmasında adenovirüs deoksiriboz nükleik asit (DNA) varlığının polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemiyle klinik ve çevresel örneklerde taranması; uygulanan enfeksiyon kontrol müdahalesinin nozokomiyal bulaşı önlemedeki etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Temmuz-Aralık 2025 tarihleri arasında yürütülen çalışmada, müdahale öncesi (Grup 1) ve sonrası (Grup 2) dönemde hastalardan 40, çevresel örneklerden 70 numune toplanmıştır. Örneklerdeki DNA varlığı PZR yöntemiyle analiz edilmiştir. Pozitiflik değerlendirmesinde döngü eşik değeri Cycle Threshold (Ct) <38 temel alınmıştır. İki veri toplama dönemi arasında uygulanan enfeksiyon kontrol müdahalesi; sağlık personeline yönelik el hijyen eğitimini ve 200 ppm klorin dioksit bazlı dezenfektan kullanımını ve bir aylık gözlemi içermektedir. Bulgular: 2024-2025 yılları karşılaştırıldığında, poliklinik bazlı EKK prevalansında anlamlı derecede gerileme izlendi (p<0.001) Grup 1 ve Grup 2 arasında demografik açıdan fark saptanmadı (p>0.05). Müdahale sonrasında toplam PZR pozitiflik oranında istatiksel açıdan anlamlı azalma görülmüş olup (p=0.001); hem klinik örneklerde azalma (p=0.007) hem çevresel örneklerdeki azalma (p=0.049) olarak izlendi. Müdahale öncesi viral kontaminasyon en yüksek sıklıkla applanasyon tonometrisi (%42.9) ve yarık lamba (%30) oranında biyomikroskobunda görüldü. Gruplar arasında Ct değerleri arasında istatiksel anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Deksametazon damla reçete edilmesi PZR pozitif olan olgularda istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (p=0.006). Epifora varlığı da PZR pozitif grupta istatiksel olarak anlamlı olarak daha yüksek oranda görülmüştü (p=0.015). Lojistik regresyon analizinde epifora bulgusu adenovirüs PZR pozitifliğini 10 kat artırmakta idi (aOR: 10.077, %95 CI:1.096-92.617, p=0.041). Sonuç: Bu çalışma, epidemik olmayan dönemlerde dahi göz hastalıkları polikliniklerinde EKK yayılım riskinin ve çevresel kontaminasyonun varlığını göstermektedir. Uygulanacak doğru bir enfeksiyon kontrol müdahalesinin nozokomiyal bulaş zincirini kırmada etkili olacağına ve bunun hem hasta güvenliği hem de sağlık personelinin sağlığının korunmasına katkı sağlayacağını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Adenovirus-associated epidemic keratoconjunctivitis (EKC) is a highly contagious infection that can spread easily via medical equipment and environmental surfaces in ophthalmology clinics, leading to sight-threatening complications. This thesis aimed to screen for the presence of adenovirus deoxyribonucleic acid (DNA) in clinical and environmental samples using the polymerase chain reaction (PCR) method and to evaluate the efficacy of an implemented infection control intervention in preventing nosocomial transmission. Methods: This study was conducted between July and December 2025. A total of 40 samples from patients and 70 samples from environmental surfaces were collected during the pre-intervention (Group 1) and post-intervention (Group 2) periods. The presence of DNA in the samples was analyzed using the real-time polymerase chain reaction (qPCR) method. A Cycle Threshold (Ct) value of <38 was considered positive. The infection control intervention implemented between the two data collection periods included hand hygiene training for healthcare personnel, the use of a 200 ppm chlorine dioxide-based disinfectant, and a one-month observation period. Results: A significant decline in EKC prevalence was observed when comparing the years 2024 and 2025 (p<0.001). No demographic differences were detected between Group 1 and Group 2 (p>0.05). Following the intervention, a statistically significant decrease was observed in the total PCR positivity rate (p=0.001); this reduction was evident in both clinical samples (p=0.007) and environmental samples (p=0.049). Pre-intervention viral contamination was most frequently detected on applanation tonometry tips (42.9%) and slit-lamp biomicroscopes (30%). No statistically significant difference was found between the Ct values of positive samples (p>0.05). The prescription of dexamethasone drops was statistically significantly higher in PCR-positive cases (p=0.006). The presence of epiphora was observed to be statistically significantly higher in the PCR-positive group (p=0.015). Logistic regression analysis indicated that the presence of epiphora increased the odds of adenovirus PCR positivity by 10-fold (aOR: 10.077, 95% CI: 1.096-92.617, p=0.041). Conclusion: This study demonstrates the existence of EKC transmission risk and environmental contamination in ophthalmology outpatient clinics even during non-epidemic periods. It supports the conclusion that a correctly implemented infection control intervention is effective in breaking the chain of nosocomial transmission, thereby contributing to both patient safety and the protection of healthcare personnel health.