İki farklı karides türünden elde edilen yetistiricilik deşarj sularının biyoyumak reaktörlerinde PHB düzeyi ve mikrobiyota kompozisyonuna etkisi
Impact of aquaculture discharge waters from two shrimp species on PHB production and microbiota composition in biofloc reactors
- Tez No: 991708
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Su Ürünleri, Ziraat, Genetics, Aquatic Products, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyoinformatik, Deşarj ürünleri, Hidroksibütiratlar, Karides, Bioinformatics, Discharge products, Hydroxybutyrates, Shrimp
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de Pasifik beyaz karidesi (Litopenaeus vannamei) ve kahverengi karides (Farfantepenaeus aztecus) üretimine yönelik AR-GE çalışmaları, küresel büyüme trendine paralel olarak sektöre önemli bir ivme kazandırmıştır. Ancak sürdürülebilirliğin sağlanması; hastalıklar, antibiyotik direnci, bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve su kalitesi yönetimi gibi temel zorlukların aşılmasına bağlıdır. Biyoyumak (BFT), düşük su kullanımı, gelişmiş biyogüvenlik, maliyet etkinliği ve mikrobiyal denge avantajları nedeniyle stratejik bir teknoloji olarak öne çıkmaktadır. Bu tez çalışması, iki farklı karides türünün (Pasifik beyaz karidesi ve kahverengi karides) yetiştiricilik ortamlarından elde edilen deşarj sularının, BFT reaktörlerinde polihidroksibütirat (PHB) üretimi ve mikrobiyota kompozisyonu üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yöntemsel olarak, farklı zenginleştirme stratejileri (probiyotik: Lactobacillus plantarum, L. acidophilus, L. salivarius ve Bacillus subtilis ve karışımları) içeren biyoyumak reaktörleri karşılaştırılmıştır. PHB birikimi kantitatif olarak ölçülmüş, mikrobiyal topluluklar ise modern mikrobiyota analizleri ile değerlendirilmiştir. Böylece hem türler arası deşarj suyu kompozisyonunun hem de probiyotik zenginleştirmenin sistem performansına etkisi bütüncül bir çerçevede analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, karides yetiştiriciliğinden kaynaklanan atık suların yalnızca bertaraf edilmesi gereken bir çevresel yük olmadığını; aksine biyoyumak sistemlerinde fonksiyonel bir girdi olarak değerlendirilebileceğini göstermiştir. Özellikle seçilen probiyotik kombinasyonlarının PHB biyosentezini desteklediği, mikrobiyal çeşitliliği pozitif yönde şekillendirdiği ve potansiyel olarak karides sağlığına aktarılabilecek bir mikrobiyal ekosistem oluşturduğu ortaya konmuştur. Bu sonuçlar, sürdürülebilir karides yetiştiriciliği için atık suyun biyoteknolojik geri dönüşümü, mikrobiyota yönetimi ve doğal biyopolimer üretimi gibi yenilikçi yaklaşımların uygulanabilirliğini göstermektedir. Sonuç olarak bu tez, karides yetiştiriciliği için bilimsel ve sektörel açıdan özgün bir değer sunmakta; atık yönetimi, mikrobiyal ekoloji ve yetiştiricilik biyoteknolojisi arasındaki etkileşimi bütünleştirerek literatüre anlamlı bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Research and development studies on the production of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) and brown shrimp (Farfantepenaeus aztecus) in Turkey have given the sector significant momentum, in line with global growth trends. However, achieving sustainability depends on overcoming key challenges such as diseases, antibiotic resistance, immune system support, and water quality management.. Biofloc technology (BFT) stands out as a strategic system because it uses less water, improves biosecurity, reduces costs, and supports a stable microbial environment. For this reason, microbial-based biotechnological approaches are becoming increasingly important. This thesis aims to determine how discharge waters collected from the culture systems of two shrimp species (Pasific white shrimp and brown shrimp) affect PHB (polyhydroxybutyrate) production and microbiota composition in biofloc (BFT) reactors. Methodologically, biofloc reactors enriched with different probiotic strategies (Lactobacillus plantarum, L. acidophilus, L. salivarius, Bacillus subtilis, and their mixtures) were compared. PHB accumulation was measured quantitatively, and microbial communities were examined using modern microbiota analysis techniques. In this way, both the influence of species-specific discharge water and probiotic enrichment on system performance was evaluated in an integrated manner. The findings show that wastewater from shrimp farming is not only a material that must be discarded, but can also serve as a functional input in biofloc systems. The selected probiotic combinations supported PHB biosynthesis, improved microbial diversity, and formed a microbial structure that could potentially contribute to shrimp health. These results demonstrate the feasibility of innovative approaches such as biotechnological recycling of wastewater, microbiota management, and natural biopolymer production for sustainable shrimp farming. In conclusion, this thesis offers original scientific and sectoral value for shrimp aquaculture and provides a meaningful contribution to the literature by integrating waste management, microbial ecology, and aquaculture biotechnology.