Karbapenem dirençli Acinetobacter baumannii'nin etken olduğu bakteriyemi ile seyreden enfeksiyonlarda ampisilin-sulbaktam ve polimiksin B kombinasyonunun etkinliğinin serum bakterisidal testi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of ampicilin-sulbactam and polymyxin B combination in bacteremia infections caused by carbapenem-resistant Acinetobacter baumannii using serum bactericidal test
  1. Tez No: 991790
  2. Yazar: NİLGÜN KOLTUK KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA KURUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, Sulbaktam, Polimiksin B, Serum Bakterisidal Testi, Sulbactam, Acinetobacter baumannii, Sulbactam, Polymyxin B, Serum bactericidal test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Karbapenem dirençli Acinetobacter baumannii (CRAB) bakteriyemisi, yoğun bakım ünitelerinde sık görülen, mortalitesi yüksek ve direnç nedeni ile tedavisi zor bir enfeksiyondur. Bu çalışmada, CRAB bakteriyemisi olan hastalarda ampisilin-sulbaktam (SAM) ve polimiksin B (POL-B) kombinasyon tedavisinin klinik ve mikrobiyolojik sonuçlar ile serum bakterisidal testi (SBT) bulguları ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi yoğun bakım ünitelerinde 1 Haziran 2024 – 1 Temmuz 2025 tarihleri arasında CRAB bakteriyemisi nedeniyle prospektif olarak izlenen ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 20 hastada etkin tedavi öncesinde ve etkin tedavinin 1., 2. ve 5. günlerinde tepe ve çukur için mikrodilüsyon yöntemi ile SBT ölçümü yapıldı. Hastaların demografik özellikleri, SBT değerleri, laboratuvar parametreleri, klinik skorlar ve mortalite sonuçları istatistiksel olarak analiz edildi. Tüm hastalar için dama tahtası yöntemi ile SAM+POL-B kombinasyonu için sinerji çalışıldı. Bulgular: SBT ölçümlerinde, 1., 2. ve 5. günlerdeki ≥1/8 tepe SBT eşik değerine göre yapılan değerlendirmelerde 1. gün hastaların %90'ında, 2. gün ise %85'inde eşik üstü aktivite saptandı. Tepe SBT ≥1/16 eşik değere göre yapılan alt analizde ise 1. gün hastaların %65'inin, 2. gün %70'inin ve 5. gün %70,5'inin eşik üstü değere ulaştığı belirlendi. Aynı analizde 1.gün SBT değerleri eşik altında olan hastaların 2. günde ölçülen yüksek lökosit değerlerine sahip oluşu istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,017). Tüm izolatlarda dama tahtası yöntemi ile SAM+ POL-B kombinasyonunun sinerjik etki gösterdiği tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmada, CRAB bakteriyemisinde SAM+POL-B kombinasyon tedavisi alan hastalarda uygulanan seri SBT ölçümleri ile ilk 24 saatte bile bakterisidal aktivite sağlandığı görülmüştür. Sulbaktam-durlobaktam gibi ilk seçenek ilaçlara sahip olmayan ülkelerde, SAM+POL-B kombinasyonunun tedavide etkin olduğu ve beşinci günde bile yüksek dilüsyonlarda bakterisidal aktivitenin devam ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Carbapenem-resistant Acinetobacter baumannii (CRAB) bacteremia is a frequent and highly fatal infection in intensive care units, with limited treatment options due to antimicrobial resistance. This study aimed to evaluate the relationship between clinical and microbiological outcomes and serum bactericidal test (SBT) results in patients with CRAB bacteremia receiving combination therapy with ampicillin-sulbactam (SAM) and polymyxin B (POL-B). Materials and methods: In this prospective study, conducted in the intensive care units of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty between June 1, 2024, and July 1, 2025, peak and trough SBT measurements were performed before initiation of effective therapy and on treatment days 1, 2, and 5 in 20 patients who met inclusion criteria. Demographic characteristics, SBT values, laboratory parameters, clinical scores, and mortality outcomes were analyzed. Checkerboard assays were performed for all isolates to assess synergy between SAM and POL-B. Results: According to the ≥1/8 peak SBT threshold, 90% of patients on day 1 and 85% on day 2 demonstrated above-threshold bactericidal activity. In the secondary analysis using the ≥1/16 threshold, 65% of patients on day 1, 70% on day 2, and 70.5% on day 5 achieved above-threshold activity. Patients with below-threshold day-1 SBT levels exhibited significantly higher leukocyte counts on day 2 (p = 0.017). Checkerboard testing revealed synergistic activity of the SAM+POL-B combination in all isolates. Conclusion: Serial SBT measurements demonstrated that bactericidal activity was achieved within the first 24 hours of SAM+POL-B therapy in patients with CRAB bacteremia. In settings where newer agents such as sulbactam-durlobactam are not accessible, SAM+POL-B appears to be an effective therapeutic option, with sustained high-dilution bactericidal activity observed through day 5.