Ventilatör ilişkili pnömoni olgularındaki bakteriyel patojenler; direnç profillerinin moleküler değerlendirilmesi
Bacterial pathogens in ventilator-associated pneumonia; molecular assessment of resistance profiles
- Tez No: 954086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LOKMAN HİZMALİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Ventilatör İlişkili Pnömoni, Antimikrobiyal direnç, Direnç genleri, Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniae, Ventilator Associated Pneumonia, Antimicrobial resistance, Resistance genes, Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniae
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyonlarının Kontrolü Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ventilatör İlişkili Pnömoni (VİP), yoğun bakım ünitelerinde en sık rastlanan enfeksiyon olmakla birlikte mortalite, morbidite ve maliyet artışı ile doğrudan ilişkilidir. VİP vakalarında en yaygın görülen bakteriyel patojenler; A. baumannii, K. pneumoniae, P. aeruginosa ve E. coli gibi çoklu ilaç dirençli (ÇİD) Gram negatif bakterilerdir. Bu çalışma, hastanede gelişen VİP vakalarından izole edilen bakterilerin antibiyotik direnç profillerinin moleküler düzeyde belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışmamız Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde 30.11.2022 -30.11.2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bakteriyel izolatlarda antibiyotiklere karşı gelişen dirençten sorumlu genlerin varlığı Polimeraz Chain Reaction (PCR), klonal benzerlik ve genetik tiplendirme çalışmaları ise Repetitive Extragenic Palindromic-PCR (rep-PCR) ve Multi-Locus Sequence Typing (MLST) yöntemleriyle belirlenmiştir. Çalışma kapsamında, toplam 56 kültür pozitif VİP hastası tespit edilmiştir. Bu hastaların 30'u (%53,6) erkek olup, yaş ortalamaları 63,3±19,2 yıl olarak belirlenmiştir. İzole edilen mikroorganizmalar arasında en sık rastlanan etken A. baumannii (%45,1) olup, bunu K. pneumoniae (%43,1) ve P. aeruginosa (%7,8) takip etmiştir. Antibiyotik duyarlılık testlerinde A. baumannii suşları; siprofloksasin ve meropeneme %100, kolistine ise %69,6 oranında dirençli bulunmuştur. K. pneumoniae suşlarında da benzer şekilde karbapenem %94,73, piperasilin-tazobaktam %100 ve kolistin direnci %100 olarak tespit edilmiştir. Moleküler analizler sonucunda; A. baumannii izolatlarında blaTEM, blaCTX-M1, blaOXA-51, blaOXA-23 ve blaOXA-40 genleri pozitif bulunmuştur. K. pneumoniae suşlarında ise blaTEM, blaSHV, blaCTX-M1, blaOXA-1, blaOXA-48 ve blaNDM-1 genleri pozitif bulunmuştur. Konjugasyon deneyleri sonucunda 9 (%17,6) izolat transkonjugant olarak belirlenmiştir. Özellikle K. pneumoniae izolatlarında ST2096, A. baumannii izolatlarında ise ST2 klonunun yaygın olduğu ve bu klonların hipervirülant özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde daha önce bildirilmeyen A. baumannii'de ST78, K. pneumoniae'de ise ST45, ST437 ve ST1128 klonları tespit edilmiştir. Sonuçlar, VİP etkeni olarak en sık A. baumannii ve K. pneumoniae'nin izole edildiğini ve klonal analizler, aynı bakterilerin hastane ortamında yayılım gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle karbapenem ve β-laktamaz direnç genlerinin yaygın bulunması β-laktam grubu antibiyotiklere karşı olan direnci açıklamaktadır. Bu direnç, hastane enfeksiyonlarının tedavisini zorlaştırmakta ve alternatif tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç duyulduğunu ve enfeksiyon kontrol önlemlerine dikkat edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Mayıs 2025, 107 Sayfa
Özet (Çeviri)
Ventilator-Associated Pneumonia (VAP) is the most commonly encountered infection in intensive care units and is directly associated with increased mortality, morbidity, and healthcare costs. The most frequently observed bacterial pathogens in VAP cases are multidrug-resistant (MDR) Gram-negative bacteria such as Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, and Escherichia coli. This study aims to determine the antibiotic resistance profiles of bacteria isolated from hospital-acquired VAP cases at the molecular level. The study was conducted in the Intensive Care Units of Kırşehir Training and Research Hospital between November 30, 2022, and November 30, 2023. The presence of resistance genes in bacterial isolates was identified using Polymerase Chain Reaction (PCR), while clonal similarity and genetic typing analyses were performed using Repetitive Extragenic Palindromic-PCR (rep-PCR) and Multi-Locus Sequence Typing (MLST) methods. A total of 56 culture-positive VAP patients were identified in the study. Of these, 30 (53.6%) were male, with a mean age of 63.3±19.2 years. Among the isolated microorganisms, A. baumannii was the most common pathogen (45.1%), followed by K. pneumoniae (43.1%) and P. aeruginosa (7.8%). Antibiotic susceptibility testing revealed that A. baumannii strains were 100% resistant to ciprofloxacin and meropenem, and 69.6% resistant to colistin. Similarly, K. pneumoniae strains showed 94.73% resistance to carbapenems, and 100% resistance to both piperacillin-tazobactam and colistin. Molecular analyses showed that the following resistance genes were present in A. baumannii isolates: blaTEM, blaCTX-M1, blaOXA-51, blaOXA-23, and blaOXA-40. In K. pneumoniae isolates, blaTEM, blaSHV, blaCTX-M1, blaOXA-1, blaOXA-48, and blaNDM-1 genes were detected. Conjugation experiments identified 9 (17.6%) isolates as transconjugants. Clonal analysis revealed that the ST2096 clone was predominant among K. pneumoniae isolates, while ST2 was the most prevalent among A. baumannii isolates, both of which are known to exhibit hypervirulent characteristics. Notably, clones not previously reported in Turkey were identified, including ST78 in A. baumannii and ST45, ST437, and ST1128 in K. pneumoniae. The findings demonstrate that A. baumannii and K. pneumoniae are the most frequently isolated pathogens in VAP cases, and clonal analysis indicates their spread within the hospital environment. The widespread presence of carbapenem and β-lactamase resistance genes explains the high level of resistance to β-lactam antibiotics. This resistance complicates the treatment of hospital-acquired infections, emphasizing the urgent need for alternative therapeutic strategies and strict adherence to infection control measures. May 2025, 107 Page