Yoğun bakımda yatan COVID-19 olan ve olmayan hastaların bakteriyemi etken dağılımının ve risk faktörlerinin kıyaslanması
Comparison of the distribution of bacteremia-causing bacteria and risk factors for bacteremia in patients with and without COVID-19 in the intensive care unit
- Tez No: 870186
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT ÖZSÜT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, kan dolaşımı infeksiyonu, SARS-CoV-2, yoğun bakım ünitesi, nozokomiyal infeksiyon, COVID-19, bloodstream infection, SARS-COV-2, intensive care unit, nosocomial infection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Giriş ve amaç: COVID-19 (Koronavirus hastalığı 2019), 2020 yılından beri tüm dünyada pandemiye neden olmuştur ve tüm sağlık sistemimizi etkilemiştir, çok sayıda hasta serviste ve yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) takip edilmiştir. Yapılan çalışmalarda, COVID-19'lu hastalarda başlangıçtaki bakteriyel infeksiyon oranlarının çok düşük olduğu, hastaneye yatıştan 48-72 saat sonra gelişen bakteriyel infeksiyon oranlarının yüksek olduğu, özellikle YBÜ'de çok daha yüksek oranlara ulaştığı belirtilmiştir. Çalışmamızda, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde 2 yıllık pandemi süresince YBÜ'de yatmakta olan erişkin COVID-19 hastalarındaki kan dolaşımı infeksiyonu (KDİ) etken dağılımlarının, kaynağının, oluşma zamanının ve mortalitenin COVID-19 olmayan hastalarla kıyaslanması, ayrıca KDİ olan COVID-19 hastalarında KDİ'nin gelişmesine neden olan risk faktörlerinin ve mortalite oranlarının incelenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışma retrospektif olarak planlandı. Çalışma popülasyonu, 18 Mart 2020-18 Nisan 2022 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki YBÜ'lerde 48 saatten fazla yatmış olan, >18 yaş olan hastalardan oluşturuldu. SARS-CoV-2 PCR pozitif olan veya toraks bilgisayarlı tomografi (BT) bulguları COVID-19'la uyumlu olan hastalardan oluşan COVID-19 grubu ve SARS-COV-2 PCR negatif olup semptomları ve radyolojik bulgularıyla da COVID-19 dışlanmış olan, YBÜ yatışından >48 saat kan dolaşımı infeksiyonu (KDİ) gelişen COVID-19 olmayan grup olmak üzere ayrıldı. COVID-19 grubunda da KDİ olan ve olmayan hastalar olarak iki ayrı grup oluşturdu. Hastaların verileri, hastane bilgi sistemindeki verilerden retrospektif olarak edinildi. Mikrobiyolojik veriler kültür temelli olup, klinik gereklilik üzerine alınan kan, balgam, trakeal aspirat, brokoalveolar lavaj, idrar, yara yeri, kateter ucu, batın içi sıvı kültür sonuçlarından oluşmaktaydı. İdentifikasyon ve antibiyogram için biyokimyasal testler, disk difüzyon testi veya BD Phoenix otomatize sistemi (Becton Dickinson, ABD) kullanıldı. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. Niceliksel verilerde; normal dağılım gösteren parametrelerin karşılaştırmalarında Student'ın t-testi, normal dağılım göstermeyen parametrelerin karşılaştırmalarında Mann-Whitney U testi kullanıldı. Niteliksel verilerde; χ2 testi, Fisher'in kesin testi, Fisher-Freeman-Halton testi ve Yates süreklilik düzeltmesi kullanıldı. Çok değişkenli varyans analiz için lojistik regresyon analizi uygulandı. Sağ kalım analizi için Kaplan Meier yöntemi ve Log-Rank testi kullanıldı. p değerinin 0.05). KDİ olan hastalarda KDİ öncesinde hastanede yatış sırasında antibiyoterapi alma süresinin ÇİD ve Gram-negatif ÇİD bakteri gelişenlerde istatistiksel anlamlı olarak daha uzun olduğu saptandı (p=0.000). COVID-19 olanlarda olmayanlara göre ampirik tedavi, istatistiksel anlamlı olarak daha düşük oranda uygundu (p=0.031) ve tedavide eskalasyon (p=0.009) daha fazla yapılması gerekti. COVID-19 olanlar olmayanlara göre yatış sonrasında (p=0.000) ve KDİ sonrasında (p=0.045) daha erken dönemde mortal sonlandı. COVID-19 olmayan hasta grubu, KDİ sonrasında daha uzun süre hastanede kaldı (p=0.023). Mortalite oranları açısından iki grup arasında istatistiksel fark saptanmadı (p=0.071), ancak Log Rank testiyle sağ kalım süreleri açısından kıyaslandı ve istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0.032). KDİ olan hastalarda mortal sonlananlarda mortal sonlanmayanlara göre; KDİ etkeni olarak karbapeneme direnli Klebsiella Pneumoniaea (p=0.008) veya Gram-negatif ÇİD (p=0.048) görülme oranı istatistiksel olarak daha anlamlı bulundu. Çok değişkenli analizde Pitt bakteriyemi skoru, KDİ olan hastalarda mortalite risk faktörü olarak saptandı [TRR: 1,548 (% 95 CI: 1,235-1,939 ) p=0.000]. Sonuçlar: YBÜ'de yatan ve COVID-19 olan; yatış süreleri ve mekanik ventilasyon süreleri uzamış hastalarda kan dolaşımı infeksiyonu açısından daha dikkatli olunmalıdır, bu hasta grubunda mortalitenin çok yüksek olduğu bilinmelidir. COVID-19 hastalarında diğer hastalara göre, KDİ'nin daha ağır bulgularla seyrettiği ve sağ kalımın daha düşük olduğu, çoğul ilaç dirençli bakterilerin daha yüksek oranlarda olduğu göz önünde bulundurularak, bu hastalarda özellikle gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır ve infeksiyon kontrol önlemlerine daha çok önem verilmelidir. El hijyeni ve temas izolasyonu önlemlerine uyum konusunda personel eğitimine odaklanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives: COVID-19 (Coronavirus disease 2019) has caused a pandemic all over the world since 2020 and has affected our entire health system, and many patients have been hospitalized to the service and intensive care unit (ICU). In the studies, it was reported that the initial bacterial infection rates in patients with COVID-19 were very low, the bacterial infection rates that developed 48-72 hours after hospitalization were high, and they reached much higher rates especially in the ICU. In our study, it was aimed to compare the causative microorganisms of bloodstream infection, source of infection, time of occurrence and mortality in adult COVID-19 patients hospitalized in the ICU at Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine during the 2-year pandemic with those of patients without COVID-19. In addition, risk factors that cause bacteremia in COVID-19 patients with bacteremia and mortality rates were investigated. Materials and methods: The study was planned retrospectively. The study population consisted of patients aged >18 years who were hospitalized for more than 48 hours in the ICUs of Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine between 18 March 2020 and 18 April 2022. The patients were divided into two groups. One of these groups was the COVID-19 group, which consisted of patients who were positive for SARS-COV-2 PCR or whose chest computed tomography (CT) findings were compatible with COVID-19. The other was the non-COVID-19 group, which consisted of SARS-COV-2 PCR-negative patients whose symptoms and radiological findings excluded COVID-19 and who developed bloodstream infection (BSI) >48 hours after ICU admission. In the COVID-19 group, two separate groups were formed as patients with and without BSI. The data of the patients were obtained retrospectively from the data in the hospital information system. Microbiological data were culture-based and consisted of blood, sputum, tracheal aspirate, brochoalveolar lavage, urine, wound site, catheter tip, and intra-abdominal fluid culture results. Biochemical tests, disk diffusion test or automated system (PHOENIX) (Becton Dickinson, ABD) were used for identification and antibiogram. IBM SPSS Statistics 22 program was used for statistical analysis. In quantitative data; Student's t-test was used for the comparison of normally distributed parameters, and Mann-Whitney U test was used for the comparisons of non-normally-distributed parameters. In qualitative data; Chi-square test, Fisher's Exact test, Fisher-Freeman-Halton testi and Continuity (Yates) correction were used. Logistic regression analysis was used for multivariate analysis of variance. Kaplan Meier analysis and Log Rank test were used for survival analysis. A p value of 0.05). In patients with BSI, the duration of receiving antibiotic therapy during hospitalization before BSI was found to be statistically significantly longer in patients with MDR and Gram-negative MDR bacteria (p=0.000). Empirical treatment was statistically significantly lower in patients with COVID-19 than those without it (p=0.031), and escalation was required more in treatment (p=0.009). Patients with COVID-19 had an earlier mortality after hospitalization (p=0.000) and after BSI (p=0.045), compared to those without COVID-19. The patients without COVID-19 stayed in the hospital longer after BSI (p=0.023). There was no statistical difference between the two groups in terms of mortality rates (p=0.071), but they were compared in terms of survival times with the Log Rank test and a statistically significant difference was found (p=0.032). In patients with BSI, when comparing those death people and survivor; the incidence of carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniaea (p=0.008) or Gram-negative MDR (p=0.048) as a BSI agent was found to be statistically more significant. In multivariate analysis, Pitt bacteremia score was found to be a risk factor for mortality in patients with BSI [TRR: 1,548 (% 95 CI: 1,235-1,939 ) p=0.000]. Conclusions: It should be noted that more attention should be paid in terms of bloodstream infection in patients with COVID-19 who are hospitalized in the ICU and whose length of stay and mechanical ventilation durations are prolonged, it should be known that mortality is very high in this patient group. Considering that bacteremia is more severe in patients with COVID-19 than other patients, survival is lower, and multidrug-resistant bacteria are at higher rates, unnecessary antibiotic use should be avoided in these patients and more importance should be given to infection control measures. The focus should be on staff training on compliance with hand hygiene and contact isolation measures.