Nano-kalsiyum hidroksit'in epoksi rezin ve biyoseramik esaslı kök kanal patlarının push-out bağlanma dayanımı üzerine etkisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative evaluation of the effect of nano-calcium hydroxide on the push-out bond strength of epoxy resin- and bioceramic-based root canal sealers
  1. Tez No: 991827
  2. Yazar: İZEL YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN NİHAL SİSLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: bağlanma dayanımı, kalsiyum hidroksit, kalsiyum-silikat, nano-kalsiyum hidroksit, Bond strength, calcium hydroxide, calcium silicate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Diş Hastalıkları Tedavisi ve Endodonti Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı nano-kalsiyum hidroksit ve kalsiyum hidroksit kullanımının, epoksi rezin esaslı kanal patı olan AH Plus ve biyoseramik esaslı kök kanal patı olan BioRoot RCS'ın bağlanma dayanımı üzerine etkisini incelemektir. Bu çalışma için 90 adet insan mandibular premolar dişleri kullanılmıştır. Dişlerin kronları uzaklaştırıldıktan sonra kök kanalları Endoart Smartgold döner alet sistemleri ile 40.04 numaralı alete kadar genişletilmiştir. Kök kanallarının preparasyonunu takiben 5 ml %2,5'luk sodyum hipoklorit (NaOCI) sonra 5 ml %17'lik Etilendiamintetrasetikasit (EDTA) ile 1 dk, daha sonra 5 ml %2,5'luk NaOCI solüsyonu ile yıkanmıştır. Örnekler kök kanal preparasyonundan sonra rastgele bir kontrol grubuna (kanal içi medikament kullanılmayan) ve iki deney grubuna (CH veya NCH kanal içi medikament kullanılan) ayrılmıştır (n=15). Medikamentler, döner aletlerle yapılan mekanik preparasyonla birlikte NaOCl ve EDTA irrigasyonu uygulanarak ve ultrasonik aktivasyon eşliğinde uzaklaştırılmıştır. AH Plus ve BioRoot RCS kullanılarak kanal dolumu yapılmıştır. Universal test cihazında (Lloyd LRX; Lloyd Instruments Ltd,Hants, UK) bağlanma dayanımları ölçülmüştür. Sonuçlara göre; NCH grubunun apikal kesitlerinde AH Plus patı kullanılan örneklerin bağlanma dayanımı BioRoot RCS uygulananlara kıyasla daha düşük bulunmuştur (p=0,005). AH Plus kullanılan örneklerde, yalnızca apikal kesitte medikamentler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmış olup (p <0.001), bu farkın CH ile kontrol grubu arasından kaynaklandığı gösterilmiştir (p<0.05). BioRoot RCS kullanılan gruplarda da benzer şekilde yalnızca apikal kesitte medikamentler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiş (p<0.001), ve bu farkın NCH ile kontrol grubu arasından kaynaklandığı gösterilmiştir (p <0.05). Kalsiyum hidroksit ve kontrol gruplarında ise apikal kesitte AH Plus uygulananların bağlanma dayanımları BioRoot RCS 'ye göre daha yüksek bulunmuş olsa da bu fark bonferroni düzeltmesine göre anlamlı değildir. CH grubunda koronal kesitte AH Plus patı uygulananlarda koheziv hata fazla iken (%73,3), BioRoot RCS patı kullanılanlarda karışık hata (%80) daha fazla görülmüştür. AH Plus patı kullanılan grupta orta kesitte hata türleri medikamentlere göre farklılık göstermektedir (p<0,001). NCH grubunda koheziv ve karışık hataların benzer oranda görüldüğü, CH grubunda hataların %93.3'ünün koheziv olduğu, kontrol grubunda ise hataların %80'inin karışık olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of study was to evaluate the effect of nano-calcium hydroxide (NCH) and calcium hydroxide (CH), on the bond strength of an epoxy resin–based sealer (AH Plus) and a bioceramic root canal sealer (BioRoot RCS). A total of 90 extracted human mandibular premolar teeth were included. After crown removal, root canals were prepared using the Endoart Smartgold rotary system up to size 40/.04. Following preparation, canals were irrigated with 5 mL of 2.5% NaOCl, 5 mL of 17% ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA), and a final rinse with 5 mL of 2.5% NaOCl. Specimens were randomly assigned to one control group and two experimental groups in which CH or NCH was applied (n = 15 per group). Intracanal medicaments were then removed using rotary instrumentation combined with NaOCl and EDTA irrigation activated ultrasonically. Root canals were obturated with either AH Plus or BioRoot RCS. In the NCH group, AH Plus exhibited significantly lower apical bond strength than BioRoot RCS (p = 0.005). For AH Plus–obturated specimens, a significant difference among medicaments was detected only in the apical section (p < 0.001), attributable to the difference between the CH and control groups (p < 0.05). BioRoot RCS specimens showed a significant medicament-related difference exclusively at the apical level (p < 0.001), originating from the NCH and control groups (p < 0.05). Although AH Plus demonstrated higher apical bond strength than BioRoot RCS in the CH and control groups, this difference was not significant after Bonferroni correction. Failure mode analysis revealed predominantly cohesive failure in the coronal sections of AH Plus specimens in the CH group (73.3%), whereas mixed failure was more frequent in BioRoot RCS specimens (80%). In the middle section of AH Plus specimens, failure modes differed significantly according to the intracanal medicament (p < 0.001). Cohesive and mixed failures occurred at comparable rates in the NCH group, while cohesive failure predominated in the CH group (93.3%); mixed failure was most common in the control group (80%).