Uluslararası finansasl ödeme sistemlerinin küresel ekonomi içindeki stratejik önemi ve SWIFT modeli
The strategic role of international financial payment systems in the global economy: The SWIFT model
  1. Tez No: 991909
  2. Yazar: ÖVÜN ÇABAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ÇAŞKURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik ödeme sistemleri, Electronic payment systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, uluslararası finansal ödeme sistemlerinin küresel ekonomi içindeki stratejik önemini ve bu yapılar arasında merkezi bir rol üstlenen SWIFT modelini incelemektedir. Finansal sistemin tarihsel gelişimi, para ve sermaye hare-ketlerinin serbestleşmesiyle birlikte sınır ötesi işlemlerin hızla artması, küresel finans mimarisinin yeniden şekillenmesine neden olmuştur. Bu bağlamda ödeme sistemleri, ekonomik birimlerin fon transferini güvenli, hızlı ve izlenebilir biçimde gerçekleştirmelerini sağlayarak küresel finansal istikrarın sağlanmasında kritik bir önem üstlenmiştir Çalışmada, uluslararası finansal kurumlar ve ödeme sistemleri arasındaki işleyiş ilişkisi analiz edilmiştir. SWIFT sisteminin, bilgi akışı, standartlaşma ve güvenlik unsurlarını birleştirerek uluslararası finans altyapısında oluşturduğu köprü rolü detaylı biçimde ele alınmıştır. Ayrıca dijitalleşme, blok zinciri, yapay zekâ ve merkez bankası dijital paraları gibi teknolojik yeniliklerin ödeme sistemlerine etki-si irdelenmiş ve bu dönüşümün ulusal egemenlik, veri güvenliği ve ekonomik güç dengeleri üzerindeki yansımaları değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, ödeme sistemlerinin yalnızca teknik altyapılar değil, aynı zamanda ekonomik ve jeopolitik güç unsurları haline geldiğini ortaya koymak-tadır. SWIFT modeli, bu bağlamda, küresel finansal bütünleşmenin ve dijital çağda finansal istikrarın sürdürülebilirliğinde stratejik bir yapı taşını temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the strategic importance of international financial payment systems within the global economy and focuses on the central role of the SWIFT model in this structure. The historical development of the financial system, together with the liberalization of capital movements and the rapid increase in cross-border transactions, has reshaped the architecture of global finance. In this context, pay-ment systems have become critical mechanisms that ensure the secure, rapid, and traceable transfer of funds between economic actors, thus supporting the stability of the global financial system.The study analyzes the interaction between international financial institutions and payment infrastructures. The SWIFT system, which com-bines information flow, standardization, and security, is examined in detail as a bridge structure within the global financial network. Furthermore, the impacts of technological innovations such as digitalization, blockchain, artificial intelligence, and central bank digital currencies (CBDCs) on payment systems are discussed, and their implications for national sovereignty, data security, and global economic power dynamics are evaluated.The findings reveal that payment systems are not only technical infrastructures but also instruments of economic and geopolitical power. In this regard, the SWIFT model represents a strategic cornerstone for main-taining global financial integration and ensuring the sustainability of financial sta-bility in the digital age.