The effects of feedback types on EFL learners' writing performance and self-regulated learning writing strategies across tasks
Dönüt türlerinin İngilizce öğrencilerinin farklı görevlerde yazma performansı ve yazma stratejilerine yönelik öz düzenleme becerilerine etkisi
  1. Tez No: 991910
  2. Yazar: AYŞENUR SARIAHMET KÜÇÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÜMSER EFEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik yazı öğretimi, Akran dönütü, Bilgisayar destekli dönüt, Bilişüstü stratejiler, Sözel düzeltici dönüt, TOEFL, Yeniden yazmak, Öz düzenleme becerisi, Öz düzenlemeli öğrenme, Öğretmen dönütü, Academic writing teaching, Peer feedback, Computer assisted feedback, Metacognitive strategies, Oral corrective feedback, Test of English as a Foreign Language, Rewriting, Self-regulation skill, Self regulated learning, Teacher feedback
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Geri bildirim, teknolojik gelişmeler, birçok duyuya hitap eden ve akran destekli uygulamalara artan vurgu sayesinde, yabancı dilde yazma araştırmalarında merkezi bir konuma sahiptir (Hyland, 2010). Yabancı dilde yazmanın büyük ölçüde bilişsel ve öz-düzenlemeli katılım gerektirdiği göz önünde bulundurulduğunda, bu tür dönütler, öğrencilerin strateji kullanımlarını ve yazma gelişimlerini desteklemede kilit bir rol oynamaktadır (Shen ve Bai, 2024; Yang vd., 2022). Gömülü karma yöntem desenini kullanan bu çalışma, birçok duyuya hitap eden öğretmen dönütünün; eğitilmiş akran dönütü ve birçok duyuya hitap eden öğretmen dönütünün birleştirildiği modele kıyasla, İngilizce öğrencilerinin üç akademik yazma görevi üzerindeki yazma performanslarına ve öz-düzenlemeli yazma stratejilerine etkilerini incelemiştir. Bu çalışma, Flower ve Hayes'in (1981)“Yazma Sürecine İlişkin Bilişsel Süreç Kuramına”, sosyokültürel yaklaşımlara (Vygotsky, 1978; Wood vd., 1976) ve öz-düzenlemeli öğrenme çerçevelerine (Pintrich, 2004; Zimmerman, 2000) dayanmaktadır. Süreç odaklı bir yaklaşım benimseyen bu araştırmada hem kontrol hem de deney gruplarında dolaylı yazılı dönüt, ekran kaydı dönütü, öz-değerlendirme kontrol listeleri ve geri bildirim yansıtma günlükleri kullanılmış; deney grubuna bunlara ek olarak Lam'in (2010) modeline dayalı eğitilmiş akran dönütü sağlanmıştır. Türkiye'deki bir vakıf üniversitesinin İngilizce hazırlık programına kayıtlı B1 düzeyinde 40 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Veriler, tüm yazma görevleri için uygulanan ön ve son testlerden, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenenler İçin Öz-Düzenlemeli Öğrenme Yazma Stratejileri Ölçeğinden (Shen ve Wang, 2024) ve yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Nicel analizlerde üç yönlü karma ANOVA'lar, bağımlı ve bağımsız örneklem t-testleri kullanılırken, nitel veriler Braun ve Clarke'ın (2006) tematik analiz yaklaşımıyla çözümlenmiştir. Bulgular, iki grubun da görevler boyunca yazma performansı ve öz-düzenleme açısından anlamlı düzeyde geliştiğini, ancak gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Görüşmeler, farkındalığın ve strateji kullanımının artırdığını göstermiştir. Genel olarak bulgular, öğretmen-odaklı ya da birleşik model yoluyla yürütülen süreç odaklı dönüt tasarımlarının, yazma gelişimini ve öz düzenleme stratejilerini destekleyebileceğini; farklı dönüt türlerinin ve yazma görevlerinin yabancı dilde yazma öğretimine entegre edilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Feedback is central in L2 writing research, with growing emphasis on technological advancements, multimodal and peer-supported practices (Hyland, 2010). Given that L2 writing entails cognitive and self-regulatory demands, feedback can support learners' strategy use and development (Shen & Bai, 2024; Yang et al., 2022). Using an embedded mixed-methods design, this study examined the effects of multimodal teacher feedback versus combined trained peer and multimodal teacher feedback on EFL learners' writing performance and self-regulated learning (SRL) writing strategies across three tasks: argumentative essay, TOEFL iBT Integrated Writing, and TOEFL iBT Writing for an Academic Discussion. Grounded in Flower and Hayes' Cognitive Process Theory (1981), sociocultural perspectives (Vygotsky, 1978; Wood et al., 1976), and SRL frameworks (Pintrich, 2004; Zimmerman, 2000), the study adopted a process-based approach. While both groups received written indirect feedback, screencast feedback, self-checklists, and reflection logs; the experimental group additionally received trained peer feedback following Lam (2010). Participants were 40 B1-level EFL learners in an English preparatory program at a Turkish foundation university. Data collection included pre- and post-tests on the tasks, the Questionnaire for Self-Regulated Learning Writing Strategies for EFL Learners (Shen & Wang, 2024), and semi-structured interviews. Quantitative analyses used three-way mixed ANOVAs, paired and independent t-tests whereas interviews were analyzed thematically (Braun & Clarke, 2006). The results demonstrated that both groups improved significantly in terms of writing performance across tasks and self-regulation, with no significant differences between-groups; integrated writing showed the largest gains. Interviews suggested that multimodal teacher feedback, trained peer review, self-checklists, reflection logs, and drafting cycles enhanced awareness and strategy use. Overall, the findings suggest that process-oriented multimodal feedback designs, whether through teacher-only or combined model, can promote L2 writing development and SRL strategies, supporting integration of varied feedback modes and task types, including the new TOEFL iBT Academic Discussion task, in EFL pedagogy.