Türk sinemasında kadına yönelik şiddet olgusunun sosyolojik olarak değerlendirilmesi: Müslüm- Bergen- Dilberay filmleri örneği
Sociological evaluation of violence against women in Turkish cinema: The case of the films Müslüm- Bergen- Dilberay
  1. Tez No: 991916
  2. Yazar: MEHMET CAN KESDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN KALKANDELER ÖZDİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, Violence against women
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Kadına yönelik şiddet, tarih boyunca toplumsal yapılar ve normlar açısından ataerkillik ile özdeşleştirilmiş bir olgu olarak ortaya çıkmış olup uzun süredir varlığını devam ettiren bir toplumsal sorun niteliği taşımaktadır. Bulunulan coğrafya, eğitim düzeyi ve ekonomik seviye farklılıklarından bağımsız olarak tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir. Kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olarak, ataerkil sistemin kadın ve erkek rollerini yeniden üreten yapısal dinamikleriyle ilişkilendirilmektedir. Bu araştırma, Türk sinemasında kadına yönelik şiddet eylemini sosyolojik açıdan değerlendirmeye almaktadır. Bu bağlamda, gerçek yaşam öykülerinden sinemaya uyarlanan Müslüm, Bergen ve Dilberay filmleri incelenerek, bu filmlerde gerçekleşen kadına yönelik şiddetin temsil biçimlerinin, uygulanan şiddet türlerinin, şiddetin faillerinin cinsiyetleri ve şiddetin gerçekleştiği mekanların sosyolojik bakış açısıyla incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırma kapsamında veri toplama sürecinde nitel araştırma yöntemlerinden olan içerik analizi yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda kadınların fiziksel, ekonomik, psikolojik ve cinsel olmak üzere tüm şiddet türlerine maruz kaldıklarını; şiddetin sadece erkekler tarafından değil kimi durumlarda kadınlar tarafından da uygulandığını ve bu eylemlerin özel alanla sınırlı kalmayıp kamusal mekânlarda da gerçekleştiği görülmektedir. Ayrıca ataerkil anlayış ve erkek karakterlerin otorite kurma isteklerinin sonucu olarak kadına yönelik şiddet eyleminin meydana geldiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Violence against women has historically been associated with patriarchy within social structures and norms, and constitutes a long-standing societal problem. Regardless of geography, educational level, or economic status, violence against women is widespread across the world. It is understood as a consequence of gender inequality and is linked to the structural dynamics of the patriarchal system that reproduce socially constructed roles for women and men. This study examines acts of violence against women in Turkish cinema from a sociological perspective. In this context, the films Müslüm, Bergen, and Dilberay, which are adapted from real-life narratives, are analyzed to explore how violence against women is represented, the types of violence enacted, the gender of the perpetrators, and the settings in which the violence occurs, all through a sociological lens. In the data collection process of this study, the qualitative research method of content analysis was employed. The findings reveal that women are exposed to all forms of violence physical, economic, psychological, and sexual; that violence is not only perpetrated by men but, in some cases, by women as well; and that such acts occur not only in private spaces but also in public settings. Moreover, it is concluded that acts of violence against women often arise as a result of patriarchal norms and male characters' desire to assert authority.