Siber güvenlik risk değerlendirmesi ve yönetimi: Yeni çerçeveler ve metodolojilerin geliştirilmesi üzerine bir araştırma
Cybersecurity risk assessment and management: A study on the development of new frameworks and methodologies
  1. Tez No: 992089
  2. Yazar: MUSTAFA SAİD HAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT SAVRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Siberuzay, Cyberspace
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital sistemlerin yaygınlaşması beraberinde çok katmanlı tehditleri ve zafiyetleri de beraberinde getirmiştir. Bu koşullar altında siber güvenlik risklerinin değerlendirilmesi ve yönetiminde birden fazla yaklaşımın birlikte kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu tez çalışması siber saldırıların artan çeşitliliği karşın kuruluşların direncini nasıl güçlendirebileceğine odaklanmaktadır. Yapay zeka temelli makine öğrenmesi (ML) gibi ileri teknolojilerin bu sürece nasıl bir katkı sağlayabileceği incelenmiştir. Çalışmanın ana amacı makine öğrenmesi algoritmalarının siber güvenlik risk değerlendirmesi ve yönetim süreçlerine entegrasyon potansiyelini araştırmaktır. Bu kapsamda sınıflandırma, kümeleme, anomali tespiti ve regresyon gibi yaygın kullanılan ML yöntemlerinin güvenlik açıklarını önceden tahmin etme ve tehditleri otomatik analiz etme kabiliyetleri değerlendirilmiştir. Ayrıca farklı algoritmaların performans, yorumlanabilirlik ve veri setlerine uyumluluğu karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak tez çalışması makine öğrenmesinin siber güvenlikte karar alma ve olaylara müdahale süreçlerinde etkin bir bileşen olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye'nin ulusal güvenlik politikalarında siber tehditlere karşı daha bütüncül ve teknoloji tabanlı bir yaklaşım geliştirmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The proliferation of digital systems has brought with it multilayered threats and vulnerabilities. Under these circumstances the combined use of multiple approaches in the assessment and management of cybersecurity risks is essential. This thesis focuses on how organizations can strengthen their resilience in the face of the increasing diversity of cyberattacks. It examines how advanced technologies such as artificial intelligence-based machine learning (ML) can contribute to this process. The main objective of the study is to investigate the potential integration of machine learning algorithms into cybersecurity risk assessment and management processes. In this context the capabilities of commonly used ML methods such as classification, clustering, anomaly detection, and regression to predict security vulnerabilities and automatically analyze threats were evaluated. Furthermore, the performance interpretability and compatibility of different algorithms with datasets were compared. In conclusion the thesis demonstrates that machine learning is an effective component in cybersecurity decision-making and incident response processes. It emphasizes the need for Türkiye to develop a more holistic and technology-based approach to cyber threats in its national security policies.