Serebral palsili çocukların annelerinde görülen ortopedik sorunlar: Risk faktörleri ve klinik yaklaşımlar
Orthopedic problems occurring in mothers of children with cerebral palsy: Risk factors and clinical approaches
  1. Tez No: 992104
  2. Yazar: ZEYNEP AYÇA AYDIN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, PROF. DR. EBRU YILMAZ YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, bakım veren anneler, kas-iskelet sistemi ağrısı, ortopedik sorunlar, depresyon, risk faktörleri, yaşam kalitesi, Cerebral palsy, caregiver mothers, musculoskeletal pain, orthopedic problems, depression, risk factors, quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, serebral palsili (SP) çocukların annelerinde kas-iskelet sistemi sorunlarının görülme sıklığını belirlemek ve bu sorunlarla ilişkili demografik, fiziksel ve psikososyal faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu çalışmaya, SP tanılı 200 çocuğun annesi dâhil edilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri, bakım süresi ve fiziksel aktivite düzeyleri sorgulanmıştır. Kas-iskelet sistemi semptomları Nordic Kas-İskelet Sistemi Anketi (NMQ) ile, ağrı düzeyi Görsel Analog Skala (VAS) ile ve depresyon durumu Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde Mann–Whitney U testi ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 35.3 ± 7.0 yıl olup, annelerin %73.5'inde en az bir bölgede ortopedik ağrı (VAS > 0) tespit edilmiştir. Ağrı en sık bel (%42.5), boyun (%37.0) ve sırt (%32.5) bölgelerinde görülmüştür. Ortopedik sorunu olan annelerin, sorun bildirimi olmayanlara kıyasla daha ileri yaşta oldukları (p = 0.0039) ve daha yüksek depresyon skorlarına sahip oldukları belirlenmiştir (p = 0.0061). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde yaş, ortopedik sorun gelişimi için anlamlı ve bağımsız bir risk faktörü olarak saptanmıştır (OR = 1.06; %95 GA: 1.01–1.12; p = 0.022). Sonuç: SP'li çocukların annelerinde ortopedik ağrı prevalansı yüksektir ve ağrılar özellikle bel, boyun ve sırt bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Yaş ve depresyon düzeyi, ortopedik sorun gelişimiyle yakından ilişkilidir. Bu bulgular, SP'li çocukların bakım sürecinde fiziksel ve psikolojik yükün birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ve annelerin kas-iskelet sistemi sağlığının korunmasına yönelik bütüncül yaklaşımların önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the prevalence of musculoskeletal disorders among mothers of children with cerebral palsy (CP) and to evaluate the demographic, physical, and psychosocial risk factors associated with these conditions. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study included 200 mothers of children diagnosed with CP. Demographic data, daily caregiving duration, and physical activity levels were recorded. Musculoskeletal symptoms were assessed using the Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ), pain levels with the Visual Analog Scale (VAS), and depressive symptoms with the Beck Depression Inventory (BDI). Data were analyzed using the Mann–Whitney U test and multivariate logistic regression analysis. Results: The mean age of the participants was 35.3 ± 7.0 years, and 73.5% reported orthopedic pain in at least one body region (VAS > 0). Pain was most commonly localized in the low back (42.5%), neck (37.0%), and upper back (32.5%). Mothers with orthopedic problems were significantly older (p = 0.0039) and exhibited higher depression scores (p = 0.0061) compared with those without symptoms. In the multivariable logistic regression analysis, age was identified as an independent risk factor for the presence of orthopedic problems (OR = 1.06; 95% CI: 1.01–1.12; p = 0.022). Conclusion: Orthopedic pain is highly prevalent among mothers of children with CP, predominantly affecting the lower back, neck, and upper back regions. Older age and higher levels of depression were significantly associated with the development of musculoskeletal problems. These findings highlight the need for a holistic approach addressing both the physical and psychological burdens of caregiving to protect the musculoskeletal health and overall well-being of mothers of children with CP.