Sosyal Uyum Yardımı (SUY) Projesi: Mültecilere yönelik nakit yardımının sosyal uyuma etkisi
The Social Safety Net (SSN) Project: The impact of cash assistance for refugees on social cohesion
- Tez No: 992161
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN ZABUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal uyum, SUY projesi, mülteciler, Türkiye, nakdi yardım, barınma, gıda güvenliği, eğitim hakkı, Social cohesion, SSN Project, refugees, Turkiye, cash assistance, accommodation, food security, access to education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan mültecilerin sosyal uyum süreçlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Özellikle Sosyal Uyum Yardımı (SUY) Projesi kapsamında yapılan nakit yardımların mültecilerin yaşam koşullarına, gıda temini, barınma, sağlık sektörüne erişim ve eğitim süreçlerine etkisi ele alınmıştır. Bu etkilerin toplumdaki sosyal uyum süreçlerine etkisi derinlemesine analiz edilmiştir. Tez kapsamında doküman analizi yöntemi kullanılmış; Türk Kızılayı, IFRC, WFP ve Göç İdaresi Başkanlığı'nın ve ulusal-uluslararası kuruluşların yayımladığı raporlar, tablolar ve diğer kaynaklar detaylı şekilde analiz edilmiştir. Çalışmada ayrıca mültecilerin Türkiye'deki sosyal uyum sürecinde karşılaştıkları zorluklar çeşitli sektörler bazında ele alınmış ve bu zorluklara yönelik geliştirilen çözüm önerileri de değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, SUY Projesi'nin temel insani ihtiyaçların karşılanması ve temel yaşam standartlarının iyileştirilmesinde etkili olduğu, ancak sosyal uyumun yalnızca ekonomik destekle sınırlı kalamayacağı ve çok boyutlu politikalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the social adaptation processes of refugees living in Türkiye. In particular, the impact of the cash assistance provided under the Social Safety Net (SSN) Project on the living conditions, food supply, shelter, access to healthcare services and education processes of refugees is addressed. The impact of these effects on social cohesion processes in the society has been analyzed in depth. Within the scope of the thesis, document analysis method was used; reports, tables, and other sources published by the Turkish Red Crescent, IFRC, WFP, and the Presidency Migration Management, as well as national and international organizations, have been analyzed in detail. The study also examined the challenges faced by refugees in the social cohesion process in Türkiye on the basis of various sectors and evaluated the proposed solutions to these challenges. The study concludes that the SSN Project has been effective in meeting basic humanitarian needs and improving basic living standards, but that social cohesion cannot be limited to economic support alone and needs to be supported by multidimensional policies.