Bisfenol A (BPA) maruziyetinin reprodüktif dönemdeki kadında myom uteri oluşumu üzerine etkisi
The effect of bisphenol A (BPA) exposure on the formation of uterine myoma in women during the reproductive period
  1. Tez No: 992171
  2. Yazar: AYŞE UĞUR YUMUŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ULUKUŞ, PROF. DR. ALİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bisfenol A, myom uteri, endokrin bozucular, idrar BPA, serum BPA, Bisphenol A, uterine leiomyomas, endocrine disruptors, urinary BPA, serum BPA
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, endokrin bozucu bir kimyasal olan bisfenol A (BPA)'ya çevresel maruziyet ile reprodüktif dönemdeki kadınlarda myom uteri varlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. BPA'nın östrojen benzeri etkileri dikkate alındığında, çevresel maruziyetin myom uteri patogenezindeki olası rolünün araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Bu çalışma, reprodüktif dönemdeki kadınlarda yürütülen olgukontrol tipinde gözlemsel bir araştırmadır. Hasta grubunu ultrasonografik olarak myom uteri tanısı almış hastalar, kontrol grubunu ise jinekolojik muayene ve ultrasonografide myom uteri saptanmayan kadınlar oluşturmuştur. Tüm katılımcılardan yazılı aydınlatılmış onam alındıktan sonra demografik özellikler ve klinik veriler kaydedilmiştir. BPA maruziyetinin değerlendirilmesi amacıyla katılımcılardan elde edilen serum ve idrar örneklerinde BPA düzeyleri enzim bağlı immünosorbent analiz (ELISA) yöntemi ile ölçülmüştür. Hasta grubunda BPA düzeyleri ile myom sayısı, boyutu ve FIGO sınıflamasına göre yerleşimi arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon ve Kruskal–Wallis testleri ile değerlendirilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda Mann–Whitney U testi kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilerek BPA düzeyleri ile myom uteri varlığı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular: Hasta grubunun yaş ve doğum sayısı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek tespit edilmiştir (doğum sayısı için p=0.0216, yaş için p=0.0019). Serum BPA düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.163). Buna karşılık idrar BPA düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0.0144). Hasta grubunda BPA düzeyleri ile myom sayısı, myom boyutu ve FIGO yerleşimi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Bu tez çalışması, idrar BPA düzeylerinin myom uteri varlığı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bulgular, BPA maruziyetinin myom uteri gelişiminde potansiyel bir çevresel risk faktörü olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte nedensel ilişkinin ortaya konulabilmesi için prospektif ve daha geniş örneklemli çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis was to evaluate the association between environmental exposure to bisphenol A (BPA), an endocrine-disrupting chemical, and the presence of uterine leiomyomas in women of reproductive age. Considering the estrogen-like effects of BPA, the study aimed to investigate the potential role of environmental exposure in the pathogenesis of uterine leiomyomas. Materials and Methods: This study was designed as an observational case–control study conducted in women of reproductive age. The patient group consisted of women diagnosed with uterine leiomyomas based on ultrasonographic findings, while the control group included women with no evidence of uterine leiomyomas on gynecological examination and ultrasonography. Written informed consent was obtained from all participants, and demographic characteristics and clinical data were recorded. To assess BPA exposure, BPA levels were measured in serum and urine samples using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. In the patient group, the associations between BPA levels and the number, size, and FIGO classification of leiomyomas were evaluated using Spearman correlation analysis and Kruskal–Wallis test. Comparisons between groups were performed using the Mann–Whitney U test. Statistical analyses were conducted to examine the relationship between BPA levels and the presence of uterine leiomyomas. Results: The median age and parity were significantly higher in the patient group compared to the control group (parity: p = 0.0216; age: p = 0.0019). No significant difference was observed between groups in terms of serum BPA levels (p=0.163). In contrast, urinary BPA levels were significantly higher in the patient group than in the control group (p=0.0144). No significant associations were found detected between BPA levels and the number, fibroid size, or FIGO classification of leiomyomas within patient group (p>0.05). Conclusion: This thesis demonstrates that urinary BPA levels are associated with the presence of uterine leiomyomas. The findings suggest that BPA exposure may represent a potential environmental risk factor in the development of uterine leiomyomas. However, prospective studies with larger sample sizes are required to establish a causal relationship.