Türkiye'de bulunan Rhaponticoides vaill. (Asteraceae) taksonlari üzerinde palinolojik ve mikromorfolojik çalışmalar
The palynological and micromorphological studies on Rhaponticoides vaill. in Turkey
- Tez No: 992183
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN SEMİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Botanik, Biyoloji, Botany, Biology
- Anahtar Kelimeler: Asteraceae, Mikromorfoloji, Palinoloji, Türkiye, Asteraceae, Micromorphology, Palinology, Türkiye
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yayılış gösteren Rhaponticoides Vaill. (Asteraceae: Carduoideae: Cardueae) cinsine ait taksonların palinolojik ve mikromorfolojik özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, polen ve tohum morfolojisine dayalı karakterlerin taksonomik ayırt ediciliğini ortaya koymak ve bu karakterlerin türler arası ilişkilerin değerlendirilmesindeki katkısını belirlemektir. Bu kapsamda Türkiye genelinde gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda toplanan örnekler ile çeşitli ulusal ve uluslararası herbaryumlardan temin edilen materyaller kullanılmıştır. Palinolojik incelemeler ışık mikroskobu (LM) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) yardımıyla gerçekleştirilmiş; polenlerin şekil, boyut, apertür tipi, ekzin ornamentasyonu ve duvar yapısı gibi karakterleri ayrıntılı olarak ölçülmüş ve tanımlanmıştır. Mikromorfolojik çalışmalar kapsamında ise tohumların genel şekli, yüzey süslemesi, pappus yapısı ve hilum özellikleri değerlendirilmiştir. Elde edilen nicel veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş; türler arasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya konulması amacıyla hiyerarşik kümeleme analizi (HCA) ve temel bileşenler analizi (PCA) uygulanmıştır. Bulgular, Rhaponticoides türlerinin palinolojik ve tohum mikromorfolojisi bakımından belirgin ve tekrarlanabilir karakterlere sahip olduğunu göstermiştir. Özellikle polen ornamentasyonu, polen boyutları ve tohum yüzey yapılarının türlerin ayırt edilmesinde yüksek taksonomik değere sahip olduğu belirlenmiştir. İstatistiksel analizler, bazı türler arasında morfolojik yakınlıkları desteklerken, belirli taksonların ise açık biçimde ayrıştığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu çalışma, Rhaponticoides cinsinin Türkiye'deki taksonlarının sistematiğine önemli katkılar sunmakta; palinolojik ve mikromorfolojik verilerin Cardueae tribusu içinde tür sınırlarının belirlenmesinde güvenilir ve tamamlayıcı bir araç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the palynological and micromorphological characteristics of taxa belonging to the genus Rhaponticoides Vaill. (Asteraceae: Carduoideae: Cardueae) distributed in Türkiye were investigated in detail. The main objective of the study was to evaluate the taxonomic significance of pollen and seed morphological characters and to determine their contribution to the assessment of interspecific relationships. For this purpose, plant materials collected during extensive field studies across Türkiye, as well as specimens obtained from various national and international herbaria, were examined. Palynological investigations were carried out using light microscopy (LM) and scanning electron microscopy (SEM), and detailed measurements and descriptions were made for pollen characters such as shape, size, aperture type, exine ornamentation, and wall structure. Micromorphological analyses focused on seed morphology, including general shape, surface ornamentation, pappus structure, and hilum characteristics. The quantitative data obtained were statistically analyzed, and hierarchical cluster analysis (HCA) and principal component analysis (PCA) were applied to reveal similarities and differences among the species. The results demonstrated that Rhaponticoides species possess distinct and consistent palynological and seed micromorphological characters. In particular, pollen ornamentation patterns, pollen size parameters, and seed surface structures were found to have high taxonomic value in species delimitation. Statistical analyses supported close morphological relationships among certain species, while others were clearly separated. In conclusion, this study provides significant contributions to the systematics of Rhaponticoides taxa in Türkiye and demonstrates that palynological and micromorphological data constitute reliable and complementary tools for delimiting species boundaries within the tribe Cardueae.