Yenidoğanın geçici takipnesinde atrial natriüretik peptidin rolü
Serum atrial natriuretic peptide in infant with transient tachypnea of newborn
- Tez No: 99220
 - Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR DİLMEN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Geçici takipne - Atrial natriüretik faktör - Yenidoğan 45, Wet lung - Natriuretic peptides, atrial - Neonatology 46
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fatih Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yenidoğanın geçici takipnesi, yenidoğan döneminde respiratuar distresin sık karşılaşılan nedenlerinden birisidir. Günler içerisinde kendiliğinden düzelmesine karşın, bazen mekanik ventilasyonu gerektirecek biçimde komplikasyonlarla seyredebilmektedir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedaviyi gerektirmesi ve sık karşılaşılır olmasına rağmen henüz fizyopatolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır ve buna paralel olarak ta spesifik bir tedavisi yoktur. Yenidoğanın geçici takipnesinin, fetal akciğer sıvısının absorbsiyonundaki bozukluk nedeniyle gelişebileceği tahmin edilmektedir. Atrial natriüretik peptidin (ANP), myositlerinden dolaşımdaki yüklenmeye cevap olarak sekrete edilip, natriüresis ve diuresis ile vücuttaki su-elektrolit dengesinin düzenlenmeside rol oynadığı bilinmektedir. Son yıllarda ANPnin ayrıca akciğer dokusunda da sentezlendiği ve alveoler tip II hücrelerdeki reseptörleri aracılığı ile amilorid sensitif sodyum kanalları ile gerçekleştirilen sodyum absorbsiyonun etkileyebileceği anlaşılmıştır. Bu çalışmada, yenidoğanın geçici takipnesinde daha önceden incelenmemiş olan serum atrial natriüretik peptid düzeyleri, ortalama gestasyonel yaşları 35.7 ± 2.0 hafta olan 20 vakada doğumu takiben ilk ve 3. günde ölçülerek sağlıklı yenidoğanla karşılaştırılmış ve arada anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Çalışmamızda, yenidoğanın geçici takipnesinin fizyopatolojisinde önceden bozulduğu gösterilmiş olan iyon transportundaki bu disfonksiyonun ANP ile muhtemel ilişkisi araştırılmış ancak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu durum, yenidoğanın geçici takipnesinin fizyopatolojisinde ANP nin bir rolü olmaması anlamına 44gelebileceği gibi, belki de serum ANP düzeyinin çok çeşitli faktörlerden etkileniyor olması ve vaka sayısının sınırlı olması ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Transient tachypnea of the newborn (TTN), also known as wet lung disease, is a common cause of respiratory distress in the newborn. Although TTN is usually benign and self-limitted, it is known that affected infants may experience substantial morbidity including profound hypoxemia, and air leak syndromes. It's exact etiology and pathogenesis still remain obscure. Atrial natriuretic peptide (ANP) plays a major role in electrolyte and volume homeostasis through potent biological effects including natriuresis, diuresis, and vasorelaxation. Its gene being expressed in several tissues including the lungs. The lung, besides being a target organ for ANP from atrial origin, is also a site of synthesis and release of bioactive ANP. In this study, we aimed to investigate the role of ANP in the pathogenesis of TTN. For this purpose, serum proANP concentrations of 20 newborns diagnosed as TTN were studied and compared with 20 healthy controls. We realised that proANP levels were not different between the two groups. We thought that may be because ANP concentration was affected from several factors, we could not demonstrate any major role of ANP in the pathogenesis of TTN.