Yenidoğanın geçici takipnesinde kan laktat düzeyi ile hospitalizasyon süresi arasındaki ilişkinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retroperspective assessment of the relationship between the blood lactate level and hospitalization time in the transient tachypnea of newborn
  1. Tez No: 625935
  2. Yazar: İMRAN DUMANOĞLU DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KARBUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğanın geçici takipnesi, laktat ölçümü, hospitalizasyon süresi, Transient tachypnea of newborn, lactate measurement, time of hospitalization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Yenidoğanın geçici takipnesi (YGT), term ve terme yakın yenidoğanlarda en sık rastlanan solunum sıkıntısı nedenidir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde YGT tanısı ile takip edilen hastalardan alınan ilk kan gazındaki laktat düzeyinin hospitalizasyon süresi üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma; 1 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 37-42 gebelik haftaları arasında doğan YGT tanısı ile takip edilen 90 bebeğin bilgileri hastane arşivindeki dosyalardan ve hastanenin otomasyon sisteminde kayıtlı olan bilgilerden alınarak önceden hazırladığımız olgu rapor formuna retrospektif olarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda; olgular 370/7- 420/7 gestasyonel haftada doğup, %32,2'si kız, %67,8'i erkek idi. Olguların %34,4'ünün doğum şekli NSD olarak gözlenir iken, %65,6'sının C/S olduğu gözlendi. Bebeklerin hastanede yatış süreleri ile laktat ölçümleri arasında pozitif yönlü (laktat değeri arttıkça hastanede yatış süresi artan) %68,9'luk ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bebeklerin hastanede yatış süreleri ile gestasyonel yaşları, APGAR skorları, doğum kiloları ve solunum hızları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Bebeklerin laktat ölçümleri ile takipne süreleri arasında pozitif yönlü (laktat değeri arttıkça takipne süresi artan) %27'lik ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmamızda YGT tanılı yenidoğanlarda bakılan ilk kan gazındaki laktat düzeylerinde artış oldukça hastanede yatış sürelerinde ve takipne sürelerinde artış olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Transient tachypnea of the newborn is the most common cause of respiratory distress in newborns born near term and term. The aim of this study is to examine the effect of lactate level in the first blood gas on the hospitalization time of patients, followed-up by the diagnosis of transient tachypnea of the newborn in the neonatal intensive care unit. Material and Method: In this study, the information of 90 infants who were born between the dates of 37-42 weeks of gestation, who were followed up in the neonatal intensive care unit of the Pediatrics Clinic of University of Health Science Okmeydanı Training and Research Hospital between January 1, 2016 and December 31, 2016, was obtained from the files in the hospital archive and the information recorded in the hospital's automation system and it was recorded retrospectively on the case report form we prepared previously. Findings: In our study, the cases were born at 370/7-420/7 weeks of gestation, 32.2% were girls and 67.8% were boys. It was observed that while 34.4% of the cases were delivered as NSD, 65.6% of them as C/S. The 68.9% positive relationship between the time of hospitalization of infants and the lactate measurements (the time of hospitalization increases as the lactate value increases) has been found to be statistically significant. No relationship has been found between hospitalization time and gestational age, APGAR score, birth weight and respiratory rate of infants. The 27% relationship between lactate measurement and tachypnea time of infants (the time of tachypnea increases as the lactate value increases) has been found statistically significant. Conclusion: In the study, it was observed that as the lactate levels in the first blood gas observed in newborns diagnosed with TTN (Transient Tachypnea Of The Newborn) increased, their time of hospitalization and tachypnea increased.