Tüberkülozun mikrobiyolojik tanısında AMPLIFIED Mycobaterium Tuberculosis Direct Test'in uygulanması ve konvansiyonel yöntemlerle karşılaştırılması
Evaluation of AMPLIFIED Mycobaterium Tuberculosis Direct Test in microbiological diagnosis of tuberculosis and comparison with conventional methods
  1. Tez No: 99224
  2. Yazar: MÜGE OĞUZKAYA ARTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: AMTDT, M. tuberculosis, kültür, AMTDT, M. tuberculosis, culture
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ill ÖZET Tüberkülozun Mikrobiyolojik Tanısında Amplified Mycobacterium Tuberculosis Direct Test'in Uygulanması ve Konvansiyonel Yöntemlerle Karşılaştırılması Tüberkülozun laboratuvar tanısında uygulanılan konvansiyonel yöntemler (aside dirençli boyama, kültür yöntemleri: Lowenstein- Jensen besiyeri ve Bactec TB sistem) ve yeni moleküler yöntemlerden biri olan“Amplified Mycobacterium tuberculosis Direct Test”(AMTDT) ile 87 klinik örnek incelendi. Bunlardan 56 klinik örnek pulmoner, 31 'i ekstrapulmonerdi. Toplamda 27 (% 31.1) örnek Ziehl- Neelsen boyama yöntemi ile, 36 (% 41.3) örnek kültür yöntemleri ile ve 50 (% 57.4) örnek ise AMTDT ile pozitif bulundu. İlgili klinisyenlerce tüberküloz tanısı alınması gold standart olarak alındı. Pulmoner örneklerde Ziehl-Neelsen yöntemi duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerleri sırasıyla: % 62.8, % 90.4, % 91,6 ve % 59.3; kültür yöntemleri için ise sırasıyla: % 82.8, % 100, % 100 ve % 77.7 ve AMTDT için sırasıyla: % 97.1, % 90.4, % 94.4 ve % 95.0 olarak belirlendi. Ekstrapulmoner örneklerde ise Zieh-Neelsen yöntemi için; duyarlılık özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler sırasıyla; % 14.2, % 94.1, % 66.6 ve % 57.1; kültür yöntemleri için sırasıyla: % 50, % 100, % 100 ve % 70.8 ve AMTDT için ise sırasıyla: % 92.8, % 94.1, % 92.8 ve % 94.1 olarak belirlendi. İstatistiksel olarak yöntemler arasında fark bulundu (Cochran Q= 24, p< 0.05). Kültür yöntemleri ile AMTDT ve AMTDT ile Ziehl-Neelsen boyama yöntemi sonuçları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu ( p< 0.05). Kültür yöntemleri ile Ziehl-Neelsen boyama yöntemi sonuçları arasındaki fark ise istatistiksel olarak anlamsızdı (p= 0.267). Bulgular pulmoner ve ekstrapulmoner örneklerde M. tuberculosis kompleksin hızlı tanısında AMTDT'nin duyarlı ve özgül bir test olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Evaluation of Amplified Mycobacterium tuberculosis Direct Test in Microbiological Diagnosis of Tuberculosis and Comparison with Conventional Methods A total of 87 clinical specimens examined with conventional methods (acid- fast staining with Ziehl-Neelsen and culture systems with radiyometric Bactec TB system and traditional culture method Lowenstein-Jensen) and a new moleculer tecnique called Amplified Mycobacterium tuberculosis Direct test (AMTDT). Among all, 56 were pulmoner and 31 were extrapulmonary clinical specimens. A total of 27 (31.1 %), specimens from 87 patients were positive by acid-fast staining, 36 (41.3 %) specimens were positive by culture and 50 (57.4 %) specimens were positive by AMTDT. Clinical diagnosis was considered to be“gold standard”. Over all sensitivities, specificities and positive and negative predictive values for pulmonary specimens 62.8, 90.4, 91.6 and 59.3 % for Ziehl-Neelsen stain, respectively; 82.8, 100, 100, 77.7 % for culture, respectively and 97.1, 90.4, 94.4, 95.0 % for AMTDT, respectively. With extrapulmonary specimens, sensitivities, specificities and positive and negative predictive values were 14.2, 94.1, 66.6 an 57.1 % for Ziehl-Neelsen stain respectively; 50, 100, 100 and 70.8 % for culture respectively and 92.8, 94.1, 92.8 and 94.1 % for AMTDT respectively. Statistically, there were significant difference among methods (Cochran Q= 24, p< 0.05). There were significant difference between culture with AMTDT and AMTDT with Ziehl-Neelsen staining method ( p< 0.05). But there was no significant difference between culture and Ziehl-Neelsen staining method (p= 0.267). The results indicate that AMTDT is an effective, higly sensitive and specific technique for the rapid detection of M. tuberculosis complex in all types of clinical specimens.