Denizel entegre multitrofik yetiştiricilik sistemi atık suyunda mikroalg kültürünün araştırılması
Investigation of microalgae culture in marine integrated multi-trophic aquaculture system wastewater
- Tez No: 992255
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ SAVAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mikroalgler, Microalgae
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, deniz balıkları üretimi gerçekleştirilen entegre multitrofik yetiştiricilik tesisinin (IMTA) atık suyunda mikroalg Chlorella sp. ve Nannochloropsis sp. türlerinin kesikli kültür yöntemine göre üretilmesi gerçekleştirilmiştir. Mikroalglerin kültüründe kontrol grubunda Walne ortamı, atık su kültür ortamları olarak protein skimmer (PS) ve atık su çökeltme (RA) tankından çıkan su kullanılmıştır. Denemelerde Nannochloropsis sp. ve Chlorella sp.'nin kültürü Walne ortamı, protein skimmer ve atık çökeltme tank suyunda olmak üzere üç farklı kültür ortamında 14 gün süreyle ve her bir ortam için ‰25 ile ‰40'dan oluşan farklı tuzluluklardaki üretimleri aynı kültür koşullarının yığın ve yoğun kültür olarak üretimleri gerçekleştirilmiştir. Deneme gruplarındaki atık sularda hücre sayısı Chlorella sp'de RA40 ortamında 356.67±12.58x106, Nannochloropsis sp.'de RA40 ortamında 333.45±13.11x106 hücre/mL'ye ulaşmıştır. Kuru madde miktarı Chlorella sp'de RA25 ortamında 1.53±0.375, Nannochloropsis sp.'de RA25 ortamında 1.95±0.18 g/L olarak tespit edilmiştir. Yağ ve protein miktarı atık sularda Chlorella sp. için sırasıyla %18.53±0.70 ve %30.81±1.94, Nannochloropsis sp. için %27.01±0.16 ve %37.44±3.82 olarak belirlenmiştir. Yağ asidi kompozisyonu içerisinde PUFA oranı Chlorella sp.'de %32.16±1.63, Nannochloropsis sp.'de %30.38±2.26 olarak tespit edilmiştir. Atık sulardaki besin tuzları gideriminde, nitrat %99 oranında giderilmiştir. Fosfat giderimi Chlorella sp. külltüründe %73-100 oranında, Nannochloropsis sp.kültüründe %90-99 oranında başarılmıştır. Chlorella sp. ve Nannochloropsis sp. türlerinin su ürünleri atık sularında düşük maliyetli arıtımı için su ürünleri yetiştiriciliği sistemlerine entegrasyonuna uygun olduğu tespit edilmiştir. IMTA atık sularında üretilen Chlorella sp. ve Nannochloropsis sp. kültürlerinin su ürünleri yetiştiriciliği atık sularını etkili bir şekilde arıtılması ile sürdürülebilir su ürünleri üretim potansiyeli ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the microalgae Chlorella sp. and Nannochloropsis sp. were cultivated using a batch culture method in the wastewater of an integrated multi-trophic aquaculture (IMTA) facility producing marine fish. Walne medium was used as the control, while wastewater obtained from the protein skimmer (PS) and the wastewater settling tank (RA) served as alternative culture media. Cultivation experiments were conducted for 14 days in three different media (Walne, PS, and RA) at two salinity levels (25‰ and 40‰) under identical culture conditions. In the wastewater treatments, maximum cell densities reached 356.67±12.58x10⁶ cells mL⁻¹ for Chlorella sp. in the RA40 medium and 333.45±13.11x10⁶ cells mL⁻¹ for Nannochloropsis sp. in the RA40 medium. The highest dry biomass yields were obtained in the RA25 medium, with values of 1.53±0.38 g L⁻¹ for Chlorella sp. and 1.95±0.18 g L⁻¹ for Nannochloropsis sp. Lipid and protein contents in wastewater cultures were determined as 18.53±0.70% and 30.81±1.94% for Chlorella sp., and 27.01±0.16% and 37.44±3.82% for Nannochloropsis sp., respectively. The proportion of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in total fatty acids was 32.16±1.63% for Chlorella sp. and 30.38±2.26% for Nannochloropsis sp. In terms of nutrient removal from wastewater, nitrate was removed at a rate of 99%. Phosphate removal ranged from 73% to 100% in Chlorella sp. cultures and from 90% to 99% in Nannochloropsis sp. cultures. The findings indicate that Chlorella sp. and Nannochloropsis sp. are suitable for integration into aquaculture systems for low-cost treatment of aquaculture wastewater. The effective treatment of IMTA effluents using Chlorella sp. and Nannochloropsis sp. demonstrates their potential contribution to sustainable aquaculture production.