Türkiye'de psikologların sosyal medya kullanım sorumluluğu: Nitel bir çalışma
The responsibility of psychologists in social media use in Turkey: A qualitative study
- Tez No: 992269
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZGE ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikologlar, Sosyal Medya Kullanımı, Mesleki Etik, Sosyal Medya Motivasyonları, Instagram, Psychologists, Social Media Use, Professional Ethics, Social Media Motivations, Instagram
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sosyal medyayı aktif kullanan psikologların kullanım motivasyonlarını, mesleki deneyimlerinin dijital platformlara yansımalarını ve etik yaklaşımlarını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma deseniyle yürütülen çalışmada, 20 psikolog ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve veriler MaxQDA programı aracılığıyla tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, psikologların sosyal medyayı ağırlıklı olarak farkındalık oluşturma, mesleki tanıtım yapma ve bilgi verme amacıyla kullandıklarını göstermektedir. Katılımcılar, paylaşım süreçlerinde danışan gizliliğini en öncelikli etik sorumluluk olarak görmektedir. Canva gibi tasarım programlarından yararlanarak hazırladıkları paylaşımlarda kısa ve çarpıcı cümlelere yer vererek takipçi ilgisini artırmaya çalışmaktadırlar. Ayrıca, mesleki deneyimleri arttıkça sosyal medyadaki içeriklerini daha bilinçli planladıkları ve etik ilkeler konusundaki hassasiyetlerinin güçlendiği belirlenmiştir. Olumlu yorumlar, katılımcıların motivasyonunu artıran bir unsur olurken, olumsuz veya etik dışı yorumlara karşı net sınırlar çizdikleri, çoğunlukla yorumları silme veya engelleme yolunu tercih ettikleri görülmüştür. Meslek yaşamındaki zorluklar arasında yasal belirsizlikler, eğitim ücretlerinin yüksekliği, etik ikilemler ve süpervizyon eksiklikleri öne çıkmaktadır. Katılımcılar, mesleki farkındalıklarını artırmak için düzenli süpervizyon alma, makale okuma ve sürekli mesleki eğitimlere katılma yöntemlerini kullanmaktadır. Sonuç olarak sosyal medya, psikologlar için yalnızca mesleki tanıtım değil, aynı zamanda toplumsal farkındalık yaratma, psikoeğitim sunma ve danışan erişimini kolaylaştırma açısından stratejik bir araç olarak kullanılmaktadır. Ancak içerik üretimi sırasında danışan mahremiyetinin, etik sorumlulukların ve mesleki kimliğin korunmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the motivations of psychologists who actively use social media, the reflections of their professional experiences on digital platforms, and their ethical approaches. In the study conducted with a qualitative research design, semi-structured interviews were conducted with 20 psychologists and the data were analyzed using thematic analysis method using the MaxQDA program. The findings show that psychologists use social media mainly for awareness-raising, professional promotion, and providing information. Participants see client confidentiality as the top ethical responsibility in sharing processes. They try to increase follower interest by including short and striking sentences in the posts they prepare using design programs such as Canva. In addition, it was determined that as their professional experience increases, they plan their content on social media more consciously and their sensitivity to ethical principles strengthens. While positive comments are an element that increases the motivation of the participants, it was observed that they draw clear boundaries against negative or unethical comments and mostly prefer to delete or block comments. Legal uncertainties, high tuition fees, ethical dilemmas, and lack of supervision stand out among the difficulties in professional life. Participants use methods such as receiving regular supervision, reading articles, and attending continuing professional training to increase their professional awareness. As a result, social media is used as a strategic tool for psychologists not only for professional promotion, but also for creating social awareness, providing psychoeducation, and facilitating client access. However, care must be taken to protect client confidentiality, ethical responsibilities, and professional identity during content production.