Denetimli serbestlik sürecinden faydalanan kadın yükümlülerin toplumsal yaşama uyum deneyimleri: Sorunlar ve ihtiyaçlar
Experiences of adaptation to social life of female convicts benefiting from the probation process: Problems and needs
- Tez No: 992280
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA SARUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Kadın yükümlüler, Denetimli serbestlik, Toplumsal yaşama uyum, Sosyal damgalanma, Feminist yaklaşım, Female offenders, Probation, Social adaptation, Social stigma, Feminist approach
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu araştırmada denetimli serbestlik sürecinden faydalanan kadın yükümlülerin toplumsal yaşama uyum deneyimleri, karşılaştıkları sorunlar ve ihtiyaçları değerlendirilmektedir. Araştırma fenomenolojik yaklaşımla tasarlanmış ve feminist bakış açısı benimsenmiştir. Veri toplama yöntemi olarak, Eskişehir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü kapsamında bulunan 17 kadın yükümlü ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, ölçüt örnekleme yoluyla seçilmiştir. Araştırma bulgularına göre kadın yükümlüler, denetimli serbestlik sürecinde sosyal damgalanma, ekonomik sorunlar, işsizlik, çocuk bakım yükü ve toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadırlar. İstihdamda sabıka kaydının yarattığı engeller kadınları güvencesiz işlere yöneltmekte, çocuk bakım sorumlulukları ise denetimli serbestlik sürecine katılımı güçleştirmektedir. Sosyal izolasyon, suç geçmişini gizleme eğilimi ve psikolojik destek eksikliği sürecin olumsuzlukları arasında öne çıkmıştır. Araştırma sonucunda kadın yükümlüler için önerilen temel destek alanları şunlardır: Esnek imza günleri uygulaması, denetimli serbestlik bünyesinde kreş modelinin hayata geçirilmesi ve istihdam odaklı meslek edindirme kurslarının yaygınlaştırılmasıdır. Bu öneriler, kadınların denetimli serbestlik sürecinden etkin bir şekilde yararlanmalarına ve toplumsal yaşama yeniden uyum sağlamalarına katkı sunacaktır. Bu çalışma, denetimli serbestlik sistemindeki kadın yükümlülere ilişkin hizmet ve politikaların geliştirilmesine yönelik önemli bir temel oluşturmaktadır. Bulgular ve öneriler, uygulayıcılara ve politika yapıcılara bireysel ihtiyaçlara duyarlı, sürdürülebilir ve cinsiyete duyarlılığı merkeze alan uygulamalar geliştirmeleri için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the social adaptation experiences, challenges, and needs of female offenders benefiting from probation are evaluated. The research is designed with a phenomenological approach and adopts an interpretative and feminist perspective. As the data collection method, in-depth semi-structured interviews were conducted with 17 female offenders under the supervision of Eskişehir Probation Office, selected through criterion sampling. According to the findings, women on probation face various difficulties, including social stigma, economic hardship, unemployment, childcare responsibilities, and barriers arising from gender roles. Criminal records hinder access to secure employment, pushing women into precarious jobs, while childcare duties further complicate their participation in the probation process. Social isolation, a tendency to conceal criminal history, and a lack of psychological support are prominent negative factors. The study proposes key support areas: implementation of flexible reporting days, establishment of an in-house daycare model within probation services and widespread access to employment-oriented vocational courses. These recommendations aim to facilitate effective participation in the probation process and support women's social reintegration. The study provides a significant foundation for developing gender-sensitive services and policies related to female offenders. The findings and recommendations offer valuable insights for practitioners and policymakers to develop sustainable, gender-equal, and women-centered interventions.