Sakız Adası Kampos bölgesi Ceneviz yerleşiminde Osmanlı etkileri
Ottoman influences in Genoese settlement in Chios Kampos region
- Tez No: 992345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ PARLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sakız Adası, Kampos, Ceneviz, Yunanistan'da Osmanlı Mimarisi, Chios Island, Kampos, Genoese, Ottoman Architecture in Greece
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Sakız Adası, Anadolu'ya olan yakın konumu nedeniyle tarihsel süreç boyunca Kuzey Ege Adaları arasında en yoğun ticaretin gerçekleştiği yerleşimlerden biri olma özelliğini taşımaktadır. Yunanca ismi“Chios”olan adanın, dilimizde“Sakız”olarak adlandırılmasının sebebi, adanın güneyinde sıklıkla görülen damla sakızı ağaçlarının salgıladığı reçineden aynı adla elde edilen üründür. Hem jeopolitik konumu hem de zengin tarım ürünleri nedeniyle ada, farklı dönemlerde korsanların ve çeşitli sömürgeci güçlerin ilgisini çekmiş; bu durum adanın sıkça saldırıya uğramasına neden olmuştur. Bu sebeple adanın genelinde savunma merkezli bir mimari anlayış gelişmiştir. 14. ile 16. yüzyıllar arasında Cenevizlilerin yönetiminde kalan adada bu dönemin en prestijli yerleşim alanlarından biri Kampos'tur.“Ova”anlamına gelen Kampos, geniş narenciye bahçeleri içindeki köşkleriyle Bizans, Ceneviz ve Osmanlı etkilerini sentezleyen özgün bir dokuya sahiptir. Osmanlı döneminde, adada yaşayan Müslümanların ağırlıklı olarak kale içerisi ve civarında ikâmet ettiğine dair genel bir kanaat bulunsa da, Osmanlı kültürünün etkilerinin ada genelinde hissedildiği anlaşılmaktadır. Kampos da bu kültürel etkileşim alanlarından biri olarak değerlendirilebilir. Nitekim bölgede, az da olsa Osmanlı yönetici sınıfına tahsis edilen bazı konut ve yerleşim alanlarının varlığı günümüze ulaşan arşiv belgelerinden ve bilimsel kaynaklardan tespit edilmiştir. Bu çalışma, Sakız Adası'nda günümüze ulaşan Osmanlı kültürel mirasını ve Kampos'un yerel dokusu üzerindeki Osmanlı sanatının izlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kampos'un Osmanlı mirası bağlamında sistematik olarak incelendiği ilk kapsamlı çalışma olup, bölgenin çok kültürlü mimari dokusunun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to its proximity to Anatolia, Chios has historically been one of the most actively traded settlements among the North Aegean Islands. The island, whose Greek name is“Chios,”is derived from the resin produced by the mastic trees, which are frequently found in the south of the island. Due to both its geopolitical location and rich agricultural products, the island attracted the attention of pirates and various colonial powers at various times, leading to frequent attacks. Consequently, a defensive architectural style developed throughout the island. Kampos, one of the most prestigious settlements of this period, remained under Genoese rule between the 14th and 16th centuries. Meaning“plain,”Kampos possesses a unique texture that synthesizes Byzantine, Genoese, and Ottoman influences, with its mansions nestled within extensive citrus groves. While there is a general consensus that Muslims living on the island during the Ottoman period resided primarily within and around the castle, it is understood that the influence of Ottoman culture was felt throughout the island. Kampos can be considered one of these areas of cultural interaction. Indeed, the existence of some residences and residential areas allocated to the Ottoman ruling class, albeit in small numbers, has been identified in the region from surviving archival documents and scientific sources. This study aims to examine the Ottoman cultural heritage that has survived to the present day on Chios and the traces of Ottoman art in the local fabric of Kampos. This is the first comprehensive study to systematically examine Kampos within the context of Ottoman heritage and aims to contribute to a better understanding of the region's multicultural architectural fabric.