Tarım kütüphaneleri: Türkiye'de tarımsal bilgiye erişim ve bilginin yaygınlaşmasında tarım kütüphanelerinin rolü
Agricultural libraries: The role of agricultural libraries in accessing and disseminating agricultural information in Turkey
- Tez No: 992405
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Bilgi merkezleri, Kütüphane kullanımı, Kütüphanecilik bilimi, Özel kütüphaneler, Information centers, Library usage, Librari science, Special libraries
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de ve dünyada tarım kütüphanelerinin mevcut durumunu değerlendirmek, yerel üretim süreçleri bağlamında tarım kütüphanelerinin önemini ortaya koymak ve tarımsal kalkınma sürecinde kütüphanelerin üstlendiği rolü bütüncül bir bakış açısıyla incelemektir. Bu doğrultuda çalışmada öncelikle dünyadaki tarım kütüphanelerine ilişkin genel bilgiler ele alınmış, ardından Türkiye'deki tarım kütüphanelerinin tarihsel gelişimi, mevcut yapıları ve hizmet sunum biçimleri incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden betimleme ile yürütülen bu çalışmada veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmanın evrenini Batman ili Beşiri ilçesinde faaliyet gösteren üreticiler oluşturmakta olup, üreticilerin tarımsal üretim süreçleri, tarımsal bilgiye erişim biçimleri ve kurumsal bilgi kaynaklarıyla ilişkileri incelenmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler, MAXQDA nitel veri analiz programı kullanılarak nitel içerik analizi kapsamında tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, üreticilerin tarımsal bilgiye erişimde ağırlıklı olarak kişisel deneyimlere, çevresel bilgi paylaşımına ve geleneksel yöntemlere başvurduklarını; tarım kütüphaneleri ve benzeri kurumsal bilgi merkezlerinden ise sınırlı düzeyde yararlandıklarını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, üreticilerin doğru, güncel ve güvenilir bilgiye olan ihtiyaçlarının yüksek olduğu ve tarım kütüphanelerinin bu ihtiyacın karşılanmasında önemli bir potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışma, tarım kütüphanelerinin yerel üretim süreçlerine entegre edilmesi hâlinde tarımsal bilgiye erişimi güçlendirecek etkili bir araç olabileceğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the current state of agricultural libraries in Turkey and worldwide, to highlight the importance of agricultural libraries in the context of local production processes, and to examine the role of libraries in the agricultural development process from a holistic perspective. To this end, the study first addresses general information about agricultural libraries worldwide, and then examines the historical development, current structures, and service delivery methods of agricultural libraries in Turkey. This study, conducted using descriptive methods from qualitative research approaches, utilized a semi-structured interview technique as its data collection method. The study population consists of producers operating in the Beşiri district of Batman province, and their agricultural production processes, methods of accessing agricultural information, and relationships with institutional information resources were examined. The data obtained from the interviews were analyzed using the MAXQDA qualitative data analysis program within the scope of qualitative content analysis and thematic analysis. The research findings reveal that producers primarily rely on personal experiences, environmental information sharing, and traditional methods for accessing agricultural information; and that they utilize agricultural libraries and similar institutional information centers to a limited extent. However, it was determined that producers have a high need for accurate, up-to-date, and reliable information, and that agricultural libraries have significant potential in meeting this need. The study reveals that integrating agricultural libraries into local production processes can be an effective tool for strengthening access to agricultural information.