Pazarören Köy Enstitüsü arşiv ve kütüphanesi
Pazarören Village Institute archive and library
  1. Tez No: 992404
  2. Yazar: ELİF AKİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KEMAL SEVGİSUNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Arşiv belgeleri, Bilgi ve belge yönetimi, Köy enstitüleri, Archive documents, Information and records management, Village institutions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Cumhuriyet dönemi eğitim ve kalkınma politikaları kapsamında hayata geçirilen Köy Enstitülerini, Pazarören Köy Enstitüsü özelinde Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) disiplini çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel problemi, literatürde çoğunlukla pedagojik ya da politik temelde ele alınan Köy Enstitülerinin, kurumsal bilgi yönetimi, arşivleme uygulamaları ve kütüphane yapılanmaları açısından yeterince analiz edilmemiş olmasıdır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden“belgesel tarama yöntemi”tekniği kullanılmıştır. Pazarören Mimar Sinan Fen Lisesi bünyesinde korunan ve 1939–1954 yıllarını kapsayan öğrenci sicil defterleri, mezuniyet kayıtları, maaş defterleri ve kütüphane derme envanterleri ve ilgili yayınlar çalışmanın temel veri kaynakları olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, Pazarören Köy Enstitüsü'nün yalnızca bir eğitim kurumu değil, üretim, bilgi ve kayıt süreçlerini örgütleyen sistematik kurumsal bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. 1943–1945 yıllarına ait kayıtlar, mezunların %73,5'inin yapı işlerinde uzmanlaştığını göstermektedir. Bu durum, eğitimin köyün fiziksel ve ekonomik kalkınmasına doğrudan katkı sağlayacak biçimde kurgulandığını göstermektedir. Kütüphane koleksiyonu üzerinde yapılan incelemeler, dermenin %47'sinin tercüme eserlerden oluştuğunu ve koleksiyonun planlı bir yayın ve kaynak seçimine dayandığını ortaya koymaktadır. Arşiv materyalinin mevcut fiziksel koşullarda risk altında olmasından dolayı; dijitalleştirme çalışmaları yapılmasının gerekliliği belirlenmiştir. Ayrıca yapılan ön dijitalleştirme çalışmalarının çözünürlük ve standartlar açısından da günümüz bazı değer ve ölçütleri temelinde uygun olmadığı görülmüştür. Bu bağlamda Köy Enstitüsü modeli, Cumhuriyet döneminde şehir ve kasaba merkezleri dışında kalan ve standart eğitime erişimi sınırlı olan kırsal bölgelerdeki genç nüfusun, üretimden kopmadan bulundukları yerlerde eğitim almalarını amaçlayan bir proje olarak kurgulanmıştır. Model, bu gençlerin hem tarım ve kalkınma konularında bilinçlenmesini hem de eğitimli bireyler olarak yetişmesini hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the Village Institutes, implemented within the scope of the education and development policies of the Republican era, specifically focusing on the Pazarören Village Institute, within the framework of the Information and Records Management (IRM) discipline. The main problem of the study is that the Village Institutes, which are mostly discussed in the literature on a pedagogical or political basis, have not been sufficiently analyzed in terms of institutional information management, archival practices, and library structures. The research employs the“documentary research method,”a qualitative research method. Student registers, graduation records, payroll books, and library collection inventories preserved within the Pazarören Mimar Sinan Science High School, covering the years 1939–1954, were considered as the primary data sources for the study. The findings show that the Pazarören Village Institute was not only an educational institution but also a systematic institutional structure that organized production, information, and record-keeping processes. Records from 1943–1945 show that 73.5% of graduates specialized in construction work, indicating that the education was structured to directly contribute to the physical and economic development of the village. Examinations of the library collection reveal that 47% consists of translated works, demonstrating a planned selection of publications and resources. Due to the archival material being at risk under the current physical conditions, the necessity of digitization efforts has been determined. Furthermore, preliminary digitization efforts have been found to be unsuitable in terms of resolution and standards, according to some current values and criteria. In this context, the study highlights that the Village Institute model was a project created during the Republican era to provide education to young people in rural areas outside of cities and towns – areas that lacked access to standardized education – thereby raising their awareness of agriculture and development and enabling them to become educated individuals.