Üsküp'te basılmış bir şiir kitabı: Papatyalar (Cemal Mukbil)
A poetry book published in Skopje: Papatyalar (Cemal Mukbil)
  1. Tez No: 992413
  2. Yazar: ABDULLAH BORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBERRA GÜRGENDERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cemal Mukbil, Papatyalar, Üsküp, Fecr-i Âti, şiir, Cemal Mukbil, Daisies, Skopje, Fecr-i Ati, poetry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, II. Meşrutiyet sonrası Fecr-i Âti edebî topluluğu içinde yer almış fakat hayatı hakkında yeterli bilgi bulunmayan Üsküplü şair ve yazar Cemal Mukbil'in hayatını, edebî kişiliğini, genel olarak eserlerini ve Papatyalar adlı şiir kitabını konu edinmektedir. Hakkındaki biyografik verilerin azlığı nedeniyle, şairin hayatı; bazı kaynaklarda yer alan sınırlı bilgiler, eserlerinde yer alan çeşitli ipuçları, dönemin kaynakları ve tanıklıkları ışığında belirlenmeye çalışılmıştır.“Üsküp'te Basılmış Bir Şiir Kitabı: Papatyalar (Cemal MUKBİL)”adlı çalışmamızın ana metni;“Giriş”,“I.Bölüm”,“II.Bölüm”“III.Bölüm”ve“Sonuç”kısımlarından oluşmaktadır. Giriş bölümünde sanatçının Papatyalar adlı eserinin şekillendiği tarihsel koşullar ve edebî ortam hakkında ana hatlarıyla bilgi verilmiş olup çalışmanın amacı, kapsamı, sınırlılıkları ve çalışmada kullanılan yöntemler hakkında da bilgi verilmiştir.“Cemal Mukbil”başlıklı birinci bölümde sanatçının hayatı, edebî kişiliği, eserleri, dönemin dergi ve gazetelerinde yer alan faaliyetleri ile sanatçı ve eseri hakkındaki eleştiri yazısı ve başka şairlerce kendisine ithaf edilen şiirler yer almaktadır.“Papatyalar”başlıklı ikinci bölümde sanatçının şiir kitabı ile ilgili bilgi ve ayrıntılara ve kitapta yer alan şiirlerin incelemesine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise kitabın çeviri yazısına yer verilmiştir. Çalışmanın ana eksenini, şairin 1911'de Üsküp'te yayımlanan şiir kitabı Papatyalar oluşturmaktadır. Kitabın transkripsiyonu yapılarak eser; içerik, yapı, dil ve üslup özellikleri bakımından incelenmiş; şairin Millî Edebiyat, Fecr-i Âti gibi edebiyat cereyanları ile olan ilişkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Mukbil'in roman türündeki Çöl ve Serap adlı eseri incelenmiş, çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan kendisine ait çalışmaların transkripsiyonu yapılmış olup bu çalışmalar incelenerek yazarın edebî portresi bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the life, literary personality, works in general, and the book of poems titled Daisies, of Cemal Mukbil, a poet and writer from Skopje who was part of the Fecr-i Âti literary group after the Second Constitutional Era but about whom insufficient information is available. Due to the scarcity of biographical data about him, the poet's life has been determined in light of the limited information found in some sources, various clues in his works, sources and testimonies of the period. The main text of our study,“A Book of Poems Published in Skopje: Papatyalar (Cemal MUKBİL)”, consists of the following sections:“Introduction”,“Chapter I”,“Chapter II”,“Chapter III”and“Conclusion”. The introduction outlines the historical context and literary environment in which the artist's work,“Papatyalar”, took shape, and also provides information about the aim, scope, limitations, and methods used in the study. The first chapter, titled“Cemal Mukbil,”covers the artist's life, literary personality, works, activities in contemporary magazines and newspapers, critical essays about the artist and his work, and poems dedicated to him by other poets. The second chapter, titled“Daisies,”provides information and details about the artist's poetry collection and an analysis of the poems included in it. The third chapter presents the transcription of the book. The main focus of the study is the poet's poetry collection,“Papatyalar”, published in Skopje in 1911. The book has been transcribed and examined in terms of content, structure, language, and style; the poet's relationship with literary movements such as National Literature and Fecr-i Âti has also been explored. Furthermore, Mukbil's novel,“Desert and Mirage”, has been examined, and transcriptions of his works published in various magazines and newspapers have been made. These works have been analyzed to provide a holistic assessment of the author's literary portrait.