Perkütan transhepatik biliyer drenaj işlemlerinde uygulanan sedasyon yöntemlerinin işlem kalitesi, derlenme süresi ve yan etkiler açısından değerlendirilmesi
Evaluation of sedation methods used in percutaneous transhepatic biliary drainage procedures in terms of procedure quality, recovery time, and side effects
- Tez No: 992419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KARABEYOĞLU, DR. FERYAL KORKMAZ AKÇAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Perkütan transhepatik biliyer drenaj, sedasyon, remifentanil, ketamin, kırılganlık, FRAIL skalası, Percutaneous transhepatic biliary drainage, sedation, remifentanil, ketamine, frailty, FRAIL scale
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Perkütan Transhepatik Biliyer Drenaj İşlemlerinde Uygulanan Sedasyon Yöntemlerinin İşlem Kalitesi, Derlenme Süresi ve Yan Etkiler Açısından Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Perkütan transhepatik biliyer drenaj (PTBD), genellikle geriatrik ve komorbiditesi yüksek hastalarda uygulanan, ağrılı ve hareketsizlik gerektiren girişimsel bir işlemdir. Bu çalışmanın birincil amacı, PTBD girişimlerinde remifentanil/propofol ve ketamin/propofol kullanılarak yapılan sedasyon uygulamalarının derlenme süreleri açısından karşılaştırılması ve FRAIL kırılganlık skalası ile derlenme süresi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İkincil amaç ise hemodinamik parametrelerin, yan etkilerin, hasta ve klinisyen memnuniyetinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde PTBD işlemi uygulanan ASA I-IV grubu 98 hasta üzerinde prospektif ve randomize kontrollü olarak gerçekleştirilmiştir. Hastalar Grup R (Remifentanil-Propofol, n=49) ve Grup K (Ketamin-Propofol, n=49) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. İşlem öncesi kırılganlık durumu FRAIL skalası ile değerlendirilmiştir. İşlem boyu hemodinamik parametreler ve sedasyon derinliği (Ramsay Sedasyon Skalası ile) takip edilmiştir. Her iki gruba indüksiyonda propofol uygulanmış; idame Grup R'de remifentanil infüzyonu, Grup K'de ise ketamin bolus/idame dozları ile sağlanmıştır. İşlem sonunda derlenme süreleri ve anesteziye bağlı komplikasyonlar kaydedilmiştir. Bulgular: Derlenme süresi Grup R'de (2,2 ± 1,19 dk), Grup K'ye (3,98 ± 2,10 dk) göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha kısa bulunmuştur (p<0,001). Hemodinamik açıdan Grup K, işlem süresince Grup R'ye göre daha stabil seyretmiş; Grup R'de sistolik ve ortalama arter basınçlarında 5., 10. ve 15. dakikalarda anlamlı düşüşler gözlenmiştir. Postoperatif oksijen satürasyonu Grup K'de istatistiksel olarak daha düşük olsa da klinik olarak anlamlı hipoksi görülmemiştir. Yan etkiler, havayolu müdahalesi ihtiyacı, hasta ve klinisyen memnuniyeti açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. FRAIL skalası ile derlenme süresi arasında gruplar içinde pozitif yönlü anlamlı korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç: PTBD işlemlerinde ketamin/propofol kombinasyonu hemodinamik stabilite açısından remifentanil/propofol kombinasyonuna göre daha avantajlı bulunmuştur. Buna karşılık remifentanil/propofol kombinasyonu daha kısa derlenme süresi sağlamaktadır. Geriatrik ve riskli hasta gruplarında preoperatif kırılganlık düzeyinin belirlenmesi, derlenme süresinin öngörülmesi ve uygun sedasyon yönteminin seçimi açısından yol göstericidir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Sedation Methods Used in Percutaneous Transhepatic Biliary Drainage Procedures in Terms of Procedure Quality, Recovery Time, and Side Effects Introduction and Objective: Percutaneous transhepatic biliary drainage (PTBD) is a painful interventional procedure typically performed in geriatric patients with high comorbidity, requiring patient immobility. The primary aim of this study was to compare sedation regimens using remifentanil/propofol and ketamine/propofol in PTBD procedures regarding recovery times and to investigate the relationship between the FRAIL scale and recovery time. The secondary aim was to evaluate hemodynamic parameters, side effects, and patient and clinician satisfaction. Materials and Methods: This prospective, randomized controlled study was conducted on 98 ASA I–IV patients undergoing PTBD at Ankara Bilkent City Hospital. Patients were divided into two groups: Group R (Remifentanil-Propofol, n=49) and Group K (Ketamine-Propofol, n=49). Propofol was administered for induction in both groups; maintenance was achieved with remifentanil infusion in Group R and ketamine bolus/maintenance doses in Group K. Sedation depth was monitored using the Ramsay Sedation Scale (RSS), and frailty status was assessed using the FRAIL scale. Results: The recovery time was found to be statistically significantly shorter in Group R (2.2 ± 1.19 min) compared to Group K (3.98 ± 2.10 min) (p<0,001). Hemodynamically, Group K remained more stable throughout the procedure; significant decreases in systolic and mean arterial pressures were observed in Group R at the 5th, 10th, and 15th minutes. Although postoperative oxygen saturation was statistically lower in Group K, no clinically significant hypoxia was observed. No significant differences were detected between the groups regarding side effects, the need for airway intervention, or patient and clinician satisfaction. A significant positive correlation was found between the FRAIL scale and recovery time within the groups. Conclusion: The ketamine/propofol combination was found to be superior to the remifentanil/propofol combination in terms of hemodynamic stability in PTBD procedures. Conversely, the remifentanil/propofol combination provided a shorter recovery time. In geriatric and high-risk patient groups, determining the preoperative frailty level serves as a guide for predicting recovery time and selecting the appropriate sedation method.