Mide kanserli hastalarda mcv'nin prognoz üzerine etkisi ve c-erb b2 pozitifliği ile olan ilişkisi
A research on mcv values of patients with gastric cancer in terms of it's effect on prognosis and it's relation with c-erb b2 positivity
- Tez No: 992418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA GÜLDAL ALTUNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri prognoz, MCV, C-ERBB2 pozitiflik, Gastric cancer prognosis, MCV, C-ERBB2-positivity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
ÖZET MİDE KANSERLİ HASTALARDA MCV'nin PROGNOZ ÜZERİNE ETKİSİ VE C-ERB B2 POZİTİFLİĞİ İLE OLAN İLİŞKİSİ Amaç: Mide kanserlerinde prognoz üzerine etkili olduğu düşünülen birçok faktör araştırma konusu olmuştur. Cinsiyet, yaş, kan grubu ve kan transfüzyonu, vücut kitle indeksi(BMI), metastatik lenf nodu, tümör belirteçleri (CEA, CA19-9), ameliyat öncesi hemoglobin ve albümin düzeyi, uygulanan ameliyat tipi, lenf diseksiyonu, kemoterapi, radyoterapi rezeksiyon yapılan mide kanseri hastalarında prognostik faktörler olarak araştırılmıştır. Çalışmamızda tıbbi onkoloji üntesinde izlenmiş mide kanseri hastalarının demografik özelliklerini sunmak, tanı anı, operasyon sonrası, ve kemoterapi sonrası MCV değerlerinin prognoz üzerine etkisi ve C-ERB B2 pozitif hastalardaki prognoz üzerine etkisini araştırmayı ve araştırma sonucu MCV yüksekliğinin prognoz hakkında fikir vermesini sağlayabilmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Ünitesine 2010-2015 yılları arasında başvurup takip edilen 248 hastanın, hastane otomasyon sisteminden ve onkoloji ünitesi dosya sisteminden verileri incelendi. Bulgular: Çalışmaya 169 erkek 79 kadın 248 mide kanseri tanısı almış hasta dahil edildi. Yaş ortalamaları 57,7±110,8 yıl idi. TNM'e göre %5,7'si (n=14) Evre 1a, %3,6'sı (n=9) evre 1b, %8,5'i (n=21) evre 2a, %9,7'si (n=24) evre 2b, %10,1 (n=25) evre 3a, %9,7'si (n=24) evre 3b, %15,8'i (n=39) evre 3b , %36,8'i (n=91) evre 4' tü. C-ERB B2 bakılan 50 evre 4 hastanın % 8'i (n=4) 2+, %17'si (n=17)3+, %58 (n=29) negatifti. Hastaların sağkalım oranları; 1 yıllık %62,7, 2 yıllık %44,6, 3 yıllık %37,7, 4 yıllık %30,7, 5 yıllık %28,8'idi. Evrelere göre genel sağkalımda erken evre mide kanserli hastalarda anlamlı istatistiksel fark saptandı. İleri evre subgruplara göre genel sağkalımda anlamlı istatistiksel fark saptanmadı. Mide kanserli hastaların tanı anı ve tedavi sonrası MCV düzeyleri kantitatif incelemesinde herhangi bir dönemde MCV>100 olması prognoz açısından anlamlı istatiksel fark saptanmadı. Tedavi sonrası/tanı anı MCV >1.1 olması anlamlı istatiksel farklılık saptanmadı. Bu parametreler C-ERB B2 pozitif olan popülasyonda da istatistiksel olarak değerlendirildi ancak anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: MCV değerlerindeki değişiklikler prognoz üzerine anlamlı bir etki göstermemekle birlikte hasta popülasyonunun arttırılması istatistiki farklılılık açısından anlam yaratabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A RESEARCH ON MCV VALUES OF PATIENTS WITH GASTRIC CANCER IN TERMS OF IT'S EFFECT ON PROGNOSIS AND IT'S RELATION WITH C-ERB B2 POSITIVITY Objective: There have been studies of many factors considered to be effective on prognosis of gastric cancer thus far. The relevant prognostic factors to be studied on patients with resected gastric cancer that have been practised are; gender, age, blood type, blood transfusion, body mass index (BMI), metastatic lymph node, tumor markers (CEA, CA19-9), preoperative hemoglobin and albümin values, performed operation type, lymph node dissection, chemotherapy, radiotherapy. In our study, we have aimed to present demographic characteristics of patients with gastric cancer monitored at medical oncology unit, to research the impact of MCV values obtained during diagnosis, after the course of operation and chemotherapy on prognosis, plus it's impact on pognosis of C-ERB B2 positive patients, therefore, to provide insight about the correlation of high MCV values with prognosis. Data and Method: We have examined the data of 248 patients followed by Medical Oncology Unit of Istanbul Training and Research Hospital between the years 2010-2015, obtained from hospital automation system and Medical Oncology Unit file system. Results: The study iclued 169 male, 79 female, 248 diagnosed gastric cancer patients. The average age of patients was 57.7 ± 110.8 years. . According to TNM 5.7% (n = 14) were stage 1a, 3.6% (n = 9) stage 1b, 8.5% (n = 21) were stage 2a, 9.7% (n = 24) stage 2b, 10.1% (n = 25) had stage 3a, 9.7% (n = 24) stage 3b, 15.8% (n = 39) stage 3b 36.8% (n = 91) had stage 4. The results 50 stage 4 patients that were practiced C-ERB B2, 8% were (n = 4) 2+, 17% (n = 17) 3+, and 58% (n = 29) were negative. Survival rates of patients were; 62.7% 1 year, 44.6% 2 years, 37.7% 3 years, 30.7% 4 years, 28,8% 5 years. In terms of overall survival rates among stages, the early stage gastric cancer patients revealed a statistically significant difference. Advance stage subgroups revealed no statistically significant difference in overall survival rate. Quantitative Analysis of stomach cancer patients' MCV levels obtained after diagnosis and treatment, revealed no statistically significant difference in terms of prognosis being MCV> 100 at any time. After the treatment / diagnosis MCV> 1.1 levels revealed no statistically significant difference. These parameters were also tested at C-ERB B2 positive population, but no statistically significant difference was detected. Conclusion: Changes in MCV levels revealed no statistically significant difference on prognosis, however, increasing the patient population was considered to be resulted in revealing statistical significance.