“You might judge me!”: Parents' Mobile Device Use with Young Children with SEND at Home
“Belki Beni Yargılayacaksınız!”: Engelli ve Özel Gereksinimli Küçük Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Evde Mobil Cihaz Kullanımı
  1. Tez No: 992420
  2. Yazar: YUNUS SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ANNE EMERSON, DOÇ. DR. DEBRA COSTLEY, DOÇ. DR. LAURAN DOAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: SEND'li küçük çocuklar, engelli çocuklar, mobil cihazlar, tabletler, ekran süresi, ebeveynler, Young children with SEND, children with disabilities, mobile devices, tablets, screen time, parents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: The Unıversıty Of Nottıngham
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Özet Giriş: Önceki araştırmalar, küçük çocukların evde mobil cihazlara (akıllı telefonlar ve tabletler) sahip olmasının ve bunları kullanmasının dünya çapında arttığını göstermiştir. Bu durum, birçok araştırmacının bu cihazların küçük çocukların gelişimi üzerindeki olası etkilerini incelemesine yol açmıştır. Giderek artan bir araştırma birikimi, tipik gelişim gösteren çocukların ekran cihazı kullanımını ve ebeveynlerin bu konudaki tutum ve uygulamalarını incelemiştir; birkaç çalışma ise otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklara odaklanmıştır. Ancak, özel eğitim ihtiyaçları ve engeli olan (SEND) küçük çocukların (örneğin Down sendromlu çocuklar, zihinsel yetersizliği olan çocuklar) evde mobil cihazları nasıl kullandığı ve ebeveynlerin bu kullanıma ilişkin tutum ve uygulamaları hâlâ yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışma, Birleşik Krallık'ta (BK) SEND'li 7 yaş altı küçük çocukların evde mobil cihaz kullanımını ve ebeveynlerin bu konudaki bakış açıları ile uygulamalarını incelemiştir. Yöntem: Bu çalışma iki aşamadan oluşan açıklayıcı sıralı araştırma desenini benimsemiştir (karma yöntem araştırması). İlk aşamada, SEND'li küçük çocukların 39 ebeveyni, çocuklarının evde mobil cihaz kullanımına ve bu kullanıma ilişkin kendi tutum ve uygulamalarına yönelik çevrimiçi bir anket doldurmuştur. İkinci aşamada ise, ilk aşamadaki anketi tamamlayan ve Microsoft Teams üzerinden devam görüşmesine katılmak isteyen ebeveynlerle 9 yarı yapılandırılmış çevrimiçi görüşme yapılmıştır. Anket katılımcıları çocuklarının koşulları açısından daha çeşitli iken, görüşmeler Down sendromlu çocukların ebeveynleri (n=6) ve Otizmli çocukların ebeveynleri (n=3) ile gerçekleştirilmiştir. Anketlerden toplanan nicel veriler betimsel istatistiklerle analiz edilmiş, görüşmelerden elde edilen nitel veriler ise tematik analizle incelenmiştir. Mevcut çalışmada, verilerin analizinde daha geniş bağlamın ebeveynlerin tutum ve uygulamalarını nasıl etkilediğini vurgulayarak zengin içgörüler sağlayan Kültürel-Tarihsel Aktivite Teorisi (CHAT) kuramsal çerçeve olarak benimsenmiştir. Bulgular: Anket sonuçları, SEND'li çocukların yaklaşık %82'sinin evde bir mobil cihaz kullandığını göstermiştir. Özellikle katılımcıların %71,8'i çocuklarının evde tablet kullandığını, %48,7'si ise akıllı telefon kullandığını bildirmiştir. Genel olarak ebeveynler çocuklarının mobil cihaz kullanımına son derece olumlu bakmaktadır. Ebeveynlerin %71,7'si mobil cihaz kullanımının erken öğrenme ve gelişim için faydalı olduğunu kabul etmiştir. Bununla birlikte, ankete katılan ebeveynlerin %61,5'i mobil cihazların aşırı kullanımının çocukların sosyal etkileşimi üzerinde olumsuz etkisi olduğunu düşünmektedir. Görüşmeye katılanların neredeyse tamamı, mobil cihazların aşırı kullanımının çocukları üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ve ebeveynlerin çocuklarının cihaz kullanımını sınırlaması gerektiğini kabul etmiştir. Ebeveynler, ekran kullanımının olumsuz etkilerini önlemek için süre sınırları koyma, cihazların birlikte kullanımı ve çocukların cihaz kullanımını izleme gibi bazı aracılık (mediasyon) stratejileri benimsemiştir. Nitel sonuçlar, ebeveynlerin çocuklarıyla mobil cihazları çeşitli amaçlarla kullandığını göstermiştir; bunlar ebeveynlik (çocuk oyalama), eğlence ve eğitimdir. Katılımcılar mobil cihaz kullanımının eğitimsel faydalarını vurgulamış ve cihazları çocuklarıyla birlikte dil ve konuşma gelişimini desteklemek, Makaton (işaret dilinin bir türü) işaretlerini öğretmek, erken okuryazarlığı ve sayısal becerileri desteklemek için kullandıklarını belirtmişlerdir. Sonuç: SEND'li küçük çocuklarda mobil cihaz kullanımı yüksektir ve evde en yaygın kullanılan mobil cihaz tablettir. Ebeveynler, SEND'li küçük çocukların mobil cihaz kullanımına ilişkin tamamen olumlu ya da tamamen olumsuz olmayan, karışık duygulara sahiptir. Ayrıca, küçük çocukların ebeveynlerinin mobil cihazları çocuk yetiştirme uygulamalarında işlevsel bir araç olarak kullanmaya eğilimli olduğu görülmektedir; bu durum literatürde 21. yüzyıl ebeveynliğinin bir parçası olarak değerlendirilmektedir. SEND'li çocukların ebeveynleri ile SEND'i olmayan çocukların ebeveynleri arasında çocukla birlikte mobil cihaz kullanımında bazı benzerlikler olsa da SEND'li küçük çocukların ebeveynlerine özgü bazı tutum ve uygulamalar da olduğu görülmüştür. CHAT ile uyumlu olarak, bu çalışmanın bulguları SEND'li küçük çocukların ebeveynlerinin (özne) mobil cihaz kullanımının, mobil cihazların mevcut olması (araç), ebeveynlerin motivasyonları/niyetleri (amaç: eğitim, eğlence, çocuk oyalama), kurallar (ör. onaylı uygulamalar ve içerikler, süre sınırı), topluluk (ev ortamı, yardım kuruluşları, medya, okullar) ve iş bölümü (SEND'li çocuklar, eğitimciler, sağlık uzmanları) tarafından şekillendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract Background: Previous research has shown that young children's ownership and use of mobile devices (smartphones and tablets) at home is growing globally. This has led many researchers to examine the possible effects of these devices on the development of young children. A growing body of research has explored screen device use of typically developing children and their parents' attitudes and practices towards this, and a few studies have focused on children with autism spectrum disorder (ASD). However, it is still unexplored how young children with special educational needs and disabilities (SEND, e.g., children with Down's syndrome, children with learning disability) are using mobile devices at home and parents' attitudes and practices regarding this use. This study examined mobile device use by young children with SEND (under 7 years) at home and parents' perspectives and practices regarding mobile device use in the United Kingdom (UK). Methods: This study adopted the explanatory sequential research design, a mixed-method research approach, which consisted of two stages. In the first stage, 39 parents of young children with SEND completed an online survey on their children's mobile device use at home and their attitudes and practices on this use. In the second stage, 9 semi-structured online interviews were conducted with parents who completed the survey in the first stage and were interested in attending a follow-up interview via Microsoft Teams. While the participants of the survey were more diverse in terms of their children's conditions, interviews were conducted with parents of children with Down's syndrome (n=6) and with Autism (n=3). The quantitative data collected from the surveys were analysed using descriptive statistics, and qualitative data gathered from the interviews were analysed using thematic analysis. In the present study, Cultural-historical Activity Theory (CHAT) was adopted as a theoretical framework that provided rich insights into the data analysis by highlighting the key role of the broader context in affecting parents' attitudes and practices regarding mobile device use with their children. Results: The survey results showed that almost 82% of children with SEND were using a mobile device at home. Specifically, 71.8% of responders reported that their children with SEND were using a tablet, and 48.7% reported smartphone use at home. Overall, parents had an overwhelmingly positive view of their child's mobile device use. 71.7 % of parents agreed that the use of mobile devices is beneficial for early learning and development. Nevertheless, 61.5% of surveyed parents thought that the overuse of mobile devices has a negative effect on children's social interaction. Almost all of the interviewees acknowledged that the overuse of mobile devices may have negative effects on their children and that parents should limit their children's mobile device use. Parents adopted some mediation strategies to prevent the negative effects of screen use on their children, such as setting time limits, co-use of devices, and monitoring children's device use. The qualitative results showed that parents use mobile devices with their children for various purposes, including parenting (babysitting), entertainment, and education. Participants highlighted the educational benefits of mobile device use, and they use mobile devices with their children to facilitate language and speech development; teach Makaton signs; support early literacy development; and support numeracy development. Conclusion: Mobile device use was high among young children with SEND with tablets being the most common mobile device used at home. Parents had mixed feelings, neither totally positive nor negative, about the use of mobile devices by young children with SEND. Furthermore, it seems that young children's parents tend to use mobile devices as an instrumental tool in their childrearing practices, which has been considered part of 21stcentury parenting in the literature. Although there were some similarities between parents of children with SEND and parents without SEND regarding their mobile device use with their child, there were some attitudes and practices that were unique to parents of young children with SEND. In line with CHAT, the findings of the present study showed that parents' (subject) mobile device use with their young children with SEND is shaped by the availability of mobile devices (tool), parents' motivations/intentions (object: Educational, entertainment, babysitting), rules (e.g., approved apps and content, time limit), community (home environment, charities, media, schools), division of the labour (children with SEND, educators, health practitioners).