Kara Karayev ve halk müziği: Azerbaycan folklorunun klasik müziğe entegrasyonu
Kara Karayev and folk music: Integration of Azerbaijani folklore into classical music
  1. Tez No: 992429
  2. Yazar: NATELLA AKÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ŞAKALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik müzik, Etnomüzikoloji, Yerel müzik, Çağdaş müzik, Çok sesli müzik, Ethnic music, Ethnomusicology, Local music, Polyphonic music
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Azerbaycan'ın önde gelen bestecilerinden Kara Karayev'in sanatında halk müziği kaynaklarına yönelişini, bu zengin mirastan yararlanma biçimlerini ve folklor örneklerinin derlenip nota alınmasına sağladığı katkıları incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel sorunsalı, Karayev'in sanatı örneğinde besteci-folklor ilişkilerinin incelenmesi ve bu ilişkilerin temel ilkelerinin ortaya konulmasıdır. Araştırmanın ana problemi, Azerbaycan bestecilik ekolünün oluşumunda halk müziğinin rolü ve bu mirasın Kara Karayev'in eserlerinde korunarak çağdaş müzik diliyle nasıl ifade edildiğidir. Bu bağlamda çalışma, Karayev'in Azerbaycan müzik kültürünün gelişimine, halk müziğinin yaşatılmasına ve milli değerlerin modern bestecilik anlayışıyla bütünleştirilmesine yaptığı katkıları ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır. Nitel araştırma yöntemine dayanan çalışmada, Kara Karayev ve diğer Azerbaycanlı besteci ve müzikologların folklor mirasının toplanması, notasyonun yapılması ve yayımlanmasına yönelik faaliyetleri; ayrıca muğam ve âşık sanatının bestecilik üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Araştırmanın evrenini 20. yüzyıl Azerbaycan bestecilik ekolü, örneklemini ise Karayev'in başlıca sahne ve senfonik eserleri, folklor temelli kompozisyonları ve ilgili müzikolojik çalışmalar oluşturmaktadır. Araştırma bulguları, Kara Karayev'in halk müziği unsurlarını yüzeysel alıntılar olarak kullanmadığını, bir sanatsal dönüşüm sürecinden geçirerek eserlerine dahil ettiğini göstermektedir. Bestecinin müziğinde Azerbaycan halk müziğine özgü makam-lad özellikleri, ritmik yapı, tonlama ve melodik formüller çağdaş bestecilik teknikleriyle ustaca bütünleştirilmiştir. Bu kapsamda Kara Karayev'in, milli kimliği koruyan ve evrensel sanat anlayışına açık olan başarılı bir besteci-folklor modeli sunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the orientation toward folk music sources in the art of Kara Karayev, one of Azerbaijan's leading composers, his methods of utilizing this rich heritage, and his contributions to the collection and notation of folk music materials. The main focus of the research is to analyze composer–folklore relations through the example of Karayev's works and to identify the fundamental principles underlying these relations. The primary problem of the research concerns the role of folk music in the formation of the Azerbaijani school of composition and the preservation and expression of this heritage within Kara Karayev's music through a contemporary musical language. In this respect, the study is significant in revealing Karayev's contributions to the development of Azerbaijani musical culture, the preservation of folk music, and the integration of national values with modern compositional approaches. Based on qualitative research methods, the study examines the activities of Kara Karayev and other Azerbaijani composers and musicologists in collecting, notating, and publishing folklore materials, as well as the influence of mugham and ashug traditions on compositional creativity. The research universe consists of the twentieth-century Azerbaijani school of composition, while the sample includes Karayev's major stage and symphonic works, his folklore-based compositions, and relevant musicological studies. The findings indicate that Kara Karayev incorporated elements of folk music into his works not as superficial quotations but through a profound process of artistic transformation. In his compositions, modal (makam/lad) characteristics, rhythmic structures, intonation, and melodic formulas specific to Azerbaijani folk music are skillfully integrated with contemporary compositional techniques. Consequently, Kara Karayev represents a successful composer–folklore model that preserves national identity while remaining open to universal artistic values.