ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinden hareketle Türkiye'de demiryollarının regülasyonu
Railway regulation in Turkey in the light of the US and European Union countries
  1. Tez No: 992430
  2. Yazar: KAMİL DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdare hukuku, Administrative law
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile demiryolu ulaştırmasındaki altyapı ve üstyapı faaliyetleri birbirinden ayrıştırılmıştır. Bu yeni yapısal reform, demiryolu hizmetlerinin hukuki yapısına etki etmiş; önceden TCDD'nin dikey-bütünleşik yapıda tekel olarak yürütmüş olduğu hizmetlere özel hukuk kişilerinin dâhil olmasını sağlamıştır. Demiryolu ulaşımı faaliyetlerine özel hukuk kişilerinin dâhil olması, idare ve özel hukuk kişileri tarafından aynı anda yürütülen hizmetlerin hukuki boyutunun kapsamlı şekilde incelenmesini gerekli kılmıştır. Ayrıca kamusal tekel biçiminde yürütülen demiryolu hizmetlerinin rekabete açılmasıyla birlikte bu alanda regülasyon faaliyetine ihtiyaç duyulmuştur. İşte bu çalışmanın amacı, duyarlı sektörlerden biri olarak nitelendirilen demiryolu ulaşımında yürütülen hizmetlerin hukuksal çerçevesini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda öncelikle, kamu hizmeti anlayışında meydana gelen değişimin demiryolu taşımacılığı hizmetlerine nasıl etki ettiği açıklanmaya gayret edilmiş ve serbestleştirme öncesindeki kurumsal yapılanmanın görünümü kısaca resmedilmeye çalışılmıştır. Daha sonra, demiryolu taşımacılığında yeni bir hukuki araç olan regülasyon kavramı kısaca ele alınarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin demiryolu alanında sahip oldukları regülasyon tecrübesi aktarılmaya çalışılmıştır. Son olarak tekel şeklinde yürütülen bir kamu hizmetinden, regülasyona tabi bir alanda kamu hizmeti gören idare ve şirkete geçişin hukuki altyapısı incelenmiştir. Bu bağlamda hem idarenin hem de özel hukuk kişilerinin yürütmüş oldukları faaliyetlerin hukuki nitelikleri açıklanmaya çalışılmış ardından da özel hukuk kişilerinin ticari faaliyetlerde bulunabilmeleri için almaları zorunlu olan yetki belgeleri, idare hukuku açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Under the Law no. 6461 on the Liberalization of Turkish Railway Transportation, infrastructure and operation activities in railway transportation are separated from each other. This new structural reform has affected the legal structure of railway services; It enabled private legal persons to be included in the services that TCDD previously carried out as a monopoly in a vertically integrated structure. The involvement of private legal entities in railway transportation has necessitated a comprehensive examination of the legal aspect of the services carried out simultaneously by the administration (public legal entities) and private legal entities. Additionally with the opening of public monopoly railway services to competition, regulative activities were needed in this area. The aim of this study is to reveal the legal framework of the services carried out in railway transportation, which is considered one of the sensitive sectors. In this regard, first of all, it is explained how the evolution of the public service concept affects railway transportation services and the appearance of the institutional structuring before liberalization is briefly described. Then, the concept of regulation, which is a new legal tool in railway transportation, is briefly discussed and the railway regulatory experience in the United States and the European Union is examined in more detail. Finally, the legal infrastructure of the transition from a public service to highly regulated sector is analysed. In this context, the legal characteristics of the activities carried out by both the public legal entities and private legal entities have been explained, and then the authorization documents that private law persons must obtain in order to engage in commercial activities have been examined in terms of administrative law