Sinema ve toplumsal hafıza: 2010-2020 arası Alman filmlerinde Nazi dönemi temsilleri
Cinema and social memory: Representations of the Nazi era in German films between 2010 and 2020
  1. Tez No: 992469
  2. Yazar: BERNA ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ KURTYILMAZ, PROF. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Radyo-Televizyon, Performing and Visual Arts, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, Nazi Dönemi, Propaganda, Sinema, Toplumsal Hafıza, Germany, Nazi Era, Propaganda, Cinema, Social Memory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Çalışmada, 1933 ve 1945 yılları arasında Almanya'da hüküm süren Nazi yönetiminin uyguladığı politikaların, propagandanın, milliyetçilik algısının 2010 sonrası Nazi temalı filmlerde ele alınış şekli araştırılmıştır. Araştırmada Nazi hükümetinin ve halkının hangi özelliklerine vurgu yapıldığı, milliyetçilik, ırkçılık ve propaganda kavramlarının toplumsal hafıza ve temsil kavramları içinde karşılığının yer alıp almadığının açıklanması amaçlanmıştır. Örneklem olarak seçilen filmlerin 2010 ve 2020 yılları arası gösterime girmiş olması ölçüt alınmıştır. IMDb resmi internet sitesi üzerinden araştırılan filmlerin 7 puan üzeri, kurmaca ve klasik anlatı türünde olmasına dikkat edilerek 7 adet film seçilmiştir. Almanya'nın yanı sıra farklı ülkelerin yapımlarında yer aldığı örneklem filmlerin kronolojik sıralaması şöyledir: La Rafle (2010) Fransa, Macaristan ve Almanya ortak yapımı, The Book Theif (2013) ABD, Almanya ortak yapımı, Im Labyrinth Des Schweıgens (2014) Almanya, Er Ist Weıdar Da (2015) Almanya, Race (2016) Kanada, Almanya ve Fransa, Never Look Away (2018) Almanya ve İtalya, Jojo Rabbit (2019) ABD, Almanya, Yeni Zelanda, Çek Cumhuriyeti. Yapılan araştırmanın sonucunda 2010 sonrası Alman sinemasının Nazi dönemini ele alırken geçmişin hafızasını yeniden oluşturduğu ve bunu yaparken halkı ve iktidarı temsil eden kişilerin tarihsel anlatılara uygun şekillendiği ancak yaşanan dönemin tarihsel anlatısından ziyade o günü yaşayan ve iktidarın karşısında konumlanan toplulukların yaşam öykülerine, dolayısıyla hafızalarına odaklanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study investigated how the policies, propaganda, and perceptions of nationalism implemented by the Nazi regime in Germany between 1933 and 1945 were portrayed in Nazi-themed films published after 2010. The study aimed to clarify which characteristics of the Nazi government and the people were emphasized, and whether the concepts of nationalism, racism, and propaganda were included within the concepts of collective memory and representation. The criteria for the selected films were those released between 2010 and 2020. Seven films were selected based on a score above 7 on the official IMDb website, and the films were selected based on their fiction and classical narrative genres. The chronological order of the sample films, which were produced in different countries besides Germany, is as follows: La Rafle (2010) a co-production of France, Hungary, and Germany, The Book Theif (2013) a co-production of the USA and Germany, Im Labyrinth Des Schweıgens (2014) Germany, Er Ist Weıdar Da (2015) Germany, Race (2016) Canada, Germany, and France, Never Look Away (2018) Germany and Italy, Jojo Rabbit (2019) USA, Germany, New Zealand, and the Czech Republic. As a result of the research, it has been observed that German cinema after 2010, while dealing with the Nazi period, has reconstructed the memory of the past and in doing so, the individuals representing the people and the government have been shaped in accordance with historical narratives. However, rather than the historical narrative of the period, it has focused on the life stories, and therefore the memories, of the communities that lived through that day and positioned themselves against the government.