Çocukluk çağı travmaları ile kendini nesneleştirme arasındaki ilişkide dissosiyatif yaşantıların aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of dissociative experiences in the relationship between childhood traumas and self-objectification
  1. Tez No: 992468
  2. Yazar: GİZEM GAVALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, dissosiyatif yaşantılar, kendini nesneleştirme, Childhood trauma, dissociative experiences, self-objectification
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı çocukluk çağı travmaları ile kendini nesneleştirme arasındaki ilişkide dissosiyatif yaşantıların aracı rolünün incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Sosyodemografik Veri Formu, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (CTQ-33), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES-2) ve Nesneleştirilmiş Beden Bilinci Ölçeği (NBBÖ) kullanılarak 18-50 yaş arasındaki 366 katılımcıdan veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 28, AMOS ve PROCESS Macro kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre çocukluk çağı travmaları, dissosiyatif yaşantılar ve kendini nesneleştirme arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Dissosiyatif yaşantıların çocukluk çağı travmaları ile kendini nesneleştirme arasındaki ilişkide kısmi aracı rol oynadığı belirlenmiştir. Sosyodemografik bulgular açısından bakıldığında kadınların erkeklere göre kendini nesneleştirme düzeylerinin daha yüksek olduğu, bireylerin yaşı arttıkça kendini nesneleştirme düzeylerinin azaldığı, 18-24 yaş aralığındaki bireylerin diğer yaş gruplarına göre daha fazla kendini nesneleştirdiği, psikiyatrik tanı almış olan bireylerin psikiyatrik tanı almayanlara göre daha fazla kendini nesneleştirdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların sosyal medya kullanım alışkanlıkları kendini nesneleştirme açısından incelendiğinde ise görsel etkileşim odaklı sosyal medya platformlarını kullanan bireylerin bu platformları kullanmayanlara göre daha fazla kendini nesneleştirdiği, günlük sosyal medya kullanım süresi arttıkça kendini nesneleştirmenin de yükseldiği görülmüştür. Tüm bu bulgular literatürdeki çalışmalar çerçevesinde tartışılarak gelecek araştırmalar ve ruh sağlığı uzmanları için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of dissociative experiences in the relationship between childhood trauma and self-objectification. In line with this aim, data were collected from 366 participants aged between 18 and 50 years using the Sociodemographic Data Form, the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33), the Dissociative Experiences Scale (DES-2), and the Objectified Body Consciousness Scale (OBCS). Data analyses were conducted using SPSS 28, AMOS, and PROCESS Macro. The findings revealed significant positive relationships among childhood trauma, dissociative experiences, and self-objectification. Dissociative experiences were found to play a partial mediating role in the relationship between childhood trauma and self-objectification. With regard to sociodemographic findings, women were found to have higher levels of self-objectification than men; self-objectification levels decreased with increasing age; individuals aged 18–24 exhibited higher levels of self-objectification compared to other age groups; and individuals with a psychiatric diagnosis reported higher levels of self-objectification than those without a psychiatric diagnosis. When participants' social media use habits were examined in terms of self-objectification, it was observed that individuals who used visually interaction-oriented social media platforms exhibited higher levels of self-objectification than those who did not use such platforms, and that self-objectification increased as daily social media use duration increased. All findings were discussed within the framework of the existing literature, and recommendations were provided for future research and mental health professionals.