Marshall Mcluhan'ın medya kuramı çerçevesinde Türk sinemasında yapay zeka uygulamaları üzerine çözümleme
An analysis of artificial intelligence applications in Rurkish cinema within the framework of Marshall Mcluhan's media theory
- Tez No: 992470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EVREN BERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Yeni Türk Sineması, McLuhan, Medya Kuramı, Dijital Sinema, Artificial Intelligence, New Turkish Cinema, McLuhan, Media Theory, Digital Cinema
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye sinemasında yapay zekâ destekli üretim pratiklerini Marshall McLuhan'ın medya kuramı çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Yapay zekânın senaryo, görüntü, ses ve kurgu süreçlerine dâhil olmasıyla üretilen yapımlar, sinema sanatında yeni bir dönüşümün izlerini taşımaktadır. Çalışmanın örneklemini, Bilge 3071, Gerçek Ötesi, Alkazar Rüyası, Sihirli Annem: Hepimiz Biriz, M Hotel, The Shadow of Darkness, Beyaz Güvercin (AI versiyonu) ve Türkiye Uluslararası Yapay Zekâ Film Festivali oluşturmaktadır. McLuhan'ın kavramları doğrultusunda yapılan analizler, yapay zekânın sadece bir araç değil, sinema anlatısının yeniden şekillenmesinde aktif bir ortam haline geldiğini göstermektedir. Alandaki akademik kaynakların sınırlılığı nedeniyle, araştırma sürecinde basın haberleri ve dijital içeriklerden yoğun şekilde yararlanılmıştır. Bu bağlamda çalışma, Türkiye'de henüz gelişmekte olan yapay zekâ destekli sinema alanına teorik bir katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine AI-assisted production practices in Turkish cinema through the theoretical framework of Marshall McLuhan's media theory. The integration of artificial intelligence into screenwriting, visual design, sound, and editing processes signals a transformative shift in cinematic creation. The sample includes Bilge 3071, Gerçek Ötesi, Alkazar Rüyası, Sihirli Annem: Hepimiz Biriz, M Hotel, The Shadow of Darkness, Beyaz Güvercin (AI version), and the Turkey International Artificial Intelligence Film Festival. Drawing on McLuhan's concepts, the analysis reveals that AI is not merely a tool, but an active medium reshaping cinematic narratives. Due to the limited number of academic sources in this emerging field, the research relies heavily on press materials and digital media content. Within this context, the study offers a theoretical contribution to the evolving landscape of AI-driven cinematic practices in Turkey.