Toplumsal hareketler: Çevreci STK'ların kamuoyu oluşturma faaliyetleri çerçevesinde Akbelen çevre hareketine yönelik sosyal medya paylaşımlarının analizi
Social movements: Analysis of social media posts about the Akbelen environmental movement within the framework of the public opinion-shaping activities of environmental NGOs
- Tez No: 992487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ÖZTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, Public Relations, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aktivizm, Medya, Toplumsal hareketler, Türk kamuoyu, Activism, Media, Turkish public opinion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Toplumsal hareketler, belirli amaçlar etrafında örgütlenen ve sosyal değişimin yönünü belirleyen eylemler olarak anlam kazanmaya başlamalarından itibaren, sosyal bilimler için önemli bir inceleme alanı olmuştur. Tarihsel dönüşüm içerisinde yaşanan ekonomik, politik ve kültürel değişimler ile şekillenen toplumsal hareketler, özellikle, İkinci Dünya Savaşından sonra değişime ve dönüşüme uğramıştır. Bu dönüşüm kapsamında, sınıf biçiminde örgütlenen, kurumsal siyasi parti tarafından temsil edilen ve mevcut sistemi değiştirerek iktidarı ele geçirmeyi hedefleyen toplumsal hareketler; yaşanan değişimlerle birlikte, gündelik hayatın siyasallaşması, hareketlerin ele aldıkları sorun ve konuların sivil toplum alanına ait olması ve de hareketlerin sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenmesi gibi değişimleri beraberinde getirmiştir. Aynı zamanda, iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişimlerle beraber aktivist faaliyetlerde sosyal medyanın etkin kullanımı ve ''iletişimsel eylem alanı'' oluşturması toplumsal hareketlerin yönünü belirleyen bir etken haline gelmiştir. Sosyal medyanın Yeni Toplumsal Hareketlerle kullanılmasıyla beraber, sivil toplumun temsilcisi olan STK'ların, harekete dahil olan aktörlerin seslerini duyurabilmeleri için kamuoyuyla kurdukları iletişim ve etkileşim dijital aktivizm kavramını da akademik yazın için önemli hale getirmiştir. Bu anlamıyla, Akbelen çevre hareketi için belirlenen süre zarfında, araştırmanın örneklemini oluşturan çevreci STK'ların, sosyal medya aracılığıyla gösterdikleri dijital aktivist faaliyetlerin kamuoyu oluşturmadaki etkilerini anlamlandırmak ve elde edilen bulgulara göre yorumlamak araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Çalışmada bu kapsamda, Akbelen çevre hareketinin ve STK'ların toplumsal alanda mücadele ettiği aktörlerle ilişkisine ve süreç içerisinde STK'ların sosyal medya üzerinden kamuoyuna vermek istedikleri mesajlara bakılmıştır. STK'ların sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımların anlamlandırılması ve hangi temaları öne çıkararak kamuoyunu oluşturmaya çalıştıkları, tematik analiz yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen temel bulgular neticesinde, STK'lar, yaptıkları paylaşımlar üzerinden çevrenin ortak bir toplumsal değer olduğu vurgusunu öne çıkartmaktadır. Ormanların ekonomik çıkarlar uğruna yok edildiği düşüncesi ve buna bağlı olarak yaşandığı düşünülen hukuksuzluklar da paylaşımlar üzerinden ifade edilmektedir. Diğer taraftan, İkizköy halkının direniş sürecindeki mücadelesine yönelik paylaşımlar ve bölge halkının geçim kaynaklarının zarar görerek ellerinden alındığına yönelik paylaşımların yapıldığı da bulgulanmıştır. Bu bağlamda, STK'ların hem süreç içerisinde çevre teması ile toplum üzerinde kolektif bir değer yaratmaya çalıştığı hem de sürece neden olan aktörlere yönelik toplumsal ve siyasal bir farkındalık üzerinden kamuoyunu oluşturmaya çalıştıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social movements have been an important area of study for social sciences since they began to gain meaning as actions organized around specific goals and determining the direction of social change. Social movements, which were shaped by the economic, political and cultural changes experienced within the historical transformation, have undergone changes and transformations, especially after the Second World War. Within the scope of this transformation, social movements organized in the form of classes, represented by institutional political parties and aiming to seize power by changing the existing system; along with the changes experienced, have brought about changes such as the politicization of daily life, the problems and issues addressed by the movements belonging to the civil society area and the support of the movements by civil society organizations. At the same time, the effective use of social media in activist activities and the creation of a“communicative action area”along with the developments experienced in communication technologies have also been among the changes that have determined the direction of social movements. With the use of social media in YTHs, the concept of digital activism, which represents the communicative dimension established by NGOs, which are representatives of civil society, with the public in order for the actors involved in the movement to make their voices heard, has also become important for academic literature. In this sense, the main purpose of the study is to understand the effects of the digital activist activities of the environmental NGOs that make up our sample through social media on the formation of public opinion during the period determined for the Akbelen environmental movement. In this context, the study examined the relationship between the Akbelen environmental movement and NGOs and the actors they were combating in the social sphere, as well as the messages they sought to convey to the public through social media. Thematic analysis was used to understand the NGOs' social media posts and the themes they highlighted to shape public opinion. The key findings indicate that NGOs emphasize the environment as a shared social value through their posts. The idea that forests are being destroyed for economic gain and the resulting injustices are also expressed through these posts. Furthermore, posts addressing the resistance struggle of the İkizköy people and the damage and loss of livelihoods of the local people were also discovered. In this context, it was observed that NGOs both sought to create collective value for society through environmental themes during the process and to shape public opinion through social and political awareness of the actors responsible for the process.