Özel ilköğretim okullarının beslenme servisinin işleyişi ve öğrencilerin beslenme durumları üzerine bir araştırma
An Investigation about school food service of trivate primary schools and nourishment state of students
- Tez No: 99250
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik, Food Hygiene and Technology, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Okul çocuklannm beslenmesi, büyüme dururdan, okul beslenme servisi, Food habits of school students, growth levels, school catering service
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplu Beslenme Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 11422
Özet
ÖZET Özel ilköğretim okullarında eğitim gören öğrencilerin fiziki büyüme ve beslenme durumlarını saptamak, öğrencilerin besin tüketimlerini etkileyen temel faktörleri (besin gereksinmeleri, grubun yemek alışkanlıkları, menü planlama, kurumun beslenme servisi) araştırmak amacıyla planlanan bu çalışma, aynı sosyo-ekonomik düzeylere sahip olan 4 ayrı özel ilköğretim okulu ve buralarda eğitim gören 10-12 yaş grubu 187 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Yaşa göre ağırlık durumlarının WHO/NCHS standartlarına göre değerlendirilmesinde erkek öğrencilerin 1. okulda %50.0'si,3. okulda %45.8'i,4. okulda %42.1'i26-75 persentil arasında yer alırken, 2. okul erkek öğrencilerin %52.4'ü 76-95 persentil arasındadır. Kız öğrencilerin ise 1. okulda % 60.0'ı, 2. okulda %35.7'si, 3. okulda %522'si,4. okulda %67.8'si 26-75 persentil arasında yer alırken, 2. okulda kız öğrencilerin % 60.7'si 76-95 persentil arasındadır. Yaşa göre boy durumlarının değerlendirilmesi sonucu erkek ve kız öğrencilerin çoğunluğu 26-75 persentil arasındadır. BKİ sonuçlarına göre öğrencilerin toplam olarak %17.1'i zayıf, %55.1'i normal, %23.5'i hafif şişman, % 43'ü şişmandır. Öğrencilerin % 47.6'sı kahvaltı öğününü atlamakta, % 59.9'u ara öğünde besin tüketmektedir. Öğrencilerin günlük ortalama enerji tüketimleri önerilen standartların üzerindedir. Enerjiyi yetersiz tüketenler 10 yaş grubunda %7.4, 11 yaş grubunda % 17.5, 12 yaş grubunda %7.0 oranındadır. Protein tüketim oranlan 1. okulda diğer okullara göre düşüktür. 1. okulda proteinden gelen enerji oram 10 yaş grubu erkek öğrencilerde %19, aynı yaş grubu kız öğrencilerde % 6.7 olarak saptanmıştır. Öğrencilerin yağ tüketim oranlan yüksektir. On yaş grubu 3. okul erkek öğrencilerin yağdan gelen enerji oram %36.8, aynı okulda 12 yaş grubu kız öğrencilerin % 37i olarak en yüksek düzeylerde saptanmıştır Öğrencilerin kalsiyum, tiamin, riboflavin, niasin ve vitamin C tüketimleri önerilen standartlardadır. Öğle yemeği menusunun enerji, protein, yağ, vitamin A ve miktarlan önerilen standartlann üzerindedir. Okul öğle yemeğinde öğrencilerin enerji, protein, yağ tüketimleri yüksektir. Kalsiyum, riboflavin, niasin, vitamin A, tiamin tüketimleri önerilen standartlardadır. Tabak artığı oranı en çok (%34.8) 1. okulda tüm servis yapılan yemeklerde önerilen değerlerin altındadır. Yemek artığının fazla olduğu, kriterlere daha düşük oranda uyan 1. okulda, ağırlık, boy ölçüleri düşük olan öğrenci oranı ve enerji, proteini yetersiz tüketenlerin oranı daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This dissertation aims at specifying physical growth and nourishment levels of private primary school student as well as exploring the main factors influencing the students' food consumption (such factors as nutritional needs, eating habits of students, menu planning, the functioning of the schools' catering departments). This study is conducted on 187 student of the range of 10-12 years at 4 private primary schools of the same socio-economic levels. Analysis of the weight the students with regard to their ages shows that, of the male student, 50.0% of the 1st school, 45.8 % of the 2nd 3ri school and 42.1 %ofthe4*1 school are in the 26-75 percentile, whereas 52.4 % of the male student of the 2nd school are in the 76- 95 percentile at WHO/NCHS standards. On the other hand, of the female students, 60.0 % of the 1st school, % 35.7 of foe?11 schools, %522 ofti^"1 schools and 67.8 % of the 4th school are in the 26-75 percentile while 60.7 % of the female students of the 2nd are in the 76-95 percentile. A distribution of the height of the students in relation with their ages indicates that, of the male and female students are in the 26-75 percentile. According the body mass index results 17.1 % student is thin, 55.1 % at normal weight, 23.5 % slightly obese, 4.3 % obese. This study 59.9 % students consume some food snack and 47.6 % students consume of breakfast. Daily average energy consumption of the students is above the recommended standards. The ratio of the students who underconsume energy are 7.4 %, 17.5 % and 12 years age groups, respectably. Protein consumption ratios of the 1st school lower than the other schools. The ratios of energy from protein for 10-years age student group at the 1st school are 7.9% and 6.7% for male and female students, respectively. The fat consumption ratios of the students are high. The ratios of energy from fat are found to be at the highest levels as 36.8 % for male students of 10 years age group and 37.0% for female students of 12 years age group at the 3rd school. While the consumption iron and calcium are low consumption of vitamin A, thiamine, riboflavin, niacin and vitamin C is at the recommended standards. At the school lunch, the students' consumption of energy, protein and fat is at high levels while consumption of calcium, riboflavin, niacin, and vitamin C are low, the consumption's of iron, vitamin A and thiamine are at the recommended standards. The amounts of energy, protein, fat, vitamin A from school lunches are above the recommended standards. The highest food leftover rate is found out in the 1st (34.8) school. The school were the food waste is relative high and carries less suitable criteria than other is the first school. At this school ratio of students who have less weight and height measures who consume less energy is greater than other schools