Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türklerin Avrupa'ya yönelik göç tutumları ve eğilimleri-Tarihsel süreklilik ve güncel dinamikler
Attitudes and trends of Bulgaria Turks living in Türkiye towards migration to Europe-Historical continuity and current dynamics
  1. Tez No: 992545
  2. Yazar: GAMZE KARAMEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYCAN HOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgaristan Türkleri, Bulgarian Turks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Bulgaristan vatandaşı Türklerin Avrupa'ya yönelik güncel göç deneyimlerini tarihsel arka plan, yapısal dönüşümler ve bireysel yaşam stratejileri çerçevesinde bütüncül bir yaklaşımla incelemektedir. 1989 zorunlu göçüyle başlayan tarihsel süreç, Bulgaristan'ın 2007'de Avrupa Birliği'ne üyeliğiyle birlikte yeni bir hareketlilik rejimine dönüşmüş; 2014'te ise serbest dolaşım hakkı, Bulgaristan Türkleri için Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşam kurmayı mümkün kılan güçlü bir“hareketlilik sermayesi”yaratmıştır. Türkiye'de yaşamış ve Bulgaristan vatandaşlığını koruyan bireyler, bu yeni statü sayesinde Türkiye-Bulgaristan-Avrupa üçgeninde çoklu mekânsal aidiyet ilişkileri geliştirmiş ve göçü kalıcı bir yaşam stratejisine dönüştürmüştür. Nitel veri analizine dayanan çalışma, katılımcıların Avrupa'daki yaşam deneyimlerini ekonomik, sosyal, kültürel ve kimliksel yönleriyle ele almıştır. Bulgular, göçün yalnızca ekonomik nedenlerle açıklanamayacağını; sosyal güvence, adil çalışma koşulları, hukuki istikrar ve kimliksel tanınma arayışı gibi çok katmanlı motivasyonlarla şekillendiğini göstermektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu Avrupa'da emeğin karşılığını alabilmenin ve öngörülebilir bir yaşam düzenine sahip olmanın, göç kararını belirleyici biçimde etkilediğini ifade etmiştir. Bununla birlikte göç, kimlik yapılarında yeni bir müzakere alanı açmış; bireyler kendilerini eşzamanlı olarak“Türk”,“Bulgaristanlı”ve“Avrupalı”kimliklerinin kesişiminde tanımlamaya başlamıştır. Bu durum ulusötesi aidiyet biçimlerinin sahadaki somut karşılığını ortaya koymaktadır. Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu, göçün aile ve sosyal ağlar üzerinden kolektif bir süreç olarak örgütlendiğidir. Akrabalık ve hemşerilik ilişkileri Avrupa'daki yaşamın ilk aşamalarında temel bir destek mekanizması işlevi görmüş; göç, bireysel bir hareketten ziyade zincirleme biçimde yeniden üretilen topluluk temelli bir pratik hâline gelmiştir. Çalışma ayrıca Bulgaristan'ın AB üyeliğiyle kazanılan serbest dolaşım hakkının, Türkiye'nin olası AB üyeliği durumunda benzer göç dinamiklerinin Türkiye vatandaşları için de ortaya çıkabileceğine işaret eden önemli bir projeksiyon sunduğunu göstermektedir. Sonuç olarak bu tez, Bulgaristan vatandaşı Türklerin Avrupa'ya yönelimini ekonomik, toplumsal ve kimliksel boyutlarıyla ele alarak göçü; mekânsal hareketlilikten çok daha fazlası, kimliğin, aidiyetin ve yaşamın yeniden kurulduğu çok katmanlı bir toplumsal dönüşüm süreci olarak yorumlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the migration experiences of Bulgarian citizens of Turkish origin who currently live and work in various European countries, focusing on the structural, historical, socio-economic, and identity-related dynamics that shape their mobility. The research demonstrates that migration for this group is not a one-dimensional or temporary movement but a multidimensional and transformative social process. Based on qualitative data, the findings reveal that individuals' migration decisions are shaped not only by economic insecurity and labor market constraints but also by expectations for social protection, legal security, recognition of labor value, and improved living standards. Thus, migration emerges as a strategy for both socio-economic mobility and personal well-being. A central finding of the study is the emergence of multi-layered and transnational identities among Bulgarian Turks. Participants describe themselves simultaneously as Turkish, Bulgarian, and European, indicating that migration broadens and diversifies identity formations. Their daily lives extend across three interconnected geographies Bulgaria, Turkey, and Europe illustrating how transnational social spaces shape contemporary mobility. The study also highlights the essential role of social networks; kinship ties, community solidarity, and migrant networks significantly facilitate adaptation processes, employment, and settlement practices. Migration, therefore, evolves into a collective and network-supported phenomenon rather than an individual decision. Moreover, the research shows that migration profoundly transforms family structures, social relations, and everyday life practices. While some participants initially experienced emotional challenges, most reported strengthened family cohesion, improved social welfare, and increased life satisfaction after settling in Europe. The majority plan to remain in Europe permanently, perceiving it as a secure and predictable environment for their future. The findings further suggest that the legal framework provided by Bulgarian citizenship (particularly EU mobility rights) plays a decisive role in enabling sustained transnational movement. In this respect, the study contributes to understanding how EU membership shapes migration dynamics and provides insights into potential mobility patterns in the event of Turkey's future EU accession. Overall, this thesis argues that migration among Bulgarian Turks represents a multifaceted transformation involving economic restructuring, identity reconstruction, and the reorganization of social and spatial belonging. By integrating structural factors with micro-level experiences, the study offers a comprehensive analytical framework for understanding contemporary transnational migration and provides new perspectives for future research on diaspora, identity, and mobility.