Mor kükürtsüz bakterilerin perfluorooktanoik asit (PFOA) ile kirletilmiş alabaş (Brassica oleracea L. var. gongylodes) tohumları üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of perfluorooctanoic acid (PFOA)on purple non sulfur bacteria in seeds of mustard (Brassica oleracea L. var. gongylodes) contaminated with PFOA
- Tez No: 992607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAZZEZ GÜRGAN ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mor Kükürtsüz Bakteri, Tohum, Perfluorooktanoik asit, Alabaş, Rhodobacter capsulatus, Rhodobacter sphaeroides, Purple Non Sulfur Bacteria, Seed, Perfluorooctanoic Acid, Kohlrabi, Rhodobacter capsulatus, Rhodobacter sphaeroides
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Tarım alanlarında kalıcı organik kirleticilerin çevre ve bitki sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, günümüzde önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Mor kükürtsüz bakteriler ise biyolojik gübreleme, biyoremediasyon ve çevresel stres koşullarında bitki gelişimini destekleyici özellikleriyle bilinmektedir. Bu çalışmada, kalıcı organik kirleticilerden biri olan perfluorooktanoik asit (PFOA)'nın, Brassica oleracea L. var. gongylodes (alabaş) bitkisinin tohum çimlenmesi üzerindeki toksik etkileri araştırılmış ve bu etkilere karşı mor kükürtsüz bakteriler Rhodobacter capsulatus ve Rhodobacter sphaeroides'in iyileştirici rolleri incelenmiştir. Çalışmada kontrol grubu, 100 mg/L PFOA uygulanmış grup, PFOA + R. sphaeroides ve PFOA + R. capsulatus grupları olarak dört farklı deneme grubu oluşturulmuştur. Tohum çimlenme oranları, filiz ve fide kök ve sürgün uzunlukları, filiz yaş ağırlığı, fide boy uzama değişimi, fide yaprak en ve boyu parametreleri değerlendirilmiştir. Bulgular, yalnızca PFOA uygulanan grupta çimlenme oranlarının anlamlı düzeyde azaldığını göstermiştir. Buna karşın PFOA +Rhodobacter capsulatus ve PFOA+R. sphaeroides uygulanan gruplarda çimlenme oranı en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Ayrıca bu gruplarda filiz kök ve sürgün uzunluklarının da arttığı görülmektedir. Fidelerde PFOA etkisiyle azalan fide boy uzama miktarının PFOA+R.capsulatus ve PFOA+R. sphaeroides gruplarında arttığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma R.capsulatus ve R.sphaeroides bakterilerinin PFOA gibi kimyasalların olumsuz etkilerini azaltarak alabaş tohum ve bitki gelişimini destekleyebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The adverse effects of persistent organic pollutants on agricultural lands and on plant health have emerged as a significant concern in recent years. Purple non-sulfur bacteria are known for their roles in biofertilization, bioremediation, and promoting plant growth under environmental stress conditions. In this study, the toxic effects of perfluorooctanoic acid (PFOA), one of the persistent organic pollutants, on seed germination of Brassica oleracea L. var. gongylodes (kohlrabi) were investigated, and the ameliorative functions of the purple non-sulfur bacteria Rhodobacter capsulatus and Rhodobacter sphaeroides against these effects were examined. Four experimental groups were established: a control group, a group treated with 100 mg/L PFOA, a PFOA + R. sphaeroides group, and a PFOA + R. capsulatus group. Seed germination rates, seedling and plant root and shoot lengths, seedling fresh weight, seedling height and leaf width and length parameters were evaluated. The findings indicated that germination rates decreased significantly in the group treated solely with PFOA. In contrast, the highest germination rates were observed in the groups treated with PFOA + R. capsulatus and PFOA + R. sphaeroides. Moreover, increases in seedling root and shoot lengths were also recorded in these groups. The reduction in seedling height caused by PFOA was found to improve by the PFOA + R. capsulatus and PFOA + R. sphaeroides treatments. In conclusion, this study demonstrated that R. capsulatus and R. sphaeroides could mitigate the adverse effects of PFOA and support seed and plant development in kohlrabi.