The influence of stara awareness on individual work performance: The moderation role of perceived usefulness
Ayzera farkındalığının çalışanların bireysel çalışma performansı üzerindeki etkisi: Algılanan faydanın düzenleyici rolü
  1. Tez No: 992608
  2. Yazar: MARAH BARAKAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA TÜRKÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: AYZERA Farkındalığı, görev performansı, bağlamsal performans, üretkenlik karşıtı davranış, algılanan fayda, STARA awareness, task performance, contextual performance, counterproductive behavior, perceived usefulness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çalışanların akıllı teknolojilere yönelik farkındalıkları özellikle Akıllı Teknolojiler, Yapay Zeka, Robotik ve Algoritmalar (AYZERA) Farkındalığı ile iş yeri performansının üç temel boyutu olan görev performansı, bağlamsal performans ve üretkenlik karşıtı iş davranışı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Ayrıca, akıllı teknolojilerin algılanan faydasının, AYZERA farkındalığının bu performans çıktıları üzerindeki etkilerini düzenleyici (moderating) bir rol oynayıp oynamadığını araştırmaktadır. Nicel bir araştırma tasarımı kullanılarak, yapay zeka tabanlı araçların günlük iş akışlarına entegre edildiği teknoloji firmaları, yazılım geliştirme şirketleri ve dijital pazarlama ajanslarında çalışan 306 profesyonelden yapılandırılmış bir anket aracılığıyla veri toplanmıştır. Veriler, SPSS programı kullanılarak betimleyici istatistikler, güvenilirlik testleri, korelasyon analizi ve regresyon modelleri ile analiz edilmiştir. Bulgular, STARA farkındalığının görev performansı ile anlamlı ve pozitif, üretkenlik karşıtı iş davranışı ile ise anlamlı ve negatif bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu durum, akıllı teknolojilere daha fazla farkındalığı olan çalışanların daha iyi performans gösterdiğini ve daha az yıkıcı davranışta bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma, dijital dönüşüm, teknolojik farkındalık ve performans konularındaki literatüre katkı sağlamaktadır. Organizasyonel liderlere, çalışan performansını artırmak için akıllı teknolojiler konusunda farkındalığı nasıl geliştirebileceklerine dair faydalı öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between employees' awareness of smart technologies, Artificial Intelligence, Robotics, and Algorithms (STARA) and three key dimensions of Individual Workplace Performance (IWP): task performance, contextual performance, and counterproductive work behavior. It also explores whether perceived usefulness of smart technologies moderates the effects of STARA awareness on these performance outcomes. Using a quantitative research design, data were collected through a structured questionnaire completed by 306 professionals working in technology firms, software development companies, and digital marketing agencies where AI-driven tools are integrated into daily workflows. Descriptive statistics, reliability tests, correlation analysis, and regression models were used to analyze the data through SPSS. The findings reveal that STARA awareness has a significant positive relationship with task performance and a significant negative relationship with counterproductive work behavior, suggesting that employees who are more aware of smart technologies tend to perform the tasks better and engage in fewer disruptive behaviors. Furthermore, the moderation analysis shows that perceived usefulness significantly strengthens the positive relationship between STARA awareness and both task performance and contextual performance. However, perceived usefulness does not significantly moderate the relationship between STARA awareness and counterproductive work behavior. This study adds to the growing body of research on how AI can change the way people work, how people use technology, and how the performance could be affected. It gives organizational leaders useful tips on how to boost employee performance by making them more aware of smart technologies.