Bıble Lands'te doğa ve toplum: Lennep'in Orta Doğu'daki bitki ve hayvan gözlemleri
Nature and society in Bible Lands: Lennep's observations of plants and animals in the Middle East
- Tez No: 992659
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT HANİLÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Orientalism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Henry John Van Lennep'n Bible Lands (1875) adlı yapıtını merkez alan bu çalışma, 19. yüzyılda Ortadoğu'daki toprak morfolojisi, su kaynakları, tarımsal üretim pratikleri ve hayvancılık faaliyetlerinin karşılıklı etkileşimini incelemektedir. Metindeki betimlemeler ile gravürler yakın okuma ve görsel‑metinsel karşılaştırma yöntemleriyle analiz edilmiş; böylece dağ‑vadi dizilerinin yerleşim modellerini nasıl yönlendirdiği, kuyular ile sarnıçların su kıtlığını dengeleyen sürdürülebilir çözümler sunduğu ve tahıl‑bağ‑zeytin ekonomisinin“vaat edilmiş bereket”söylemiyle kurduğu süreklilik ayrıntılı biçimde ortaya koyulmuştur. Araştırmanın bulguları, toprak‑su‑tarım‑hayvancılık dörtgeninin yalnızca geçim stratejilerini biçimlendirmediğini aynı zamanda İncil kaynaklı sembolik evreni güncel Osmanlı taşrası bağlamıyla kesintisiz biçimde ilişkilendirdiğini göstermektedir. Van Lennep'in görgü tanığı üslubu, detaylı bilimsel gözlemleri Protestan misyoner bakışıyla harmanlayarak Batılı okura Ortadoğu üzerinde epistemik bir otorite sunmaktadır: böylece metinde bilimsel raporlama, misyoner vaazı ve oryantalist temsil katmanları iç içe geçmektedir. Sonuç olarak çalışma, çevre temelli bir yaklaşım benimseyerek seyahat anlatılarındaki gerçek‑kurgu karışımını yeniden yorumlamakta ve Bible Lands hem ampirik bir saha incelemesi hem de ideolojik bir yeniden yazım olarak konumlandırmaktadır. Bu çerçevede, Ortadoğu'ya dair modern araştırmalara disiplinler arası bir katkı sunmakta; fizikî çevre unsurlarının toplumsal, ekonomik ve teolojik dinamiklerle nasıl bütünleştiğini açıklayan özgün bir model ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Henry John Van Lennep's Bible Lands (1875) lies at the heart of this study, which explores how soil morphology, water resources, agricultural practices, and animal husbandry interacted in the nineteenth‑century Holy Lands. Through close textual reading and image‑text comparison, the analysis reveals how mountain‑valley formations guided settlement patterns, how wells and cisterns mitigated chronic water scarcity, and how the grain‑vine‑olive economy reinforced the Biblical notion of“promised abundance.”The findings demonstrate that the soil‑water‑agriculture‑animal nexus shaped not only subsistence strategies but also sustained a Biblical symbolic universe within the Ottoman provincial context. Van Lennep's eyewitness voice blends meticulous scientific observation with a Protestant missionary perspective, granting Western readers epistemic authority over the“sacred landscape.”Consequently, scientific reporting, missionary exhortation, and Orientalist representation converge within a single narrative. Adopting an environmental lens, the study reinterprets the tension between fact and fiction in travel literature, positioning Bible Lands simultaneously as an empirical field report and an ideological rewriting of sacred geography. It thus offers an interdisciplinary contribution to Holy‑Land scholarship by showing how physical environments, social economies, and theological imaginaries coalesced into a coherent representational model.