Markaların artırılmış gerçeklikdestekli hikâye anlatımının yaratıcılıküzerindeki etkisine yönelik deneysel biraraştırma
An experimental approach to the effects of brands' augmented reality supported storytelling on creativiyt
- Tez No: 992685
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM GÜZELOĞLU, DOÇ. DR. SEMİH SALMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, marka iletişimi, hikâye anlatımı, yaratıcı düşünme, etkileşim, Augmented reality, brand, storytelling, creative thinking, interaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
Özet
Dijital dönüşümle birlikte marka iletişimi, etkileşim, deneyim ve katılım temelli bir yapıya evrilmiş; artırılmış gerçeklik, fiziksel ve dijital dünyayı birleştirerek markalara deneyimlenebilir hikâye anlatımı imkânı sunmuştur. Dijital teknolojilerle erken yaşta tanışan çocuklar için artırılmış gerçeklik destekli anlatılar, yalnızca bir eğlence aracı olmanın ötesinde yaratıcı düşünme ve hikâye kurma süreçlerini destekleyen bir ortam olarak öne çıkmaktadır. Ancak literatürde bu tür anlatıların çocukların yaratıcı katılımı üzerindeki etkilerini deneysel ve karşılaştırmalı biçimde inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Bu doktora çalışması, artırılmış gerçeklik destekli marka hikâye anlatımının 10-13 yaş grubu çocukların yaratıcı düşünme ve hikâye üretim becerileri üzerindeki etkisini incelemektedir. LEGO markası örnek olay olarak ele alınmış; artırılmış gerçeklik destekli uygulamalarla çalışan deney grubu ile artırılmış gerçeklik içermeyen LEGO setlerini kullanan kontrol grubu karşılaştırılmıştır. Karma yöntem yaklaşımıyla yürütülen araştırmada, nicel veriler ön test-son test analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, uygulama sonrasında artırılmış gerçeklik destekli ortamda yer alan çocukların yaratıcı düşünme, hikâye kurma ve anlatıya katılım düzeylerinde anlamlı bir artış olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar, artırılmış gerçekliğin marka hikâye anlatımında çocukları aktif anlatıcılara dönüştüren ve yaratıcılığı destekleyen etkili bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With digital transformation, brand communication has evolved into a structure based on interaction, experience, and participation; augmented reality has combined the physical and digital worlds, offering brands the opportunity for experiential storytelling. For children who are introduced to digital technologies at an early age, augmented reality-supported narratives stand out not only as a means of entertainment but also as an environment that supports creative thinking and storytelling processes. However, studies that experimentally and comparatively examine the effects of such narratives on children's creative participation are limited in the literature. This doctoral study examines the effect of augmented reality-supported brand storytelling on the creative thinking and story production skills of children aged 10-13. The LEGO brand was taken as a case study; an experimental group working with augmented realitysupported applications was compared with a control group using LEGO sets without augmented reality. In the research conducted with a mixed methods approach, quantitative data were evaluated with pre-test-post-test analyses. The findings revealed a significant increase in the creative thinking, storytelling, and narrative participation levels of children in the augmented reality-supported environment after the application. The results show that augmented reality is an effective tool in brand storytelling, transforming children into active storytellers and fostering creativity.