Toplumsal hareketler kuramı bağlamında suriye'de arap baharı
Arab spring in syria within the context of social movements theory
  1. Tez No: 992698
  2. Yazar: NOURY FAIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Hareketler, Arap Baharı, Suriye, Toplumsal Faktörler, Social Movements, Arab Spring, Syria, Social Factors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Arap coğrafyası, son yıllarda“Arap Baharı”olarak bilinen protesto eylemlerinin yayılmasına tanık olmuştur. Bir kamu öfkesi hali, bir dışlama ve baskı duygusu yansıtan bu protestolar, özellikle onlarca yıldır iktidara tutunan birkaç diktatör lideri devirmeyi başardıktan sonra tüm dünyanın dikkatini çekmiştir. Bununla birlikte protesto faaliyetleri, genellikle toplumlar için sosyal adaletsizliğe karşı, eşitlik, özgürlük ve adalet gibi talepleri içeren önemli mücadelelerdir. Bu mücadele barışçıl bir şekilde oturma eylemleri ve gösteriler olabileceği gibi hükümeti protestocuların taleplerini uygulamaya zorlamak için güç ve şiddet kullanılan bir mücadele de olabilmektedir. Bu çerçevede protesto eylemleri, genellikle demokratik sisteme sahip ülkelerde, kamu politikalarını değiştirmede, onları daha eşit bir sisteme yöneltmede ve nüfusun tüm kesimlerine ayrımcılık yapmadan hizmet etmede önemli ve etkili bir faktördür. Demokrasiyi destekleyip pekiştirmek, ülkelerin reform yapma konusundaki başarılarını da arttırır. Ancak Arap coğrafyada 2011'de meydana gelen ve bugüne kadar devam etmekte olan bu protestolar, diktatör rejimlerin doğası gereği daha şiddetli bir yol izlemiştir. Bu nedenle protestoların meşruiyetini tanımayı çok tartışmalı bir hale getirmiş ve gelişmeler iki farklı yaklaşım çerçevesinde değerlendirilmiştir. Birinci yaklaşım bu protestoların ABD, Batılı ülkeler ve İsrail tarafından yönlendirilen bir“komplo”bağlamında değerlendirmektedir. İkinci yaklaşımda ise gelişmeler, içsel faktörlerle ilişkilendirilerek halkın, devleti yönetenlere karşı memnuniyetsizliğinin, yolsuzluk, şiddet gibi uygulamalardan duyduğu sıkıntılarının, Arap protestolarını tetiklemesinde etken olmuştur. Bu doğrultuda ele aldığımız araştırmada, ilk bölümde“Arap Baharı”olarak adlandırılan protesto hareketleri, toplumsal hareketlerin doğasını ve ortaya çıkış nedenlerini açıklayan bilimsel teoriler çerçevesinde incelenmektedir. İkinci bölümde“Arap Baharı”kavramı,“komplo teorisi”perspektifi ve ilk bölümde ele alınan toplumsal hareketler literatürü ışığında irdelenmektedir. Bunun yanı sıra Tunus, Mısır, Libya ve Yemen gibi ülkelerde protestolara yol açan içsel faktörlere odaklanılmaktadır. Tezin üçüncü ve son bölümünde ise Suriye'deki hareketler incelenmektedir. 2011 yılında rejime karşı başlatılan, protesto eylemlerinin ortaya çıkmasına yol açan iç faktörlere (siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel) değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Arab world has witnessed the spread of protest actions known as the“Arab Spring”in recent years. Reflecting a state of public anger, a sense of exclusion and oppression, these protests attracted the attention of the whole world, especially after several dictatorial leaders who had held power for decades have been overthrown. However, protestations are often important struggles for societies that include demands such as equality, freedom and justice against social injustice. While these struggles can be peaceful actions and demonstrations, they can also include using power and violence to force governments to implement the demands of the protesters. In this context, protest actions, generally in countries with democratic system, are an important and effective factor to change public policies making them a part of a more equal and non-discriminatory system serving all segments of the population. Along with supporting and consolidating democracy, these protests increase countries' success in terms of reforming. However, these protests that took place in the Arab world in 2011 and continue to this day have followed a more violent course due to the nature of the dictatorial regimes. Therefore, recognizing the legitimacy of the protests has become very controversial, thus the developments of protests were evaluated within the lens of two approaches. The first approach evaluates these protests in the context of a“conspiracy”led by the USA, Western countries and Israel. In the second approach, developments were associated with internal factors, and the dissatisfaction of the people against the rulers of the state, the troubles they experienced from practices, such as corruption and violence, which had triggered Arab protests. In the first part of this study, in which we consider the latter approach, the protest movements called“Arab Spring”are examined within the framework of scientific theories explaining the nature of social movements and the reasons for their emergence. In the second part of research, the concept of“Arab Spring”is examined in the light of the“conspiracy theory”perspective and the literature of social movements discussed in the first part. Additionally, we focus on the internal factors leading to protests in countries such as Tunisia, Egypt, Libya and Yemen. In the third and last part of the thesis, the movements in Syria are examined. The internal factors (political, economic, social and cultural) initiated against the regime in 2011 leading to the emergence of protest actions are mentioned.